12 °C Budapest

Csak lehúzás a hitelkártya: miért ködösítenek a magyar bankok?

Pénzcentrum
2017. május 11. 05:42

Bár körültekintő használat mellett éves szinten akár tízezreket megspórolhatunk a hitelkártyával, a bankok mégsem szívesen hozzák nyilvánosságra, hányan tudják kihasználni a plasztik által nyújtott előnyöket. A Pénzcentrum körképe alapján azonban egyre tudatosabban használjuk a hitelkártyáinkat, egyre kevesebben csúsznak ki a kamatmentes fizetési határidőből.

A hitelkártyák darabszáma az elmúlt években nem sokat változott. A jegybank adatai szerint jelenleg csaknem 1,4 millió van belőlük forgalomban. Az MKB Banknál jellemzően a tehetősebb ügyfeleknek van hitelkártyája, a CIB Bank ügyfeleinek pedig 9,5 százaléka rendelkezik ilyen termékkel. A K&H Banknál például 60 ezer főre becsülhető a hitelkártya birtokosok száma.

A válságot követően jelentősen visszaesett a hitelkártyák iránt érdeklődők száma, és ez a bizonytalanság a mai napig érezteti hatását. Bár tudatos használat mellett éves szinten sokat spórolhatunk a hitelkártyával, a bankok mégsem beszélnek szívesen arról, hogy a valóságban ez hány embernek sikerül.

KATTINTS! Valóban tízezreket spórolhatunk a hitelkártyával? Vagy kamu az egész?

A hitelkártyás vásárlásaink ugyanis kamatmentesek maradnak, ha azokat minden hónapban a megadott határidőig visszafizetjük, aki azonban kicsúszik a határidőből, súlyos árat fizethet. Hiszen a hitelkártya az egyik legmagasabb THM-mel (35-40 százalék) rendelkező hiteltermék.

Melyiket válasszam?

A Pénzcentrum kalkulátor oldalán egyszerűen összehasonlíthatjuk a bankok különböző hitelkártya ajánlatait, amelyek közül így könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót, attól függően, hogy mi mire szeretnénk majd használni a hitelkártyánkat.

Az első éves díjakat nézve érdemes kiemelni például a CIB Café Hitelkártyát, amelynek 0 forint az első évben a díja, a THM  mellé pedig 37,15 százalék. Aki inkább alacsony THM-mel rendelkező terméket keres, annak jó választás lehet a Takarékbank Hungária Hitelkártya, amelynek 1000 forint az első éves díja, de mellé a THM 31,8 százalék. De nem lehet rossz döntés az OTP Bank MasterCard Multipont érintő hitelkártyasem, amelynek 5 661 forint az első éves díja, és mellé a THM 34,04 százalék.

Ha számunkra a pénzvisszatérítés a fő szempont, akkor érdemes fontolóra vennünk az OTP Bank Amercian Express Blue Hitelkártyáját, egy ilyen plasztikkal ugyanis minden vásárlás után 1 százalék jóváírást kaphatunk, az állandó partnereknél pedig 2 százalék a jóváírás mértéke. Aki sokat vezet annak jó választás például a Budapest Bank JólJáró kártya, amellyel például 3 százzal olcsóbban megúszhatjuk a tankolást, az élelmiszer vásárlásaink pedig 2 százalékkal lehetnek olcsóbbak.

A Pénzcentrum körképe szerint egyre tudatosabban használjuk a hitelkártyáinkat. Egyre kevesebben használják a méregdrága készpénzfelvételi lehetőséget és csökken azoknak az aránya, akik kicsúsznak a kamatmentes fizetési határidőből.

A hitelkártya birtokosok egyre tudatosabban használják a kártyájukat, igyekeznek időre visszafizetni tartozásukat, vagy annak nagy részét. Azon ügyfelek száma, akik kicsúsznak a kamatmentes fizetési határidőből, kártyatípusonként változó, átlagosan 35 százalék körül mozog

- válaszolta megkeresésünkre a K&H Bank.

A lapunknak választ adó bankok hasonló pozitív tendenciáról számoltak be, vagyis folyamatosan növekszik azoknak az aránya, akik a kamatmentes időszakban visszafizetik tartózásukat, azonban konkrét számokat (a K&H Bank kivételével) nem árultak el.  Bár az FHB Bank válaszából annyi kiderült, hogy a legtöbben a magasabb kiadásokkal járó időszakokban csúsznak ki a fizetési határidőkből.

Jellemzően a magasabb kiadásokkal járó időszakok során - például a téli ünnepek, vagy a nyári nyaralás időszaka - több ügyfél fizet kamatot, míg az egyéb időszakokban inkább kihasználják a kamatmentes periódust

- tudtuk meg az FHB Banktól.

A havi kamatok átlagosan 2,5 és 2,8 százalék körül alakulnak. Tehát számszerűsítve, ha 100 ezer forintért vásároltunk a hitelkártyánkkal és azt nem fizetjük vissza a megadott határidőre, akkor a következő hónapban, 2,5 százalékos kamattal számolva már 102 500 forintot kellene visszafizetnünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyre többször kerülnek elő a hitelkártyák

Amellett, hogy egyre kevesebben csúsznak ki a kamatmentes fizetési időszakokból, az is megfigyelhető, hogy egyre több alakalommal veszik elő a plasztikot a hitelkártya tulajdonosok.

A vásárlások volumene és a tranzakciók száma folyamatosan nő. A növekedés mértéke negyedévente 10-15 százalék

- válaszolta megkeresésünkre a CIB Bank.

Az aktív felhasználók egy hónapban átlagosan 8-10 alaklommal veszik elő a hitelkártyájukat,amelyet leginkább vásárlásra használnak. Gyakran kerül elő a hitelkártya éttermekben, benzinkutakon, de élelmiszer- és ruhaboltokban is. Az ATM-es készpénzfelvétel ezekkel a kártyákkal nem mondható gyakorinak.

Tapasztalatunk szerint a hitelkártya használók egyre tudatosabban használják a hitelkártyájukat, csökken a készpénzfelvevők aránya, illetve a hó végi átlagos tartozás összege

- mondta el megkeresésünkre az MKB bank.

A hitelkártyával történő készpénzfelvétel alacsony aránya azonban nem meglepő. Ezt a kártyatípust ugyanis nem készpénzfelvételre alakították ki, éppen ezért az ezzel történő készpénzfelvétel jóval drágább, mintha bankkártyával vennék fel pénzt. Ráadásul a vásárlásoktól eltérően, ezt a tranzakciót már a végrehajtás pillanatától kamat terheli. Az készpénzfelvételi díjak hitelkártyától függően változnak. A CIB banknál például 730 és 1137 forint közötti díjat fizethetünk, ha a hitelkártyánkkal veszünk fel készpénzt. 

{{EMBED:infogram_fizetesi_kartyakkal_lebonyolitott_belfoldi_tranzakciok}}

Az alábbi grafikon jól mutatja, hogy a bankok válaszait az Magyar Nemzeti Bank adatai is alátámasztják. Míg 2014. első negyedévében a hitelkártyás vásárlások száma 11 millióra volt tehető, addig ez a szám 2016. első negyedévében már jóval 16 millió fölé rúgott, tavaly az utolsó negyedévben pedig már megközelítette a 20 milliót.

Mekkora összegekről van szó?

A hitelkártyák hitelösszege kártyatípustól függően változik. A K&H Bank ügyfelei átlagosan 300 000 - 500 000  forint közötti hitelkeretet kérnek, míg a CIB Banknál az átlagos hitelkeret 100 000 - 750 000 forint között mozog. Az MKB banknál a legkisebb hitelkeret 200 000 forint, míg a legnagyobb 2 millió forint is lehet.

A plasztikkal rendszeresen fizető ügyfeleink általában hitelkeretük egyharmadát, felét is kihasználják

- válaszolta a Pénzcentrumnak az UniCredit Bank.

A hitelkártyák népszerűségét növelik természetesen a vásárlásokhoz kapcsolódó különböző pénzvisszatérítési akciók. A K&H Bank tapasztalatai szerint az ügyfeleik igyekeznek maximálisan kihasználni ezeket a lehetőségeket. De az FHB Bank szerint is vonzóak a pénzvisszatérítési akcióik, hiszen a kedvezményes időszakok alatt az új igénylések száma megugrik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm