14 °C Budapest

Alig ismert hiteltrükkel spórolhatnak a magyar családok: kiszámoltuk, működik

2018. május 29. 15:04

Több százezer ember küzd Magyarországon valamilyen hátralék befizetési kötelezettséggel. Rengeteg embernek okoz például gondot időre fizetnie a lakhatását érintő számlákat, de temérdeken vannak azok is, akiknek valamilyen hitelük törlesztője ragadt be. Európai viszonylatban sem túl rózsás a helyzetünk, hiszen az összes EU-s tagállamot figyelembe véve nálunk a hatodik legrosszabb a helyzet. Mindennek apropóján pedig megnéztük azt is, hogy akinek valamilyen magas kamatozású hitellel akadt gondja, az milyen hitelkiváltó konstrukcióval menekülhet a borsos törlesztők elől.

A teljes népesség 9,3 százaléka késik valamilyen havi kötelezettségének a befizetésével az Európai Unióban 2017-ben - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. A hátralékok között olyan tételek szerepelhetnek, mint a jelzáloghitel, különböző bérleti - jellemzően albérlet - díjak vagy közüzemi számlák.

Ahogy az a statisztikákból kiolvasható Magyarország bőven az EU-s átlag felett szerepel, a maga 15 százalékos arányával. Ez a valóságban azt jelenti, hogy 10-ből átlagosan 1,5 magyarnak van valamilyen tartozása. Az uniós átlag pedig egy alatt van (9,3%). A helyzet hazánkban szerencsére még ezzel együtt sem annyira drasztikus, mint például az éllovas Görögországban vagy a második Bulgáriában. Előbbinél ugyanis a lakosság majd 45, utóbbinál pedig 33,3 százalékának van késedelmi hátraléka.

Mindez persze sovány vigasz, hiszen két közvetlen szomszédunknál is magasan jobb a helyzet. Szlovákiában a lakosság 7,5, Ausztriában pedig csupán a 6,5 százalékának van valamilyen határidőre meg nem fizetett tartozása. Fontos azonban megemlíteni, hogy a két ország adatai még 2016-ból származnak, és jellemzően 2016-ról 2017-re a legtöbb vizsgált országban inkább javultak a számok, semmint romlottak. A lista végén egyébként a csehek végeztek, ott a lakosság alig 3,2 százaléka van kiszolgáltatva valamilyen hátralékos tartozás miatt.

Fókuszban a hitel

Az Eurostat friss statisztikái külön vizsgálják a jelzáloggal vagy bérleti díjjal elmaradók arányát is. Ezen a listán sincs oka örömre a magyaroknak, hiszen szintén az élbolyban, Európában a hatodik legrosszabb eredménnyel "büszkélkedhetünk" a 2016-os adataink alapján. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy 2017-re tovább csökkent a tartozók száma.

Ezzel együtt is Magyarországon majd fél millió embernek van valamilyen jelzálog vagy egyéb, lakhatással összefüggő tartozása. Ez a szám pedig rendkívül magas. Éppen ezért, ha valaki korábban beleragadt egy drága kölcsönbe, aminek a mai napig is keservesen nyögi a törlesztőit, érdemes lehet elgondolkodnia, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben kiváltsa régi hitelét.

Mit jelent a hitelkiváltás?

Adósságrendezés vagy más néven hitelkiváltás során a meglévő kölcsönünket (vagy akár mtöbbet is) egy másik, olcsóbb hitellel váltjuk ki, ezzel csökkentve a havi terheinken. Milyen hiteleket érdemes kiváltani? Gyakorlatilag bármilyen korábban felvett hitelt lecserélhetünk egy olcsóbbra, de jellemzően

  • személyi kölcsönt
  • jelzáloghitelt
  • hitelkártya-tartozást

váltanak ki az ügyfelek, hiszen a személyi kölcsönök és a lakáshitelek kamatai néhány éve még messze sokkal magasabbak voltak a jelenlegi szinteknél, a hitelkártyák kamatai pedig ugyanolyan magasan vannak most, mint évekkel korábban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Így apadhat a törlesztőd

Hogy lesz ebből kisebb a törlesztőrészlet? Tegyük fel, hogy három évvel ez előtt vettünk fel személyi kölcsönt, hat éves futamidőre, az akkori átlagosnak mondható 22-25 százalékos THM-mel. A törlesztésből még három év maradt hátra. Mivel ez idő alatt a kamatok folyamatosan csökkentek, szinte biztos, hogy találunk jobb feltételekkel felvehető kölcsönt adósságrendezéshez. Az új hitelből aztán végtörlesztjük a meglévőt és a már kedvezőbb törlesztőrészleteket fizetjük tovább.

Három módon tudjuk a terheinket csökkenteni, ha hitelkiváltást tervezünk:

  • 1. A fennmaradó három évvel megegyező futamidőre vesszük fel az adósságrendező kölcsönt, de a meglévőnél alacsonyabb kamatozásút választunk. Így ugyanakkor számolunk le a hitellel, de kevesebb lesz a törlesztő.
  • 2. Olyan hitelkiváltó kölcsönt választunk, amelynek törlesztője megegyezik a meglévővel, ám futamidő rövidebb lesz. A törlesztőnk tehát nem csökken, viszont hamarabb rendezhetjük le a tartozásunk.
  • 3. A harmadik lehetőségünk, hogy egy futamidőben és törlesztőrészletben is megegyező hitelt veszünk fel, de a hitelösszeg magasabb, mint az, amit a meglévő hitelből még vissza kell fizetni. A meglévő hitelt az új hitelből visszafizetjük, és hozzálátunk a terveink finanszírozásának úgy, hogy nem nőtt a futamidő és a törlesztőrészlet.

Ma már szinte minden hitelintézet kínál hitelkiváltásra fordítható kölcsönt, bizonyos feltételeknek viszont kell megfelelnünk az alacsonyabb kamatért. Ilyen feltétel lehet például a bankváltás vagy a magas, jellemzően nettó 250 ezer forint feletti fizetés. Fenti példánknál maradva tegyük fel, hogy meglévő hitelünkből 1,5 millió forint maradt még hátra és nem akarunk bankot váltani, ráadásul a fizetésünk sem kiemelkedően magas. Milyen lehetőségeink vannak?

Ha megnézzük a Pénzcentrum kalkulátorának ajánlatait, egyből kiderül, hogy ekkora összeget, 36 hónapra, már 8,17 százalékos THM-mel is felvehetünk a Cib Bank konstrukciójával így 46 920 forintos havi fixszel számolhatunk. Érdemes megemlíteni még a Raiffeisen Bank ajánlatát is is, ők 49 073 forintos törlesztőt ígérnek 12,73 százalékos THM-mel. Az Erste adósságrendezésre kínált kölcsönével 49 457 forintos törlesztővel (THM 13,21%) mehetünk neki a 3 éves futamidőnek. Mindezek mellett van találhatunk még Budapest Bankos ajánlatot 16,20, és Cofidises ajánlatot 16,35 százalékos THM-mel is. További bankok ajánlataiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hol lehet elrontani?

Gyakori érvként szokott felmerülni a hitelkiváltással szemben, hogy az újabb kölcsön felvétele nem elég tudatos magatartás, hiszen további eladósodáshoz vezet. Nos, ez abban az esetben igaz, ha az adósságrendező kölcsönt nem a céljának megfelelően, azaz adósságkiváltásra használjuk, hanem elkezdjük elkölteni másra, a régi hitelünket pedig csak részben vagy egyáltalán nem törlesztjük. Ebben az esetben csak megdupláztuk a terhünket, hiszen egy helyett már két kölcsön törlesztőrészletét fizethetjük, tehát csak még jobban eladósodtunk. Akkor is ráfázhatunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek és drágább hitelt veszünk fel adósságrendezésre, mint az eredeti kölcsönünk. Éppen ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen kölcsönt veszünk fel hitelkiváltásra; ha jól választunk, tízezreket spórolhatunk havonta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem