6 °C Budapest

570 ezer felújítás kezdődhet jövőre: rendkívül népszerű ez az új támogatás

2021. január 5. 07:02

A lakosság rövid távú (a következő egy évre vonatkozó) lakás-felújítási és korszerűsítési kilátásai a negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak. E várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések pozitívan hatottak, a felvehető ingyen milliók sokak képzeletét indította be. A következő egy évben a lakossági szándék szerint a magyar lakásállomány csaknem 14%-án végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat, azaz 570 ezer otthon újulhat meg - derül ki egy friss kutatásból.

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A lakosság lakásfelújításokra és korszerűsítésekre vonatkozó 2020 negyedik negyedévi rövid távú (azaz a következő egy évre vonatkozó) várakozásai negyedéves és éves alapon is nagyot javultak. E várakozások nem csak idei csúcsukra értek fel, hanem a 2008-ban kezdődött válság előtti időket idézik. 

A koronavírus okozta járvány hatása a lakás-felújítási piacra egyáltalán nem volt negatív, ezt a második és harmadik negyedévi felmérési adatok világosan mutatják. A kormányzat képviselői október végén több bejelentéssel körvonalazták az új, 2021-ben bevezetésre kerülő lakástámogatási intézkedéscsomagot. Ezek közül kiemelendő az Otthon-felújítási program, ami családonként legfeljebb három millió forintnyi támogatási összeget helyezett kilátásba. Az összeg nagysága egy komolyabb, átfogó felújítási-korszerűsítési munka finanszírozására is elegendő - azaz valódi, érdemi segítséget jelenthet az érintett háztartásoknak. 

Ugyanakkor a programban való részvétel feltételei egyelőre nem teljesen egyértelműek, további tisztázások várhatók.

Ezek a lakosság számára is világosabbá tehetik a valós lehetőségek mérlegelését. Mindazonáltal e kormányzati lépés pozitív hatása egyértelműen érezhető a felmérési eredmények alakulásában. A következő egy évben a magyar háztartások mintegy 14%-a tervez nagyobb összeget költeni lakására (biztos vagy valószínűleg). Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor egy éven belül 570 ezer körüli lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat. Ez 80 ezerrel nagyobb szám a harmadik negyedévi megkérdezés eredményénél.

A legerőteljesebb a felújítási szándék most is a családi házak lakói körében, ezen háztartások csaknem 18%-a lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható - valamivel kevesebb, mint 10%-uk hajlandó erre. A tégla építésű társasházakban lakók tervei valahol e kettő között helyezkednek el (12%).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Budapesten a megkérdezett háztartások 12, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13 és 14, a községekben 18%-a készül felújításra. Ez utóbbi esetben a 2020 elejétől hatályos falusi csok is plusz ösztönző erőt jelenthet. Hazánk régiói közül nyugat-dunántúliban érezhető a legnagyobb aktivitás (a háztartások 16%-a készül valamilyen felújításra), de az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban is az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység várható (15-15%).

A jelen megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem