2 °C Budapest

5 érv, amiért megéri használni a pénzügyi kalkulátorokat (x)

Pénzcentrum
2020. szeptember 28. 14:14

Az életünket végigkísérik a pénzügyi döntések: bankszámlanyitás, hitelfelvétel, egy biztosítás megkötése és megtakarítás - az anyagi helyzetünket ezek mind befolyásolják és alakítják, ezért nem mindegy, hogy mikor melyik pénzügyi eszközt választjuk. A döntés sohasem egyszerű, hiszen a piac számos lehetőséget kínál - de nem is lehetetlen megtalálni a számunkra ideális ajánlatot. A lehetőségeket ma már online hitelkalkulátorokkal hasonlíthatjuk össze - ezeknek az előnyeit a Bank360.hu pénzügyi szakportál foglalja össze.

Pénzügyi döntéseink előtt természetes, hogy szeretnénk minél több információt összegyűjteni: ezt megtehetjük egy bankfiókban személyesen, de utánaolvashatunk mi magunk is a feltételeknek. Ha teljes képet szeretnénk kapni a kínálatról, ezt minden bankban meg kell tenni, viszont ez a folyamat akár hetekbe is telhet. Ennél sokkal egyszerűbb, ha az összehasonlítást egy pénzügyi kalkulátorral végezzük el, akár otthonról. A Bank360.hu szakértői a kalkulátorok legfontosabb előnyeit foglalták össze az alábbi öt pontban.

1. Ingyenes és bárhonnan elérhető

Kezdjük a legfontosabbal: az online hitelkalkulátorok használata minden esetben ingyenes, ezenkívül a bankok részéről sem kell többletköltséggel számolni, ha egy hitelkalkulátoron keresztül vesszük fel velük a kapcsolatot. Emellett kalkulálni internet hozzáféréssel gyakorlatilag bárhonnan lehet, akár otthon vagy utazás közben is összehasonlíthatjuk a lehetőségeinket.

2. Lépjünk túl a személyi kölcsönön: sokkal szélesebb a termékkínálat

A hitelkalkulátor-oldalakon ma már számos termékkel kapcsolatban találhatunk információt. Természetesen megtalálható a magyarok kedvenc hitele, a szabad felhasználású személyi kölcsön, amire jelenleg speciális feltételek vonatkoznak a koronavírus-járvány miatt bevezetett THM-plafon miatt. Ez azt jelenti, hogy év végéig legfeljebb 5,75 százalékos THM-mel igényelhetünk kölcsönt, januártól viszont magasabb kamatra számíthatunk. A Bank360.hu kalkulátora ezt a különbséget megmutatja, vagyis meg tudjuk nézni, hogy mekkora a különbség a THM és a havi törlesztőrészlet között a THM-plafon alatt és után.

A kalkulátoroknál a slágertermékek közé tartozik a lakáshitel és a 2019. július óta elérhető babaváró hitel is. Utóbbinál a kalkulációnál nemcsak az aktuális feltételeket érdemes figyelembe venni, hanem azt is, hogy milyen kondíciókkal folytatódik a törlesztés, ha egy, kettő vagy három gyermeke születik az igénylő párnak. Emellett azt is megmutatja egy részletes élethelyzet kalkulátor, hogy gyermek nélkül mire számíthatunk a támogatás visszafizetésénél.

Egy pénzügyi kalkulátor azonban nemcsak a “klasszikus" hitelek összehasonlításában nyújthat segítő kezet, hanem más területeken is. A lakosság számára kifejezetten hasznos lehet a bankszámla kalkulátor, hiszen a bankkártyánkat nap mint nap használjuk. Ennek ellenére a díjak összehasonlítására kevesebben fordítanak figyelmet, pedig a számlacsomagok éves költségei között akár több tízezer forintos eltérések is lehetnek, tehát érdemes időről időre végignézni az ajánlatokat. Ugyanígy érdemes kalkulálni a hitelkártya kalkulátorral is, amely a költségek mellett a visszatérítések mértékét is megmutatja, lebontva vásárlási kategóriákra.

A lakossági termékek mellett a vállalatok számára is egyre több lehetőség van az összehasonlításra. A vállalati bankszámla kalkulátorral számukra is átláthatóvá vált a kínálat a piacon. Ugyanez vonatkozik a koronavírus-járvány miatt bevezetett vállalati kölcsönökre is, az NHP Hajrá és a Széchenyi Kártya Program legújabb hiteleire - a Bank360.hu oldalán ugyanis már ezeknek a termékeknek a feltételeit is összehasonlíthatjuk kalkulátor segítségével, ami jelentősen lerövidíti azt az időt, amit a feltételek olvasásával töltenénk.

3. Egyszerűen kezelhető és átlátható

A bankoknak a pénzügyi termékekkel kapcsolatban számos információt kell közzétenni, amelyeket az úgynevezett hirdetményekben lehet elolvasni. Ezek a folyamatosan frissülő dokumentumok általában hosszúak, apró betűvel vannak szedve, ráadásul a struktúrájuk bankonként és termékenként is eltérő lehet. Egy online kalkulátor ezzel szemben átlátható formában mutatja meg a fontos információkat, így a termékek összehasonlítása sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé válik.

4. Objektív összehasonlításra van lehetőség

Egy pénzügyi kalkulátor ideális esetben kizárólag objektív szempontokat vesz figyelembe a rangsorolásnál. A hitelkalkulátorok esetében ez lehet a teljes hiteldíjmutató (THM), a havi törlesztőrészlet, vagy a teljes visszafizetendő összeg is, a bankszámlacsomagok összehasonlításánál pedig az első és második éves költségek alapján érdemes összevetni az ajánlatokat.

5. Személyre szabható a keresés

A kalkulátor oldalak egyik nagy előnye, hogy mindössze néhány adat megadása után személyre szabott találati listát kapunk. Ezek általában a hitelösszeg, futamidő és a nettó jövedelem, de akár olyan termékspecikfikus jellemzőket is megadhatunk, mint amilyen a jelzáloghiteleknél a kamatperiódus, vagy egy bankszámlánál az utalások száma. E szerint a kalkulációknál érdemes a lehető legtöbb mezőt kitölteni, így a kalkulátor azokat az ajánlatokat tudja listázni, amelyek a megadott adatok alapján szóba jöhetnek.

A kalkulátorok segítenek, de nem érdemes elsietni a döntéseket

“A kalkulátorok jelentősen felgyorsíthatják egy pénzügyi termék kiválasztását, ennek ellenére nem érdemes elsietni a döntést, különösen ha egy nagyobb hitelösszeg igényléséről van szó" - hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője. Érdemes több kalkulációt elvégezni, valamint több szempontot figyelembe véve összehasonlítani a lehetőségeket, így a szerződéskötésnél biztosak lehetünk benne, hogy jó döntést hoztunk.

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem