2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Csak úgy öntik ki a pénzt feleslegesen a magyarok az ablakon hitelfelvételkor


Nem állt meg a hitelezés lendülete, még ahhoz képest sem, hogy némileg emelkedtek az átlagos kamatok a fogyasztási hiteleknél. Persze az élelmesek továbbra is nagyon olcsón juthatnak hitelhez.

Tavaly áprilishoz képest fogyasztási hitelekből 31 százalékkal, míg lakáshitelekből 21 százalékkal többet vettek fel a háztartások idén: előbbiből közel 49 milliárd, utóbbiból majdnem 83 milliárd fogyott csak ebben a hónapban - elemzi a Magyar Nemzeti Bank adatait a Bank360 legfrissebb kamatfigyelőjében.

Olcsó személyi kölcsönökért keresd fel kalkulátorunkat!

Lakáshiteleknél ráadásul folytatódott az olcsósodás: márciushoz képest tovább csökkent az átlagos hitelköltség 4,97 százalékról 4,9 százalékra, azaz aki áprilisban vette fel lakáshitelét, kevesebbet fizethet vissza. Nem ez volt a helyzet a fogyasztási hiteleknél, ahol némileg emelkedett az átlagmutató 13,55 százalékra a márciusi 13,27 százalékról.

Az átlagnál is olcsóbban

A Bank360 ismét áttekintette a bankok kínálatát, amely során kiderült: az átlagnál jóval kedvezőbb kamatok mellett is vehetünk fel hitelt, amennyiben teljesítjük a bank feltételeit, amelyek elsősorban a jövedelemre vonatkoznak. Nettó 250 000 forintos havi fizetés felett például már 8 százalékos THM alatt is kaphatunk 3 millió forint személyi kölcsönt a Sberbanktól, ráadásul megfelelő törlesztés mellett a bank jóváír egy havi törlesztőrészletet is. A törlesztőrészlet 5 éves futamidő alatt kevesebb mint havi 60 000 forint. Más pénzintézeteknél is találhatunk hasonló kondícióval kölcsönöket, így mindössze pár száz forintos az eltérés a havi törlesztőkben.

A jelzáloghiteleknél 20 éves futamidőre kerestek 15 millió forintos hitelt, és a biztonságosabb, 5 éves kamatperiódussal felvehető termékeket vizsgálták. A kalkulációkból kiderül, az induló THM alig több most, mint 4 százalék nettó 250 000 forintos fizetés felett, így a törlesztőrészlet az első 5 évben fixen 91 000 forint alatt marad a négy legkedvezőbb ajánlatot adó bank esetében.

Az akciók most sem maradnak el

Májusban és június elején is változtak a bankok kondíciói - hívja fel a figyelmet a hitelaggregátor. Jelzáloghiteleknél az alábbi jelentősebb változások történtek: A K&H Bank 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitelénél a maximális futamidő 20 helyett már 30 év.  Nagyobbat emelt a kamatokon a Budapest Bank: 5 éves kamatperiódusnál 6,24 százalékról 6,49-re, 10 éves kamatperiódusnál 7,1 százalékról 7,35 százalékra emelkedett a kamat, míg fogyasztóbarát hitelnél 5 évesnél 5,17-ről 5,42 százalékra, 10 évesnél 4,58-ról 6,19 százalékra, 10 millió forint feletti igénylésnél pedig 3,99-ről 4,24-re, illetve 4,58-ról 4,83-ra emelkedett a kamat.

Az Erste Bank 10 éves kamatperiódusú hitelénél 5-10 millió forint közötti hitelösszegnél nőtt a jövedelemhez kötött kamatkedvezmény, ami 0,4 százalékponttal kedvezőbb kamatot jelent. 40 000 forintot kaphatunk vissza a Raiffeisen Banktól, ha új ügyfelek vagyunk és a lakáshiteligénylés során a bank weboldalán regisztrálunk, megadjuk adatainkat és a pénzintézet munkatársai is fel tudják velünk venni a kapcsolatot telefonon. A jóváíráshoz Raiffeisen-bankszámlát is szükséges nyitni.

Lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A személyi kölcsön igénylése előtt álló ügyfelek sem unatkozhattak mostanában. Az OTP Bank meghosszabbította akcióját: kamatkedvezményt adnak online igénylés esetén. A Takarék Csoport májusban megszabadult a változó kamatozású személyi kölcsönétől, felfüggesztette annak értékesítését, így már itt is csak fix kamatozással vehetünk fel szabad felhasználású hitelt.

Nagy átalakulás volt a Sberbanknál: a pénzintézet megszüntette a megfelelő/nem megfelelő hitelmúlt figyelését, viszont 3 millió forint alatti személyi kölcsön igénylésénél elvárt a minimum 100 000 forintos jövedelem, ez korábban alacsonyabb is lehetett. 2 millió forintos hitelösszegtől nem Sberbankos ügyfeleknek kötelező a munkáltatói igazolás, ha viszont 3 millió forint alatt marad az igényelt hitel összege, kiváltható 6 havi bankszámlakivonattal. Az elvárt munkaviszony egyébként egységesen minimum 3 hónap lett, kivéve külföldi munkaviszony esetén, ahol továbbra is legalább 12 hónap az elvárt időtartam.

Olcsó személyi kölcsönökért keresd fel kalkulátorunkat!

A korábbiakhoz képest mostantól a Sberbank is a JTM erejéig ad hitelkiváltás esetén szabadon felhasználható részt a hitelkiváltásra szánt részen felül, korábban ez az arány 33 százalék volt. Ha így igénylünk adósságrendező hitelt, akkor viszont folyósítási jutalékot is kell fizetnünk, amely az igényelt összeg 1 százaléka. Csak hitelkiváltás esetén nincs ilyen díj. Ha pedig vállalunk jövedelemátutalást a banknál, de ez nem történik meg, a hitelösszegtől függően kell monitoring díjat fizetnünk, amely 5 és 20 000 forint közötti összeg lehet.

Kedvezőbb lett a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne azok számára, akik nem akarják vagy nem tudják teljesíteni a kamatkedvezményhez szükséges jövedelmi és utalási feltételeket. A standard kamat 17,95 százalékról 15,95 százalékra módosult. Ismét új ügyfeleknek kedveskedik a bank: 4 százalékpont kedvezmény vehető igénybe, ha nincs a banknál számlánk és hitelünk. 8 százalékpont a kedvezmény, ha az igazolható jövedelmünk 250 000 forint felett van és a kölcsön összege eléri vagy meghaladja az 1 millió forintot.

A Cetelem Banknál megszűnt az egy százalékos előtörlesztési díj az adósságrendező hitelnél. 7 százalékos kölcsön elnevezésű termékkel rukkolt elő május elején a Provident. Az új, 12 hetes futamidejű kölcsön szintén heti törlesztésű, és legfeljebb 200 000 Ft gyorskölcsönt igényelhetünk így, 7 százalékos THM mellett.  Ezzel egy időben a hitelintézet kivezette a 42 hetes futamidejű hitelét, így a Provident által nyújtott minimum kölcsönösszeg 30 000 forintról 40 000 forintra emelkedett.

Mindent átírhat a babaváró?

Továbbra is kérdés, hogy miként alakítja majd át a piacot, mekkora kiszorító erővel bír a hamarosan igényelhető babaváró hitel. A 10 millió forint szabad felhasználású kölcsönként induló konstrukció gyermekvállalással akár vissza nem térítendő támogatássá is alakítható, azaz a gyermekkel tervező házasoknak érdemesebb ezzel a termékkel számolniuk a piaci kamatozású személyi kölcsönök és lakáshitelek helyett a szakportál kalkulációi szerint.  Ahogy arról a portál már korábban beszámolt, szinte minden banknál elérhető lesz július elsejével a babaváró és a pénzintézetek egybehangzó véleménye, hogy már az első napokban jelentős lesz az érdeklődés az új hitel iránt.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS