16 °C Budapest
Cropped shot of Asian woman sitting at dining table, handling personal finance with laptop. She is making financial plan and planning budget as she go through her financial bills, tax and expenses at home. Wealth management, banking and finance concept

Vihar előtti csend? Még nem látszik, hányan eshettek hitelcsapdába a moratórium után

2023. február 23. 18:33

Eddig nem hozott jelentős mértékű hitelbedőlést a fizetési moratórium januári kivezetése, mert az több lépcsőben történt, a havi törlesztőrészlet pedig utána sem emelkedhet a moratórium alatt meg nem fizetett kamatokkal A pénzintézetek tavasz végén láthatják majd tisztán a kamattörlesztésbe visszakerült ügyfelek fizetőképességét. 

A kamatfizetési és hitelfelmondási stop 2022 december 31.-i végére már a moratórium ötödik körét éltük meg. Addigra már csak nagyon kevesen éltek ezzel a védelemmel. A hitelmoratórium kivezetését követően még nem történt jelentősebb felpezsdülés a követelésvásárlói piacon. A fizetésképtelenségi hullámmal kapcsolatos előzetes félelmek azért sem váltak valóra, mert a kormány az adósok védelmében jogszabályban garantálja, hogy a havi törlesztőrészlet 2023 januárjától nem emelkedhet a moratóriumban való részvétel során felhalmozódott kamatokkal és díjakkal: a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg. Ezen túlmenően, számos terméknél a kamatok most nem árazódhatnak át a piaci szintre, mert kamatstop is érvényben van június 30-ig. Ez azért is jelentős segítség az adósoknak, mert amíg 2022 elején csak mintegy 4 százalék volt a bankközi kamatláb (BUBOR) annak mértéke mostanra 13 százalékra növekedett. Vagyis a gazdasági környezet romlása ezáltal sem hat teljes mértékben a hitelfelvevőkre” – fejtette ki Bódizs Kornél.

A szakember szerint, bár a moratórium kivezetése a kisvállalkozásokat és a háztartásokat sem érhette váratlanul, azzal, hogy két és fél éven keresztül nem kellett fizetni a hitelt, az érintett családok többségének fogyasztási görbéje úgy alakult át, hogy abban már nem szerepelt a hiteltörlesztés kötelezettsége. E tételnek a családi költségvetésbe való visszarendezése akár komoly kihívást is jelenthet.

A MAKISZ elnöke ugyanakkor bíztatónak tartja, hogy a hitelmoratórium alatt, az energia áremelkedés és az infláció ellenére csak minimális mértékben nőtt a közüzemi tartozások mértéke. Ebben azonban változást hozhat a hitelfizetési kötelezettség újbóli megjelenése, mert szavai szerint a magyar családok prioritási sorrendjében a kiadásokat tekintve a banki termékek, azon belül is a jelzáloggal fedezett termékek, gyakran megelőzik a közüzemi számlákat.

A moratórium lejártával azért sem érezhető még jelentős változás, mert az MNB is óvja a piacot a sokkhatásról azzal, hogy a kereskedelmi bankoknak előírja, hogy a moratórium lejártát követően milyen plusz lépéseket kell megtenniük a nem teljesítővé váló állományok átstrukturálása érdekében. A banki portfóliókban várhatóan a tavasz végére fog nyilvánvalóvá válni, melyik az az ügyfél illetve állomány, amelynél nem sikerül megállapodást kötni, vagy nem sikerül visszaterelni a normál törlesztés medrébe. Ezek után indulnak meg azok a banki behajtási folyamatok, amelyek a követelés eladásához is vezethetnek. Ennek hatása várhatóan a nyár végén, illetve ősszel jelenik meg a követeléskezelési piacon

– értékelt Bódizs Kornél. Hozzátéve: az ügyfelek fizetési képességét a gazdasági környezet (az infláció és a rezsiköltségek alakulása, valamint a béremelések mértéke) ezalatt is nagyban befolyásolhatja, tehát a bedőléssel érintett hitelek nagyságrendje sok tényezőtől függ.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő szerint azoknak az adósoknak, akik úgy látják, hogy az újból kötelezettséggé vált törlesztés nehézséget okoz, mindenképpen érdemes felvenniük a kapcsolatot a pénzintézetekkel, majd a követeléskezelőkkel. Utóbbiakról fontos tudni: mindig abban érdekeltek, hogy a bajba került ügyféllel, az anyagi körülményeit is figyelembe véve, megállapodás jöjjön létre.

A szakember ugyanakkor veszélyesnek tartja, hogy a különböző fórumokon és internetes felületeken ismét elszaporodtak azok a hirdetések, amelyekben adósságmentést ígérnek. A MAKISZ tapasztalatai szerint ezekkel érdemes óvatosnak lenni, mert miközben tényleg vannak olyanok, akik mediátorként sikeresen segítik elő az ügyfél számára előnyös megoldás kidolgozását, máig nem csökkent a kóklerek száma sem. A szervezet elnöke ezért azt tanácsolja, hogy a bajba jutott adósok, csak olyan felkészült szakembert, szervezetet válasszanak, aki ügyvédként tevékenykedik, vagy amely az MNB - mint pénzügyi felügyelet -, közvetítői listáján is szerepel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem