2020. augusztus 5. szerda Krisztina

8 milliós baráti kölcsön mentette meg az Édes Élet sztárját

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. szeptember 10. szerda 16:05

Tíz év után akarták kilakoltatni az olimpiai ezüstérmes birkózót lakásából, aki végül nyolcmilliós baráti kölcsönnel meg tudta vásárolni a lakást. De mire is érdemes figyelni, ha rokonoktól vagy ismerősöktől kérünk kölcsön pénzt?


Hiába élt már tíz éve a korábbi klubja által biztosított lakásban az Édes Élet egykori sztárja Bárdosi Sándor, egy évvel ezelőtt a BVSC-t szponzoráló MÁV úgy döntött, hogy megvonják azt a híres birkózótól. Ugyanakkor felajánlották neki, hogy 10 millió forintért megvásárolhatja a 75 négyzetméteres panellakást, de anyagi helyzete ezt nem tette lehetővé. Sőt, hosszú pereskedés következett, melynek végén kilakoltatási eljárást is indítottak a sportoló ellen - írja a Blikk.

Most azonban úgy tűnik, hogy megoldódik a helyzet: egy barátjától kölcsön tudott kérni nyolcmillió forintot, amiből megvásárolta a lakást.

Fel sem tudtam volna venni hitelt. Részletekben fizetem majd vissza a kölcsönt, amit a barátom adott.

Nemcsak a bankok szigorítottak sokat az elmúlt években a hitelfelvételek szabályain (és fognak is még jövőre), de sokan vannak olyanok is, akik a pénzintézetekbe vetett bizalmukat is elvesztették. Számukra lehet megoldás az, hogy rokonoktól vagy barátoktól vesznek fel kölcsönt. Számukra négy dolgot elengedhetetlenül szükséges meghatározni:

  • mennyi legyen a kamat,
  • mennyi legyen a törlesztőrészlet,
  • milyen kamatperiódust válasszunk ,
  • hogyan írjuk meg a szerződést?

A kamat meghatározásánál például el kell dönteni, hogy fix vagy periodikus kamatozású hitelt szeretnénk, illetve ez utóbbinál azt, hogy milyen gyakorisággal változhat a kamat.

A törlesztőrészlet kiszámolásánál pedig a legegyszerűbb módszer egy olyan táblázatkezelő (például Excel) használata, amiben a kamat, a futamidő és a hitelösszeg megadását követően megtudhatjuk, hogy mennyinek kell lennie a havi részletnek. Ekkor érdemes kiszámolni a teljes tartozást is, ezt a hónapok számát a havi törlesztőrészlettel felszorozva kapjuk meg, így láthatjuk, hogy mennyit kell összesen visszafizetni. Ha érdekel, hogy a kamatperiódust hogyan lehet kiszámolni vagy egy szerződés megírásánál mire érdemes figyelni, akkor bővebben ITT olvashatsz a rokoni és baráti kölcsönökről.

Érdekesség, hogy egy közelmúltban készült felmérés szerint a fiatalok többsége már fordult családhoz, barátokhoz pénzügyi segítségért. A kamattal pedig meglehetősen nagyvonalúak: csak elvétve gondolják úgy (8 százalékuk), hogy családi és baráti kölcsönök esetén indokolt lenne kamatot felszámítani. A férfiak ebben a kérdésben egyébként gyakorlatiasabbnak tűnnek, több mint kétszer annyian fogadják el a kamat felszámítását, mint a nők (12 vs. 5 százalék).

KATTINTS! Közel fél évig ülnek barátaik pénzén a magyarok

A baráti kölcsönök visszafizetésének határidejét a kölcsönt adók nem veszi nagyon szigorúan. Csak 8 százalék nem fogad el semmilyen késést sem, 18 százalék számára pedig akár több hónap késés is belefér. Még a kölcsönösszeg növekedésével sem lesznek szigorúbbak a kölcsönt adók a visszafizetés pontosságával. Sőt, minél nagyobb az összeg, annál több késést tolerálnak

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS