Csendbohócok jelentek meg a pesti éjszakában

Pénzcentrum
2012. május 4. 12:12

Az utcára szoruló dohányosok miatt a szórakozónegyedekben egyre nagyobb a zaj, a járdákon néha nem lehet közlekedni, és van, ahol a lakók arra panaszkodnak, hogy a füst az ő ablakukon száll be. A kocsmák tulajdonosai igyekeznek betartani a törvényt, de ők is számítottak arra, hogy az új helyzet új konfliktusokat szül. Az ÁNTSZ csak a törvény betartását ellenőrzi, ezért azt ajánlja, egyezzenek meg egymással a lakók és vendéglátósok. Az önkormányzatok egyébként akár egyes utcákon és tereken is megtilthatják a dohányzást.

Április elseje óta egyik szórakozóhelyen sem lehet rágyújtani, a dohányosok a kertekbe, teraszokra és az utcára szorulnak. Számos olyan hely van Budapesten, amely előtt emiatt állandó tumultus alakult ki. Bár a szórakozóhelyek általában gondosan ügyelnek arra, hogy a vendégek csak a kijelölt helyen, a bejárattól öt méterre dohányozzanak, az új helyzet új konfliktusokat szül. A kocsmák közelében lakók arra panaszkodnak, hogy nem lehet rendesen közlekedni a járdán, éjszaka nagyobb a zaj az utcákon, sőt a jó idő beköszöntével a füst is beszáll a nyitott ablakokon.

A helyzet kezelésére különböző módszereket próbálnak ki az intézmények üzemeltetői, a 400 és a szomszédos Mika Tivadar Mulatóval közösen egy csendbohócot alkalmaz, aki megkéri a vendégeket, hogy ne hangoskodjanak és megmutatja nekik, hol szabad dohányozni. "Várható volt és így is lett: mostantól a buli már nem bent van, hanem kint", tapasztalta a Mika tulajdonosa. Kápolnai Gábor szerint viszont megdöbbentő, hogy az emberek milyen fegyelmezetten veszik tudomásul az új szabályokat. Rövid idő alatt bebizonyosodott az is, hogy bent a füstmentes helyen a vendégek is jobban érzik magukat és a személyzetnek is jobb így dolgoznia.

Az ÁNTSZ nem az utcai zajjal foglalkoznak, ők azt nézik, hogy a vendéglátóhelyek betartják-e a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, és a vendégek a kijelölt dohányzóhelyeket használják-e. Ettől függetlenül már hozzájuk is érkeztek panaszok a dohányosok utcai hangoskodása és a szálló füst miatt, közölték kérdésünkre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóirodáján.

Az ilyen konfliktusok kezelése elsősorban a vendéglátó egységek és a közelben élők együttműködésén múlik, hiszen ez a dohányzáson kívül sok más tekintetben is kompromisszumot igényel, ajánlották megoldásként az ÁNTSZ-nél.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem