-3 °C Budapest
Woman buying a car and looking very happy

Hihetetlen, ami az ország slágerhitelével történik: így számoljon ma, akinek azonnal pénz kellene

2023. szeptember 21. 10:02

A jegybank által kiadott Hitelezési folyamatok legújabb, szeptember első felében megjelent száma szerint a fedezet nélküli személyi kölcsönök esetében az újonnan kötött szerződések legnagyobb összegű tíz százalékában 2023 második negyedévében 4,9 millió forintra nőtt a hitelösszeg. A kiadvány ehhez azt is hozzáteszi, hogy fedezet hiányában ezeknél a termékeknél a maximális összeg 10-12 millió forint körül alakul. De mi a helyzet az igényelhető hitelösszeg alsó határával? Mekkora összegre adhatja le az igénylését az, akinek mindössze néhány százezer forintra van szüksége? Ennek jártunk most utána.

A 2010-es évek második felének nagy hitelezési lázában egyre több banknál érték el a maximálisan igényelhető személyikölcsön-összegek a 10-12 millió forintos határt. Ennek ellenére a Hitelezési folyamatok már említett, friss száma szerint még 2023 második negyedévében is ennél jóval kisebb, 4,9 millió forintos volt a hitelösszeg az újonnan kötött szerződések legnagyobb összegű tíz százalékában.

A mostani, 10 százalékot bőven meghaladó THM-ek mellett egyébként ez sem ki teher, a Pénzcentrum kalkulátora szerint 4,9 millió forint hitel 5 éves futamidővel még a legjobb esetben is közel 113 ezer forintos havi törlesztőrészletet jelent.

Nade mi a helyzet azokkal, akik nem a legnagyobb, hanem éppen ellenkezőleg, a legkisebb összegű személyi kölcsönökre kíváncsiak? Akik mindössze néhány százezer forintot szeretnének igényelni? Egyáltalán van minimum határa az igényelhető hitelösszegnek?

Általában 300 ezer forint az alsó határ

Talán elsőre meglepő lehet, de a nagy pénzintézetek többsége nem ad akármekkora személyi kölcsönt: a legtöbb banknál 300 ezer forint, máshol 500 ezer forint a minimálisan igényelhető összeg. A banki honlapokat átnézne a 300 ezres táborba tartozik a K&H Bank, az UniCredit Bank, a Raiffeisen Bank és a CIB Bank is.

Még ennél is nagyobb, 500 ezer forint a belépési határ az OTP Bank, az MBH Bank és az Erste Bank esetében. A két kategória között, egyedüliként áll a Cetelem 400 ezer forintos alsó hitelösszeggel. Ugyancsak kivételt képez a Cofidis, aminél viszont arányaiban jóval magasabb, 800 ezer forintos minimális hitelösszeget találtunk.

Akinek a fentieknél kisebb összegű kölcsönre van szüksége, az egyedül a Providenthez fordulhat, legalábbis az általunk megnézett, illetve megkérdezett hitelintézetek közül ez az egyetlen, amely már 40 ezer forinttól kínál kölcsönöket. Igaz, ebben az esetben a személyi kölcsön felső határa is jóval alacsonyabb, mindössze 1,5 millió forint.

Mekkora a törlesztő?

A fentihez hasonlóan egy kisebb, 300 ezer forintos hitelösszegre is elvégeztünk egy kalkulációt a Pénzcentrum kalkulátorával. Kétéves futamidő esetén az UniCredit Bank ajánlata tűnik a legkedvezőbbnek 14 714 forintos havi törlesztővel és 17,42 százalékos THM-mel. Ezt a CIB Bank (15 160 forintos törlesztő, 21,05% THM) és a K&H Bank (15 121 forintos törlesztő, 27,22% THM) követik jelenleg a sorban. A futamidő végére 353 122, 363 828 és 381 217 a teljes visszafizetés összege a három ajánlat esetében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Na és mi a helyzet 500 ezer forintos hitelösszeg esetén? Kétéves futamidő esetén a CIB Bank ajánlata lett a legvonzóbb 24 146 forintos havi törlesztővel és 15,61 százalékos THM-mel. A második legjobb ajánlat az UniCredit Banké (24 523 forintos törlesztő, 17,42% THM), a harmadik legjobb pedig az MBH Banké (24 885 forintos törlesztő, 18,05% THM). A futamidő végéig visszafizetett teljes összegek 579 503, 588 538 és 597 240 forint a három felsorolt esetben.

Mik a leggyakoribb hitelcélok?

Bár alapvetően szabad felhasználású hitelekről beszélünk, hiteligényléskor mégis gyakori, hogy a bankok rákérdeznek a hitel céljára, illetve az sem ritkaság, hogy egy-egy személyi kölcsön termék dedikáltan valamilyen hitelcélra van kiajánlva. Ebből kiindulva körbekérdeztünk néhány bankot, nekik mik a tapasztalataik, az ő ügyfeleik milyen célra vesznek fel leggyakrabban személyi kölcsönt.

A kapott banki visszajelzések alapján az ügyfelek lakásfelújítást (MBH Bank, Raiffeisen Bank), autóvásárlást (MBH Bank, Raiffeisen Bank) és hitelkiváltást (Erste Bank, MBH Bank) jelöltek meg leggyakrabban hitelcélként.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Holdblog  |  2023. december 2. 07:01
A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem