2021. január 18. hétfő Piroska

Az ág is húzza az ócsai devizakárosultakat: brutálisan nőhet a bérleti díj


Háromszorosára emelkedik a bérleti díj a devizakárosultaknak épített ócsai lakótelepen. Többen is kijelentették, hogy nem fogják tudni fizetni a megemelt költséget.

Az ócsai önkormányzat döntése szerint 2021-től minden lakás bérleti díját több mint háromszorosára emelik a devizakárosultaknak épített lakótelepen. A drasztikus emelést csak azok a lakók úszhatják meg, akik rászorultsági alapon sikeresen kérvényezik a bérleti díj mérséklését.

2019 januárjáig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. volt a lakótelep gazdája, de az állami cég felszámolása miatt a fenntartás átkerült az önkormányzathoz. A lakótelepet annak idején az állami építtette, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitelek robbanásszerű drágulása után lakás nélkül maradt családokat.

A 444 szerint a bérlőknek mostani 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően akár 60-84 ezer forintos díjat kellene fizetniük. Ez újra nehéz helyzetbe hozná az ócsai telepen lakó családokat. Többen már most kijelentették, hogy nem lesznek képesek fizetni a megemelt bérleti díjat.

A napokban tartott lakógyűlésen felháborodást okozott, hogy az ócsai városvezetés most egy tollvonással piaci alapú bérleményeket csinálhat az eredetileg szociális alapon épült lakótelepi ingatlanokból. Különösen, hogy a szabályok kemények: ha egy négyfős családnál a keresőképes szülők összjövedelme meghaladja a 230 ezer forintot, a háztartások máris kiesnek a "szociális" bérlői kategóriából. Ha pedig a közös jövedelmük több mint 340 ezer forint, már a "költségelvűnek" nevezett középkategóriából is.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS