7 °C Budapest

A magyarok harmadának jelent gondot a számlák fizetése

2016. november 29. 15:30

A magyarok 37 százaléka időnként vagy egyáltalán nem tudja fizetni a tartozásait. Ennek a legfőbb oka, hogy egész egyszerűen nincs pénze arra, hogy ezt kifizesse.

Tízből négy magyar gondolja úgy, hogy nincs elegendő pénze a kiegyensúlyozott és méltányos életvitelhez, ugyanakkor minden ötödik válaszadó véli, hogy anyagi helyzete biztosan javulni fog - derül ki az Intrum Justitia legfrissebb kutatásából. Az évente elkészített Európai Fogyasztói Fizetési Jelentés adatai szerint a megkérdezett magyarok 37 százaléka időnként nem tudja törleszteni tartozásait.

A kutatás adati szerint tavaly óta nőtt azon háztartások aránya, amelyek nem tudják időben fizetni számláikat, a magyar családok jelentős részének akadnak pénzügyi nehézségei.

A célunk, hogy az ügyfelekkel közösen, együttműködve találjunk megoldást ezekre a helyzetekre. Mindannyiunk érdeke, hogy a háztartások gyorsan és könnyen túllendüljenek az esetleges anyagi kihívásokon. Minden esetben arra törekszünk, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg

- emelte ki Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója.

A megkérdezett európaiak 44 százalékával már legalább egy alkalommal előfordult, hogy késve fizették be számlájukat az elmúlt 12 hónap során - ennek fő oka az, hogy nem állt rendelkezésükre a számlák rendezéséhez szükséges összeg. Görögországban a legmagasabb a késve fizetők aránya, a mediterrán országban a megkérdezettek 76 százaléka nem fizetett időben. Dániában és Spanyolországban a legalacsonyabb a késve fizetők aránya, de még itt is a lakosság 31 százaléka, azaz közel minden harmadik ember fizetett határidőn túl az elmúlt évben. Magyarországon ez a mutató 64 százalék, amivel csak Görögországot előzzük meg az európai rangsorban.

Tízből három magyar megkérdezettben merült már fel a külföldre költözés gondolata pénzügyi helyzete miatt. Ez az arány a kutatásban résztvevő országok közül - Görögország mellett - hazánkban a legmagasabb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legnépszerűbb célországok Ausztria (25 százalék), Németország (19 százalék) és Nagy-Britannia (16 százalék).

Összességében azonban kevesebben terveznek a külföldre költözéssel, 5 százalékkal csökkent a pénz miatt elvágyódók aránya.

Így fizetjük a számláinkat

Az európaiak 27 százaléka állítja, hogy időnként nem tudja visszafizetni tartozásait. Az ebbe a csoportba tartozók anyagi helyzete jelenleg rosszabb, mint tavaly volt, valamint reményeik is kedvezőtlenebbek pénzügyeik jövőjét illetően. Ezt a következő adatok támasztják alá:

  • Európai összehasonlításban a megkérdezettek közel 30 százalékának az adósságok visszafizetése problémát jelent, a magyar lakosság esetében ez az arány közel 40 százalék. Közülük is jóval nagyobb arányban gondolják úgy a magyarok, hogy a rendelkezésükre álló pénz nem elegendő egy kiegyensúlyozott élethez (15 százalék és 25 százalék).
  • Az európaiak elsősorban banki forrásból próbálják megoldani anyagi gondjaikat, míg Magyarországon inkább a család és a barátok nyújtanak segítséget. Mind az európai, mind pedig a magyar megkérdezettek közel azonos arányban (körülbelül 20 százalék) értenek egyet azzal, hogy a pénzügyi edukáció hiánya szerepet játszik a rossz anyagi helyzet kialakulásában.

A magyar adatok alapján bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók a tavalyi évhez képest kedvezőbben látják a jövőt; 4 százalékkal többen bíznak abban, hogy személyes pénzügyi helyzetük javulni fog, és ugyanennyivel nőtt azok aránya is, akik hosszútávon is bíznak ebben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem