2020. október 29. csütörtök Nárcisz

A takarékok nem mentek az Alkotmánybírósághoz


Nem csatlakozott az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ahhoz az alkotmánybírósági beadványhoz, amelyben a Magyar Bankszövetség a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény megsemmisítését kéri.


Az azenpenzem.hu információi szerint az OTSZ levelet írt minden tagjának, amiben az áll, hogy a kérdésben mindenki a saját üzleti érdekei mentén döntsön. A szövetséghez tartozó 108 takarék a takarékszövetkezetek 80 százalékát tömöríti.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy technikai okokból nem csatlakozott a szervezet, a bankszövetség elnöksége ugyanis úgy foglalt állást, hogy a jelzáloghitelezést folytató tagintézetek ezt egyenként tegyék meg, az OTSZ pedig nem folytat ilyen tevékenységet. Az OTSZ levelet írt a tagszervezeteknek, amiben az áll, hogy egyénileg döntsenek - erősítette meg azenpenzem.hu információját.

A bankszövetség hétfőn jelentette be, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy állapítsa meg a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt.

Az OTSZ kedden közleményben ismertette, hogy a szövetkezeti hitelintézetek december végéig 10-11 százalékos hiteldíjjal kínálnak forinthitelt a devizahitelt végtörleszteni készülőknek, és arra számítanak, hogy a végtörlesztési lehetőségnek köszönhetően visszanyerik korábban elvesztett ügyfeleik egy részét. A forinthitel árazása átlátható, a kamat az irányadó bankközi kamatlábhoz, a hathónapos BUBOR-hoz kötött, s ahhoz igazodva félévente változik.

A szövetkezeti integráció központi bankjának számító Takarékbank által kifejlesztett hitelt nem teljesen egységes feltételek mellett kínálják a takarékok, miután az integrációhoz tartozó 108 hitelintézetnek van mozgástere az üzleti döntéseknél.

A végtörlesztés ugyanakkor nemcsak üzleti lehetőséget jelent, mert egyes takarékoknál veszteséget okozhat a deviza-lakáshitelek végtörlesztése. A 6000 milliárd forint értékű devizajelzálog-hitelállománynak csak mintegy 1,4 százaléka van az OTSZ tagszervezeteinél. 

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó