2020. augusztus 12. szerda Klára

Az önkormányzatoké lehetnek a megüresedett lakások

  • MTI
  • 2014. szeptember 27. szombat 16:00

A nyáron hozott devizahiteles törvény - amely alapján most folynak a bankok perei - szünetelteti a devizalapú kölcsön- és lízingszerződéssel terhelt lakások elleni végrehajtást - a parlament honlapján pénteken megjelent törvénymódosító javaslat azonban megengedné a végrehajtást, ha azt önkormányzat vagy kizárólag állami illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég kéri.


A Csöbör Katalin (Fidesz) által javasolt paragrafusok ugyan szerepelnek a végrehajtási törvényben, ám az első devizahiteles törvény egyik passzusa ezeket felülírja. Ezért a képviselő az indoklásban megjegyzi: a törvényjavaslat célja, hogy a bírósági végrehajtásról szóló törvényben szereplő kivételi szabály valóban érvényesülni tudjon.

A szabály alapján, ha az önkormányzat, illetve a közösségi tulajdonban lévő cég szerezné meg a végrehajtás alá vont lakás tulajdonjogát, akkor azt 2 éven belül fel kell újíttatnia. A második feltétel szerint a felújítás után pályázatot kell kiírni a lakás hasznosítására a végrehajtást kérőnek. A hasznosítás azt jelenti, hogy a településen munkát vállaló személynek adják bérbe a lakást.

Amennyiben az árverésen nem a végrehajtást kérő szerzi meg a lakás tulajdonjogát, akkor a végrehajtás további részét fel kell függeszteni. Így a volt tulajdonos - a devizahitelt fizetni nem tudó személy - nem lakoltatható ki.

A kedvezőbb szabályozás alkotmányosan igazolható indokának nevezi a képviselő, hogy a települések és az ott lakók fennmaradásának és ottmaradásának feltétele, hogy a jogalkotó minden lehetséges eszközzel segítse a munkahelyek odatelepülését, a vállalkozások létesítését, ehhez pedig szükséges, hogy a településen lakó, ott munkát végző, a közterhekhez hozzájáruló családokkal bővüljenek a közösségek.

Az eredeti kivételi szabály is a fideszes politikus javaslatára került a törvénybe. Csöbör Katalin még áprilisban beszélt arról, hogy törvénymódosítást kezdeményez a kilakoltatási moratórium ügyében. A jogszabály tegyen különbséget azok között, akik a felvett hitel miatt kerültek nehéz helyzetbe, illetve akik a Fészekrakó-program során jutottak - elsősorban lakótelepi - lakáshoz, és ott "képtelenek a társadalmi együttélés szabályainak megfelelően élni, tönkre teszik az ott élőket", a közüzemi díjakat, közös költséget nem fizetik - mondta akkor Csöbör Katalin, hozzáfűzve: tartani lehet attól, hogy ez a csoport a kilakoltatási moratórium "meghosszabbítása mögé bújik".

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy idén május óta határozatlan ideig kilakoltatási moratórium van érvényben a devizahiteles tartozásokkal terhelt ingatlanokra. Ez alól ugyan van néhány kivétel, azonban a legtöbb esetben amíg a tilalom tart, addig nem szabadulnak fel a javaslatban ismertetett lakások.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok
A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.