16 °C Budapest

7 dolog, amit nem mertél megkérdezni a forintosításról

2014. november 20. 14:30

A forintosítási törvénnyel lassan az utolsó hiányzó részleteket megismerjük a devizahiteles csomagból. Megnéztük, hogy mi a helyzet azokkal, akik nem tudták fizetni a kölcsönüket, vagy éltek az árfolyamgát adta lehetőséggel.

A hétfőn megjelent forintosításról szóló törvénytervezet részletesen szabályozza, hogyan fogják átváltani a devizahiteleket forint alapú kölcsönökre. Vannak azonban speciális esetek, amelyek különleges figyelmet igényelnek. Ennek oka lehet a törvény nem egyértelmű megfogalmazása, vagy az is előfordulhat, hogy speciális eseteket egy későbbi rendeletben fognak szabályozni. Összeszedtük azt a 10 kérdést, ami sok devizahitelest izgat.

1. "Valódi" devizahiteles vagyok, vagyis devizában vettem fel a hitelt, abban is törlesztem. Hogyan forintosítják a hitelemet?

A "valódi" devizahiteleseknek is a már ismertetett árfolyamon (256,5 forint a svájci franknál, illetve 309 forint az eurónál) fogják átváltani a kölcsöneiket, ebben nem lesz különbség a deviza alapú hitelekhez képest.

2. A többséggel ellentétben csökkent a devizahitelem kamatszintje. Ez most visszaáll az eredeti szintre, vagyis nőni fog a törlesztőrészletem?

Több esetben előfordult, hogy a hitelkamatot a bank csökkentette még mielőtt erre az elszámolási törvény kötelezte volna. Ilyen esetben a korábbi kamatszintet nem kell visszaállítani, mivel az elszámolási törvény szerint az ügyfél számára kedvezőtlen módosítás tisztességtelen, illetve a forintosítási törvényben is rögzítik, hogy "A korábbi szerződési feltételek közül megmaradnak azok, amelyek érvényesek maradtak, mert nem minősültek tisztességtelennek. Ez alapján tehát nem fog emelkedni a törlesztőrészlet, sőt a kamatfelár szabályoknak köszönhetően akár tovább csökkenhet.

Van viszont egy kivétel, ha a kamatfelár nem érné el a minimális két százalékot sem a felvételkori, sem a mostani kamatszinthez képest, akkor ezeknek az ügyfeleknek nőni fog a kamatszintjük. Emiatt lehetőségük lesz arra, hogy továbbra is deviza alapon fizessék a hitelüket, a mostani, vagy a kezdeti kamatszintnek megfelelően. Lényeges, hogy az árfolyamkockázat megmarad, vagyis lehet, hogy még emelkedő kamatok mellett is jobban megéri a kölcsönt forintosítani.

3. Beléptem az árfolyamgátba, a gyűjtőszámlát is átváltják?

A törvény a hatálybalépése napján megszűnteti a lehetőséget, hogy az árfolyamgátba új devizahitelesek lépjenek be. Ennél részletesebben nem ír a törvény az árfolyamgátról, azonban az sejthető, hogy a gyűjtőszámlás tartozás megmarad, viszont az elszámolásnak köszönhetően sok esetben az ezen lévő tartozás egésze eltűnhet. Várhatóan az ez után fennmaradt tartozást fogják forintosítani.

4. 2009-ben végtörlesztettem a hitelemet, és egy másik devizahitellel váltottam ki. Most az eredeti hitel kamatszintjéhez térhetek vissza?

A forintosítás során csak a most még élő szerződéseket veszik figyelembe, vagyis a 2009-ben felvett kölcsön eredeti kamatfelárát veszik figyelembe az átváltáskor. Ha első hitelt 2004. május 1. előtt vették fel, vagy 2009. július 26. előtt zárták le, akkor a forintosítást nem is lehetne végrehajtani, illetve az elszámolási törvény sem vonatkozik rá, vagyis visszatérítés sem jár belőle.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. A végrehajtás alatt álló hitelemet is forintosítják?

A végrehajtás alatt álló kölcsönöket ugyanúgy forintosítani kell, mint a többi hitelt, ez alól négy kivételt ad a törvény (egyébként az összes devizahitelre vonatkozóan):

  • A törlesztőrészletet meghaladó rendszeres jövedelme van az illetőnek a hitel devizanemében.
  • Ha megfelel a jövedelemarányos törlesztőrészlet törvényben felállított szabályainak. Ez azt jelenti, hogy euróhiteleknél jövedelemtől függően 25, illetve 30 százalékos, míg más devizában elszámolt kölcsönöknél 10, illetve 15 százaléka lehet a törlesztőrészlet a havi nettó jövedelemnek.
  • Ha 2015. december 31-ig lejár a kölcsön.
  • Az átváltáskor induló kamat meghaladja az eredeti vagy a jelenlegi kamatot.

6. Követeléskezelőhöz került a hitelem, ki fog forintosítani, a bank, ahol a kölcsönt felvettem, vagy a követeléskezelő? Kinek kell tovább fizetnem? Visszakerül a bankhoz a tartozásom?

Az adós szempontjából mindegy, hogy ki forintosítja a hitelt, mivel a további törlesztőrészleteket a követeléskezelőnek kell fizetni, nem kerül vissza a bankhoz a tartozás.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm