14 °C Budapest

Csökkennek a közjegyzői díjak ezeknél a hiteleknél: ne hagyj ott tízezreket egy papírért

2021. január 13. 13:34

Jó hírt kaptak a lakáshitelt igénylők, a tartozáselismerő okirat - más néven közjegyzői okirat - díja csökken 2021-ben. De mely hitelek érintettek, mi a díjcsökkenés feltétele, mikor kell mégis magasabb költséggel kalkulálni? Mutatjuk!

2021-től a legtöbb esetben csökkent a lakáshitelekhez kapcsolódó közjegyzői okirat költsége, ugyanis a díjat 19 500 forintban maximálták. A korábbi hírekkel ellentétben azonban nem csak a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők jártak ezzel jól.

Az érintett hitelkonstrukciók köre:

  • Csok-hitel (függetlenül attól, hogy milyen lakáscélra igényelnék a konstrukciót)
  • Otthonteremtési kamattámogatott hitel
  • Fiatalok, valamint többgyermekes családok támogatott lakáscélú kölcsöne
  • Támogatott otthonfelújítási hitel

Gyakorlatilag a jelenleg elérhető valamennyi támogatott hitel esetében csökken a tartozáselismerő okirat díja. Nem szükséges mindegyik támogatott kölcsönhöz csok-ot is igényelni - a csok-hitelnél azonban ez tényleg elvárás -, például a felújítás esetén erre nem is lenne lehetőség. Ugyanakkor nem minden csok-ot igénylő használhatja ki ezt a lehetőséget: amennyiben piaci lakáshitelt venne fel a család - egy gyermekre igényelt csok mellé nem lehet felvenni a csok-hitelt -, akkor rájuk nem lenne érvényes az új díjkedvezmény. A díj konkrét nagysága a hitelösszegtől, a kiállítás helyétől és időpontjától függ.

Mi van benne a csökkentett díjban?

Egyáltalán nem mindegy mit kap az adós ezért a díjért cserébe: az alapdíj magába foglalja a közjegyző munkadíjat, a költségátalányt és a készkiadás díját - beleértve az okirat készítés során kért elektronikus hiteles kiadmány díját is. Ettől eltérő szolgáltatásért már felszámíthatnak külön díjat a közjegyzők. Igen lényeges lehet ez a díjtétel, ugyanis egy 10 millió forint összegű piaci lakáshitelt nagyságrendileg 100-110 ezer forintért foglalnak a közokiratba.

Feláras extrák

Alapesetben a díjtétel 10 - 19,5 ezer forint között lehet, speciális esetben azonban ennél többet is felszámíthat a közjegyző. Ha külsős helyszínen folytatja le az eljárást, akkor az alapdíj 50 százalékkal emelkedne. A munkaidőn kívüli, illetve hétvégén, pihenőnapon készített okiratért kétszeres árat számíthat fel a közjegyző. Fontos, hogy a megemelkedett díjat annak kell megfizetnie, aki a speciális, külön eljárást kérte. (Ha például a pénzintézet kéri a közjegyzőtől, hogy a fiókban készítse el a tartozáselismerő iratot, akkor a banknak kell megfizetnie a felárat.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A különösen bonyolult, terjedelmes jogügyletek körokiratba foglalásáért is dupla árat számíthatna fel a közjegyző. Szerencsére a jogszabály nevesíti azt, hogy a támogatott hitelszerződések nem kerülhetnek be ebbe a kategóriába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm