2 °C Budapest
Woman counting money Euro banknotes, Business or stock market concept image.

Működik a legális banki csel: tényleg megéri most ilyen kölcsönt felvenni?

2022. október 2. 13:59

Egyre többször lehet arról hallani, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, drága dolog fedezetlen hitelt felvenni. A Magyar Nemzeti Bank a napokban adta ki friss inflációs várakozását: az itt szereplő áremelkedés fényében pedig már nem is tűnik olyan rossz befektetésnek a személyi kölcsön – számolt be a Bankmonitor.hu.

Jelenleg még egy kifejezetten jó, nettó 600 ezer forintos fizetés mellett is 9,99-20,99 százalékos kamat mellett tudunk személyi kölcsönt igényelni. Ez pedig, az elmúlt évek kamatait nézve kifejezetten magasnak tűnik. Ha viszont az inflációs adatok tükrében vizsgáljuk meg a kérdést, akkor a helyzet teljesen másként fest.

Az MNB nem rég publikálta, hogy milyen mértékű inflációt vár a következő években: márpedig az előrejelzés szerint a magas áremelkedés még hosszú ideig velünk fog maradni. A jegybank ugyanis 14 százalék körüli áremelkedést vár, és előreláthatóan jövőre sem fog érdemben csökkenni ez az érték.

Tegyük fel, hogy jelenleg meg tudunk vásárolni egy drágább, tartós fogyasztási cikket 3 millió forintért. Ha a jegybank várakozásainak megfelelően alakul a termék vételára, akkor az év végén 3 millió 420 ezer forintért kaphatjuk meg a kiszemelt terméket, ami 2025 végére 4,1 millió forintba kerülne, ha az áremelkedés visszatér a jegybank által elvárt 3 százalékos szintre.

Ezalapján pedig, ha a legolcsóbb személyi hitellel számolunk, aminél 4 év alatt 3 671 808 forintot kell visszafizetnünk, a hitelköltségek alapján 400 ezer forintot megtakaríthatunk, ha nem zsebből fizetjük ki az árat. Ennek oka, hogy a várható áremelkedés miatt 4,1 milliót kellene fizetnünk 4 év múlva a kérdéses áruért, de a Bankmonitor számításai szerint 10 bank ajánlatai közül nyolc esetben jobban járunk, mintha kivárunk 4 évet a vásárlással.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 04:59
Befektetéspszichológiai egypercesek. Cikksorozatomban azokat a torzításokat mutatom be, amelyekkel n...
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?