Csak fizetünk, mint a katonatiszt: ez lökte meg januárban az inflációt

Pénzcentrum/MTI2021. február 12. 12:02

Januárban az infláció nem változott, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, az éves infláció 2,7 százalék volt, míg a maginfláció 4,2 százalékon állt. A keresletérzékeny termékek és az üzemanyagok inflációs hozzájárulása emelkedett, amit az élelmiszerek inflációs hozzájárulásának mérséklődése ellensúlyozott, így összességében az infláció az előző hónaphoz képest nem változott - állapította meg a januári inflációs adatokhoz fűzött kommentárjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,5 százalékra emelkedett, aminek hátterében döntően az alkohol és dohánytermékek magasabb árdinamikája áll, melyet a januári jövedékiadó-emelés okozott. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók között a keresletérzékeny termékek árindexe szintén 0,1 százalékponttal 3,4 százalékra emelkedett, a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja 4,0 százalékon maradt.

A jegybank elemzése felhívta a figyelmet arra, hogy az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. Tavaly szeptembertől a dezinflációs hatások erősödésével párhuzamosan az év utolsó hónapjaiban általánosan alacsonyabb volt az árdinamika. Idén januárban a tavalyinál alacsonyabb átárazás valósult meg.

Az iparcikkek éves inflációja enyhén emelkedett januárban. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest enyhén nőtt, míg a nem tartós iparcikkek árindexe nem változott. A tartós iparcikkek áremelkedése döntően az új személygépkocsik árindexének növekedéséhez kapcsolódott. A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőttek.

A korábbi évek átlagánál magasabb havi árdinamikát a mobiltelefon, internet szolgáltatások árainak emelkedése okozta. A többi szolgáltatás a historikus átlagnak megfelelő árváltozást mutatott

- jegyzeték meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az élelmiszerek inflációja tovább mérséklődött januárban. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében a termékek széles köre magyarázza az infláció csökkenését. A szabályozott termékek árai decemberhez képest enyhén emelkedtek.

Az üzemanyagárak az előző hónaphoz képest a kőolaj világpiaci árának emelkedésével párhuzamosan nőttek.

A jegybank kitért arra is, hogy a lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat, a fogyasztóiár-indexhez hasonlóan, a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutató januárban a korábbi hónapokhoz képest emelkedett.

Címkék:
mnb, drágulás, infláció, személygépkocsi, pénzromlás, tartós élelmiszer, világpiac, üzemanyagárak, dohánytermékek,