12 °C Budapest

Csányi: több száz milliárd forintnyi hitelt helyezne ki az OTP

2013. május 3. 09:34

A gazdaság élénkítését is szem előtt tartó jegybanki politika kialakítása kezd kirajzolódni Magyarországon, ezt pedig hasznosnak tartja Csányi Sándor. A Világgazdaságnak adott interjújában a bankvezér elmondta, hogy az OTP-nél sem likviditási, sem tőke szempontjából nincs akadálya annak, hogy növeljék a hitelek mennyiségét, csupán a hitelt felvenni szándékozó ügyfelek száma és a hitelképességük szabhat gátat a bank hitelezési aktivitásának.

Csányi Sándor a Magyar Nemzeti Bank új vezetésével kapcsolatban elmondta, hogy a gazdaság élénkítését is szem előtt tartó jegybanki politika kialakítása kezd kirajzolódni, ezt pedig hasznosnak tartja a bankvezér.

Az MNB kamatcsökkentésével kapcsolatban a bankvezér azt gondolja, hogy az alacsony kamatszint általában negatívan befolyásolja a bankok jövedelmezőségét, ezt viszont ellensúlyozhatja a gazdasági növekedés és a nagyobb hitelkereslet. "Bár az elmúlt években egyre növekvő mértékben hiteleztünk, szerettünk volna még aktívabbak lenni, ennek a gátja a hitelképes és hitelt felvenni szándékozó ügyfelek hiánya volt", tette hozzá Csányi. Konkrét számokat nem tesznek közzé azzal kapcsolatban, hogy mennyi hitelt szeretnének kihelyezni idén, ugyanakkor a bankvezér elmondta, hogy a növekedési hitelprogram során az OTP-n keresztül juttatott forrást meg kívánják duplázni, legalább 350 milliárd forintnyi forint folyószámlahitel kibocsátására tesznek ajánlatot, valamint bevezetik a vállalati faktoring üzletágat, ahol 200 milliárd forintot szeretnének kihelyezni.

"Igazából semmilyen gátja nincs az OTP-nél sem likviditási, sem tőke szempontjából annak, hogy növeljük a hitelek mennyiségét mind a lakossági, mind a vállalati ügyfélkörben. Itt a hitelt felvenni szándékozó ügyfelek száma és a hitelképességük szabhat gátat bankunk hitelezési aktivitásának" - mondta Csányi Sándor. A lakossági jelzáloghitelezés fellendülésével kapcsolatban Csányi azt mondta, hogy már látnak érdeklődést az otthonteremtő hitelprogram iránt, főleg azok részéről, akik a lakás-takarékpénztári lehetőségeket is kihasználják, ők elég komoly támogatáshoz tudnak jutni. Emellett a forintkamatok csökkenése is növeli az érdeklődést a hitelek iránt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem