2020. október 20. kedd Vendel

350 lesz az euró, ha nem jön közbe semmi: itt az elemzői jóslat


Az augusztusi inflációs adat fényében változtatni kényszerülhet eddigi politikáján az MNB. Ez a drágább euró vagy a magasabb hitelkamatok révén a vállalkozók zsebét is érinti.

Rezeg a léc, az augusztusi 3,9 százalékos inflációs adat éppen az inflációs célsáv határán van, ezért lépéskényszerbe került az MNB - véli a Sberbank Magyarország Zrt. elemzője. A korábbi finomhangoló lépéseket követően, a szeptember utolsó harmadában várható jegybanki kamatdöntés előtt úgy tűnik, valószínűleg további lazításra már nem kerül sor. Korlátozott mértékű szigorításra, például a deviza-forint csereügyletek volumenének csökkentése révén azonban van esély, még ha magához a kamatrátához most még nem is nyúlnak- értékel Horváth István, a Bank treasury vezetője.

Egy későbbi alapkamatemelés megdrágítaná a hiteleket, ami tovább lassítaná a gazdaságot. Az euró árfolyam esetében a szakértő a 340-360 forintos sáv tartására teszi le a voksát, ám ehhez az kell, hogy a jegybank érzékenységet mutasson a történések iránt. Ennek hiányában könnyen lehet, hogy még drágább lesz a közös valuta. A leginkább valószínű forgatókönyv szerint 350 forint környéki euróárfolyammal kell megbékélni az év végéig. Természetesen a külföldi hatások, mint az amerikai elnökválasztás, vagy a Brexit-tárgyalások sorsa legalább akkor hatással lesznek erre is, akárcsak a járványhelyzet további alakulása.

Ami a vállalkozásokat illeti, közelítünk ahhoz a pillanathoz, amikor érdemes lehet fixre cserélni a változó kamatozású hiteltermékeket, egy tíz évre rögzített kamatozású hitelnek már elviselhető a felára- zárja elemzését a Sberbank Magyarország Zrt. szakértője.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó