20 °C Budapest

Behajtók üldözik a Linda-filmek egykori sztárját: teljesen kifakadt

2016. február 18. 16:30

Egy állítólagos tartozása miatt telefonon zaklatják Görbe Nórát, a Linda-filmek egykori sztárját. A színésznő Facebookon fakadt ki, elmondása szerint ugyanis a behajtó cég a személyes adataihoz szeretett volna hozzájutni. A személyes adatainkat azonban hivatalosan nem kérhetnék ki ilyen módon. Mivel sok a hasonló visszaélés, a Pénzcentrum összeszedte, hogyan védhetjük meg adatainkat, és mire érdemes odafigyelnünk.

Egy állítólagos tartozása miatt telefonon zaklatják Görbe Nórát, a Linda-filmek egykori sztárját. A színésznő Facebookon fakadt ki, elmondása szerint a behajtó cég a személyes adataihoz szeretett volna hozzájutni.

Kaptam a férjem telefonjára egy SMS-t, hogy adjam meg a személyes adataimat. Erre én e-mailben válaszoltam, hogy ennek nem ez a módja. Ha szeretnék, kérjék el az adataimat, de hivatalos postai úton, tértivevényes levélben. Az e-mailre érkezett válasz, ez már bíztató jel, de ott is csak azt írták, adjam meg a személyes adataimat. Azóta semmi nem történt. Remélem, hogy már nem is fog, mert már nagyon unom ezt

- nyilatkozta a színésznő a Blikknek. 

Az egykori Linda-sorozat főszereplője nem érti, miért zaklatják még mindig, hiszen rendezte adósságait, és a családi autóra évekkel ezelőtt felvett többmilliós devizahitelét is letudta - írja a lap.

Ilyen formában nem kérhetnek adatokat tőlünk
Fontos tisztában lenni azzal, hogy személyes adatokat ilyen formában nem kérhetnek el tőlünk. Ha mégis hasonló módon próbálkoznának, ne hagyjuk magunkat, és semmiképpen se adjuk ki az adatainkat.

Így védjük meg személyes adatainkat

Magyarországon kevésbé érintett téma az online biztonság kérdése, sokan vannak, akik nem tudják, hogyan védhetjük meg adatainkat. Éppen ezért a Pénzcentrum összeszedte, mire érdemes odafigyelnünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Mindig óvatosan kezeljük az interneten közzé tett személyes adatainkat, fényképeinket. Ne feledjük el, hogy bármit teszünk fel magunkról, az interneten mindenki számára elérhető, másolható, tovább publikálható lesz. Éppen ezért körültekintően kezeljük a személyes adatok megosztását, és ne tegyünk közzé semmilyen fontos azonosítót a nyilvános oldalakon
  • A legtöbb "személyazonosság-lopást" meg lehet előzni, ha a személyes adatokhoz nem lehet könnyen hozzáférni. Többek között célszerű a munkahely, illetve telefonszám, lakhely megnevezésének mellőzése, és minden kódolható információ közlése
  • Továbbá fontos, hogy telefonon se adjuk meg személyes adatainkat, ugyanis nem tudhatjuk, ki a hívó fél, valamint ne tartsuk a PIN kódokat és a jelszavakat a pénztárcánkban, vagy autónkban
  • Ha lehetséges használjunk különböző jelszavakat az egyes online felületekhez, a jelszó pedig álljon kis és nagybetűkből, valamint tartalmazzon számokat is. Az sem árt, ha különleges karakterekkel színesítjük (például: &, %, $, £) Lehetőleg a jelszó ne legyen hozzánk köthető. Inkább kerüljük a családtagok neveit, beceneveket, születési dátumokat. A szakértők szerint a legegyszerűbb és egyben a legbiztonságosabb, ha egy ingyenes jelszógeneráló szoftverrel generálunk magunknak egy jelszót
  • Ne nyissunk meg ismeretlen levélből származó mellékletet, ugyanis ez a módszer közismerten a számítógépes kártevők egyik alapeszköze
  • Ne töltögessünk le óvatlanul az internetről (ingyenes szoftvert ismeretlen helyről, fájlokat torrent oldalakról, stb.)
  • Az adataink védelme érdekében érdemes lehet minőségi vírusvédelemre költeni. Néhány ezer forintért már komolyabb védelmi szoftvercsomagot is be lehet szerezni

Az okostelefonos védekezés is nagyon fontos

A mobiljaink is veszélyben vannak, egyre komolyabb támadásokkal találkozunk ezeken az eszközökön is. A legfejlettebb mobilos vírusok már a netbankunktól érkező azonosítást (például a netbanki belépéshez szükséges, sms-ben kapott kódot) is figyelik, így pénzügyi adatainkhoz is hozzáférhetnek. Az is előfordulhat, hogy letöltünk egy érdekesnek tűnő alkalmazást, amely éjszaka emelt díjas sms-eket küld telefonunkról úgy, hogy azt észre sem vesszük.

  • ne higgyünk a túl csábító hirdetéseknek (például azoknak, amelyek 10 perc ingyenes beszélgetést kínálnak egy applikáció letöltéséért cserébe)
  • ne töltsünk le ellenőrizetlen applikációkat, olvassuk el a kommentelők véleményét, mielőtt letöltenénk, keressük a nagyobb, megbízhatóbb gyártók alkalmazásait
  • használjunk mobilos vírusirtó programokat (ezeket ugyanúgy le tudunk tölteni, mint bármely más applikációt - természetesen az ingyenes itt sem a legjobb megoldás)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem