-2 °C Budapest
Rear view of dad holding her little girl in arms and showing at their house with solar panels.Alternative energy, saving resources and sustainable lifestyle concept.

Milliókat bukhat, aki így vásárolt most lakást: mégis az döntött jól, aki kivárt?

2023. október 3. 19:01

Közzétették a jegybank legfrissebb, háztartásokkal és nem-pénzügyi vállalatokkal kötött hitel- és betétszerződések forgalmi és árazási adatait, melyek közül – a szokásoknak megfelelően – a lakáshitelekkel, a személyi kölcsönökkel és a babaváró hitelekkel kapcsolatos adatokat fogjuk részletesebben ismertetni. Jelen cikkünkben a lakossági hitelezési piac legfontosabb részét kitevő lakáshitelekkel fogunk foglalkozni.

2023 augusztusában az előző hónaphoz képest 8,2 százalékkal emelkedett a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek szerződéseinek összege (50,3 → 54,4 milliárd forint). Éves összevetésben viszont ez még mindig nagyon szerény eredménynek számít, hiszen 2022 augusztusában még 96 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett hitelek összege (-43,3%).

Kiemelendő azonban, hogy idén eddig ez az augusztusi adat a legkedvezőbb, ugyanis 2022 novembere és 2023 májusa között folyamatosan 50 milliárd, sőt, kétszer (februárban és áprilisban) 40 milliárd forint alatt maradt az új lakáscélú hitelek szerződéseinek összege. Májusban már megközelítette (49,4 milliárd forint), azóta pedig minden hónapban meg is haladta az újonnan kihelyezett hitelek össze az 50 milliárdos határt, így az adatokat úgy is értelmezhetjük, hogy túljutott a mélyponton a hitelpiac.

Ugyancsak kedvező hír, hogy csökkent a lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója is – 2023 augusztusában ez 10,12 százalék volt, ami  -0,29 százalékponttal alacsonyabb, mint a júliusi adat (10,41%). Ez ugyancsak a 2023-as év legjobb adata eddig: az átlagos hitelköltség mutató januárban még 11,67 százalék volt, azóta viszont mindig 11 százalék alatt volt. Április-július között 10,4 százalék körül ingadozott ez az érték, így ez a mostani érték némi változást jelent a megelőző hónapokhoz képest.

Könnyen lehet azonban, hogy hamarosan további, jelentős mértékű csökkenés lesz tapasztalható az átlagos hitelköltség mutató vonatkozásában – mai hír, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra kérte a bankszövetséget, hogy október 9-től az újonnan szerződött hitelek esetében mind a lakossági, mind a vállalati hitelpiacon alakítsanak ki egy önkéntes banki kamatplafont. A miniszter álláspontja szerint a lakáshitelek esetében ezt a plafont 8,5 százalékos THM szintnél érdemes meghatározni.

Lássuk az aktuális banki ajánlatokat

Végezetül nézzük meg, hogy melyek az aktuális ajánlatok. A számításhoz ezúttal is a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorát használtuk. A számítás során használt lakás vásárlását adtuk meg hitelcélként, melynek értéke 50 millió forint. A hitel összege 20 millió forint, míg annak futamideje 25 év. Havi családi jövedelemnek 700 ezer forintot adtunk meg, illetve ami még fontos, hogy képzeletbeli hiteligénylő családunk nem rendelkezik semmilyen más hitellel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kapott ajánlatok közül az UniCredit Banké a legkedvezőbb, melynek törlesztőrészlete 149 323 forint (THM 7,88%). Az UniCredit ajánlatát a CIB (157 054 forintos törlesztő, 8,52% THM), a K&H (157 022 forint, 8,57% THM) és a Raiffeisen (158 225 forint, 8,61% THM) követték a sorban. A felsorolt ajánlatok közül az Erste Banké volt a legdrágább, ahol 178 788 forint a havi törlesztőrészlet (10,27% THM).

 

A jelenlegi ajánlatok közül tehát egyedül az UniCredit Banké maradhat változatlanul, amennyiben a bankszövetség belemegy a 8,5 százalékos kamatplafon vállalásába.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
MEDIA1  |  2023. december 8. 16:54
Úgy tűnik, mérföldkőhöz érkezett a Viasat és AXN csatornákat működtető Antenna Entertainment tévétár...
Holdblog  |  2023. december 8. 12:39
Az idei év két magyar kutató számára is elképesztő sikert hozott: úttörő felfedezéseikkel elnyerték...
ChikansPlanet  |  2023. december 8. 10:34
Egyre több adat és előrejelzés lát napvilágot arról, milyen hatással lesz a klímaváltozás a hétközna...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem