Csúszhat a babaváró támogatás: rendszerszintű problémát találtak

Pénzcentrum2019. június 26. 14:56

Fennáll egy olyan rendszerszintű probléma, amely akár hetekkel is késleltetheti a babaváró hitel július 1-jei indulását. A Bank360 szerint a gondot a TB jogviszony igazolásához szükséges dokumentumok beszerzése okozza, az igénylők számára még az is tisztázatlan kérdés, hogy hol és milyen módon tudják beszerezni a szükséges dokumentumot.

A személyi kölcsön akár perceken belül megérkezhet a számládra! Keresd fel kalkulátorunkat!

Azt a kezdetektől tudjuk, hogy a babaváró hitel igényléséhez legalább a házaspár egyik tagjának igazolnia kell, hogy az igénylés pillanatában rendelkezik 3 év folyamatos TB jogviszonnyal. Az ehhez szükséges igazoló dokumentumot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP - Országos Egészségbiztosítási Pénztár) tájékoztatása szerint nem a NEAK, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok állítják ki. A Bank360 szerintemiatt jelentősen késhet a folyósítás. A NEAK honlapján az alábbi tájékoztatás jelent meg:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felhívja minden érdeklődő figyelmét, hogy a médiában megjelent tájékoztatásokkal ellentétben a babaváró hitelhez szükséges jogviszony igazolást nem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok adják ki a vonatkozó jogszabály, 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 5. § (5) bekezdés d) pontja alapján.

A tájékoztatás szerint Budapesten a 13. kerületben a Teve utca 1., valamint a 11. kerületben a Budafoki út 59. szám alatti kormányhivatalokban állítják ki a babaváró hitelhez szükséges igazolást. Szintén lehetőségünk van bármely kormányhivatalban igényelni, de az további egy nappal hosszabbítja meg az eljárást, mivel a kormányhivataloknak továbbítaniuk kell az igénylést a járási hivatalok felé. Az igazolás kizárólag július 1. után igényelhető, kiállítása a postázási időt nem számolva maximum 8 napot vesz igénybe. Előzetes időpontfoglalásra nincs lehetőség.

A személyi kölcsön akár perceken belül megérkezhet a számládra! Keresd fel kalkulátorunkat!

Az igénylő dönthet úgy, hogy TB igazolás nélkül bemegy a bankba, és elindítja a hitel igénylését. A Bank360 megkeresésére azonban már több bank jelezte, hogy nem fogják befogadni az ügyfelek igénylését a TB jogviszony igazolás nélkül még akkor sem, ha egyébként minden más babaváró hitel feltételnek megfelelnek, mivel az igazolás nélkül nem tudják garantálni a rendeletben rögzített 10 napos elbírálási határidőt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy július első hetében az ügyfelek nem fognak tudni babaváró hiteligénylést leadni, és az első folyósítások sem fognak megtörténni július 20. előtt (TB igazolás 8 nap, postázás, 10 napos hitelbírálat), mivel ezen időpont előtt nem fognak rendelkezni a szükséges TB jogviszony igazolással.

Ez újabb gondot jelent a július 20. előtt gyermeket váró párok számára. Így még fontosabbá válik a kidolgozás alatt lévő rendeletmódosítás, amely a július 1-20. között gyermeket váró párok számára jelentene megoldást - írja közleményében a  portál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A személyi kölcsön akár perceken belül megérkezhet a számládra! Keresd fel kalkulátorunkat!

Az is problémát okozhat az igénylő pároknak, ha a járási hivatal az esetleges túlterheltség miatt a 44/2019 korm. rendelet 5. paragrafus 7 bekezdésére hivatkozik. Ez alapján az ügyfél kérésére a hitelintézet is kikérheti a TB jogviszonyra vonatkozó igazolást. A Bank360-hoz beérkező olvasói levél alapján a bankok folyamatai jelenleg nem támogatják ezt a megoldást.

Ismerősömmel együtt ma reggel voltunk az Egészségbiztosítási pénztár 13. kerületi ügyfélszolgálatán. Nagy tömeg volt, TB jogviszony igazolásért kb. 20 ember várt. Vezető kijött, elmondta, hogy július 1. előtt nem lehet beadni a kérelmet rá, és július 1. előtt ilyen igazolást sem adnak ki. Átirányította a rendelet alapján a hitelintézetekhez, hogy kérjék ki ők az igazolást. Ezután átmentünk az X Bankhoz, két külön budapesti fiókhoz.

Az egyik helyen azt mondták, nincs erre lehetőség, az ügyfélnek kell kikérni az igazolást, ha ők kérik ki, az 30 napnál is hosszabb lesz. Mondtuk, hogy rendben, beadnánk addig is a kérelmet. Azt sem lehet, csak hiánytalanul meglévő iratok esetén adható be a kérelem is. Igen, a rendelet tartalmazza, hogy a bírálat 10 napos idejébe nem tartozik bele a tb igazolás beszerzésének ideje, de ez nem érdekli őket, szerezze be az ügyfél. A másik fiókban közjegyzői szerződésbe akarták foglaltatni, hogy az ügyfél felhatalmazza a bankot, hogy szerezze be az igazolást, és közjegyzőt meg hozzon az ügyfél.

A kiállított TB igazolás 30 napig érvényes. Ezért fontos, hogy az igénylést az igazolás kézhezvétele után mihamarabb tegyük meg, mert ha esetleg valamelyik bank elutasítja a kérelmet, legyen idő beadni másik hitelintézethez is.

A személyi kölcsön akár perceken belül megérkezhet a számládra! Keresd fel kalkulátorunkat!

Címkék:
hitel, támogatás, kamat, kölcsön, hitelfelvétel, családvédelem, babaváró,