8 °C Budapest

A miniszter szerint a Kúriának van igaza

MTI
2014. január 15. 22:17

A Kúria jogosan döntött úgy, hogy megvárja az Európai Unió Bíróságának döntését, és igaza van abban, hogy egy ilyen széles körű társadalmi probléma kezeléséhez jogalkotásra van szükség - mondta a devizahitelekkel összefüggésben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este.

A miniszterelnök-helyettes, tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az egész magyar igazságszolgáltatás számára irányadó lehet a közösségi jogi megközelítés. Hozzátette: a Kúriának igaza volt akkor is, amikor jogegységi döntésében kimondta, hogy ilyen széles körű társadalmi problémát a jogalkalmazás nem tud kezelni, jogalkotásra van szükség. Ám ahhoz még meg kell várni a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bíróságának és a magyar Kúriának a döntését.

"Azt vegyük már figyelembe, hogy 2002-től 2010-ig itt mindenki vígan vett fel devizahiteleket, és most, amikor baj van, akkor viszont egyik napról a másikra várják a megoldást" - jegyezte meg a fideszes politikus.

Ezernyi különféle devizahitel van, a jogalkotó pedig egyedi esetekre nem hozhat szabályokat. Meg kell találni az általános pontokat, mint például az egyoldalú kamatemelést, az egyoldalú szerződésmódosítást, és azokban kell dűlőre jutni. A probléma bonyolult, a jogszabály megalkotásakor olyan kérdésekre is választ kell adni, hogy csak a hatálybalépése utáni szerződésekre érvényes vagy a korábbiakra is, csak a lakáshitelekre vagy másra is - fejtette ki az igazságügy-miniszter.

A frakció dolgozik a probléma megoldásán, ehhez az igazságügyi tárca minden segítséget megad, a nemzetgazdasági minisztérium pedig a költségvetési lehetőségeket tanulmányozza - mondta Navracsics Tibor, aki kérdésre válaszolva azt is megjegyezte: szeretné, ha még ebben a kormányzati ciklusban születne megoldás a devizahitelek ügyében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm