14 °C Budapest
exterior elevation detail of re-insulated abstract looking precast concrete panel building in Budapest with many window air conditioner units and steel pipe structure base on roof for solar panels

Régen adtak ilyen olcsón lakáshitelt a bankok: már csak pár hónap és vége a jó világnak!

2021. május 18. 14:33

A legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke 3,03%, míg a 10 éves futamidejű állampapír referenciahozama 3,15%. Vagyis olcsóbban kaphatunk hitelt, mint az állam! Ilyet eddig nem sűrűn tapasztalhattunk, de vajon meddig maradhat fent ez az egyedi helyzet? Szakértők elemezték a helyzetet.

Egy roppant furcsa helyzettel szembesülhetnek a lakáshitel iránt érdeklődők: a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönök között már találni olyat, ami olcsóbb, mint a 10 éves futamidejű állampapír referenciahozama. A Bankmonitor szakértői szerint így jelenleg olcsóbban kaphatunk hitelt, mint a magyar állam!

A lakáshitel kalkulátor alapján a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel – 15 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem beállítása mellett – már 3,03 százalékos THM-érték mellett elérhető. A 10 éves futamidejű állampapír referenciahozama azonban 2021.05.17-én 3,15 százalék volt. Vagyis 0,08 százalékponttal olcsóbb a lakáshitel.

A 10 éves kamatperiódusú kölcsön kamatát a bank egyoldalúan egy évtizeden át nem módosíthatja. Amikor ezt a konstrukciót hasonlítjuk össze egy másik hitellel, akkor érdemes szintén 10 évre rögzített kamatú – végig fix kamatozás esetén 10 éves futamidejű – terméket választani. Éppen ezért lehet ideális párja egy összevetés során a 10 éves futamidejű állampapír referenciahozama a kérdéses kölcsönnek.

Nem túl gyakran juthatunk ilyen olcsón lakáshitelhez

A Magyar Állam jellemzően jóval kedvezőbb feltételekkel tud hitelt felvenni, mint egy magánszemély. Ez érthető, hiszen egy magánszemélynek – még ha nagyon jó hitelminősítést is kapott – nagyobb eséllyel lesznek a jövőben fizetési problémái, mint az államnak. Mondhatni az állam jobb adós lesz, mint mi, márpedig egy jó adós általában olcsóbban is kap hitelt.

Ebből már sejthető, hogy mennyire különleges a jelenlegi helyzet. Ezt támasztja alá még az is, hogy ha megnézzük az elmúlt két évben hogyan alakultak a 10 éves futamidejű állampapír hozama és a 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM -értéke.

Jól látható, hogy még a legolcsóbb lakáshitel THM-értéke jellemzően 1 százalékponttal – vagy még annál is nagyobb mértékben – meghaladta az állampapír referencia hozamot. Az idei évtől azonban fokozatosan csökkent a két mutató közötti különbség. (Ez nagyrészt az állampapír hozamok emelkedésének volt köszönhető.) Mostanra pedig megfordult a helyet és a 10 éves futamidejű állampapír hozama meghaladja a 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM-ét. Ilyen helyzet egyedül tavaly a járvány kitörésekor volt egy nagyon rövid, átmeneti ideig.

Meddig maradhat fent ez az állapot?

A korábbi évek tapasztalata alapján a lakáshitelek költségének kellene magasabbnak lennie, mégpedig nagyságrendileg 1 százalékponttal. Eddig igen rövid időn belül visszarendeződött a helyzet, amikor a két mutató értéke ennél közelebb került egymáshoz. Vagyis a jelenlegi extrém szituáció sem állhat fenn sokáig: vagy az állampapír hozamoknak kellene csökkenniük, vagy a hitelkamatoknak emelkedniük.

A Bankmonitor szakértői szerint a jelenlegi inflációs nyomás miatt az állampapírhozamok jelentős csökkenésére kisebb az esély. Éppen ezért az elkövetkező hónapokban a lakáshitel kamatok mérsékelt, 0,5-0,8 százalékpontos emelkedésére lehet számítani. Egy 20 millió forint összegű lakáshitelnél – 20 éves futamidőt feltételezve – emiatt a törlesztőrészlet 8 ezer forinttal emelkedhetne. A teljes visszafizetendő összeg pedig 1,9 millió forinttal növekedhetne meg azok számára, akik a kamatemelést követően igényelnének lakáshitelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem