16 °C Budapest

A magyarok fele nem bír el egyedül a bankjával: kapitális hibát vétenek?

2019. június 26. 12:58

10-ből 5 magyar közvetítőkön keresztül vesz fel jelzáloghitelt, a személyi hiteleknél más a helyzet - ott ez az arány elenyésző. De van-e értelme egyáltalán a hitelközvetítő intézményének, és mennyit kaszálnak az alkuszok az ügyfeleken? Ezt mutatjuk be, hitelfelvételhez pedig a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!

Találd meg a legolcsóbb hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Minden második jelzáloghitelt közvetítőkön keresztül helyeznek ki a bankok, ez egészen tetemes arány - látjuk a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Bár 2016-ról 2018-ra jelentősen nőtt a kihelyezett hitelösszeg, a hitelközvetítők részesedési aránya alig változott: 2016-ról 2018-ra 54,8 százalékról 52,2 százalékra. A 100 ezer megkötött szerződésből így 52 500-at közvetítőkön keresztül kötöttek, a csak bankfiókban megkötött szerződések száma 48 ezer.

2016-ban egyébként a 63 800-as szerződészámból 35 ezret kötöttek közvetítőkön keresztül, 28 800-at pedig csak bankfiókban. A szerződéses összegeknél hasonló arányt láthatunk: a 2018-as 846 milliárd forintból 403 milliárdot kötöttek közvetítőkön keresztül, 443 milliárdot pedig bankfiókban.

Ez azt mutatja, hogy a magasabb hitelösszeget igénylők inkább közvetlenül a banktól igénylik a hitelt.

Azaz feltételezhetően a magasabb jövedelmű, drágább ingatlant vásárlók tudatosabbak abból a szempontból, hogy nem iktatnak közbe még egy szereplőt, hanem maguk választják ki a legjobb konstrukciót. Rosszabb eset, ha a közvetítőkhöz nem fordulók azért mennek egyenesen a bankhoz, mert a számlavezető pénzintézetüktől veszik fel a hitelt, így pedig elesnek annak a lehetőségétől, hogy olcsóbb hitelterméket találjanak.

Találd meg a legolcsóbb hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Egészen más tendenciát látunk a személyi hiteleknél. A jelzáloghitelekkel szemben a személyi hitelek jelentős részét közvetlenül a banktól veszik fel. A személyi kölcsönöknél 2018-ban 19,5 milliárd forintnyi összegben vettek fel a magyar közvetítőkön keresztül, ez jelentős növekedés a 2017-es 7,8 milliárddal szemben, valójában sehol nincs a 2018-as kb. 630 milliárdos összkihelyezéshez képest. Érdekes, hogy 2017-ben még a hitelkártyákból is többet "adtak el" a közvetítők, mint személyi hitelből. A jutalékbevétel 2018-ban a személyi kölcsönöknél az 1 milliárd forintot sem érte el.

Megkérdeztük a bankokat is, hogy náluk milyen arányt tesz ki a személyi kölcsönök körében a közvetítők általi kihelyezés. A Takarék például jelentősen magas arányról számolt be: náluk ez 30 százalékos. A bank elmondása szerint az arány folyamatosan nő. A CIB is azt írja, hogy náluk a piaci átlagot jóval meghaladja a közvetítőkön keresztül történő kihelyezés. A K&H-nál ezzel szemben elhanyagolható az arány, ez 1 százalék alatti. Az online indított igénylések esetén azonban már 20 százalékos ez az arány.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az MKB-nál a személyi hitelszerződéseket 10 százalékban kötik meg a közvetítők, az OTP-nél ez a volumen 5 százalékos. A Budapest Bank és a Cetelem az arányokat nem árulta el, azt azonban megjegyezték, hogy ez a szám folyamatosan nő.

Mi értelme van ennek?

A jelzáloghitelek igénylése jóval bonyolultabb, mint a személyi hiteleké, így a közvetítőnek itt lehet nagyobb hozzáadott értéke. A személyi hitelek igénylése gyors és egyszerű, ráadásul a kis összegű igényléseknél a kamatkülönbözetek sem olyan jelentősek, vélhetően ezért dönt kevés ügyfél a hitelközvetítők bevonása mellett. Ez egyfelől örvendetes, mert ezzel növekszik az ügyfelek tudatossága, másfelől lehet problémás is, ha az ügyfél a közvetítő tanácsa nélkül egy drága hitelt választ.

Összességében elmondható, hogy a hitelközvetítőnek lehet haszna, ha valóban szakszerű tanácsot ad, valójában a személyi hiteleknél teljesen felesleges az igénybevétele. Több kalkulátor áll ma rendelkezésre - például a miénk is -, ahol egy kattintással látjuk az összes bank ajánlatát, ehhez nincs szükség közvetítőre. Bár a közvetítők díjai ma maximáltak, amennyiben a tanácsadás nem a legolcsóbb kamat figyelembevételével történik, akár a hiteligénylő kárára is válhat - ezeket a díjakat ugyanis a bank fizeti nekik.Különösen igaz ez akkor, ha valójában nem is lenne feltétlenül szüksége az ügyfélnek a hitelre, de a közvetítő hathatós tevékenysége révén dönt a kölcsön mellett. Mi ugyan nem ismerünk erre precedenst, mindenkit a felelős hitelfelvételre biztatunk!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem