exterior elevation detail of re-insulated abstract looking precast concrete panel building in Budapest with many window air conditioner units and steel pipe structure base on roof for solar panels

Régen adtak ilyen olcsón lakáshitelt a bankok: már csak pár hónap és vége a jó világnak!

2021. május 18. 14:33

A legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke 3,03%, míg a 10 éves futamidejű állampapír referenciahozama 3,15%. Vagyis olcsóbban kaphatunk hitelt, mint az állam! Ilyet eddig nem sűrűn tapasztalhattunk, de vajon meddig maradhat fent ez az egyedi helyzet? Szakértők elemezték a helyzetet.

Egy roppant furcsa helyzettel szembesülhetnek a lakáshitel iránt érdeklődők: a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönök között már találni olyat, ami olcsóbb, mint a 10 éves futamidejű állampapír referenciahozama. A Bankmonitor szakértői szerint így jelenleg olcsóbban kaphatunk hitelt, mint a magyar állam!

A lakáshitel kalkulátor alapján a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel – 15 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem beállítása mellett – már 3,03 százalékos THM-érték mellett elérhető. A 10 éves futamidejű állampapír referenciahozama azonban 2021.05.17-én 3,15 százalék volt. Vagyis 0,08 százalékponttal olcsóbb a lakáshitel.

A 10 éves kamatperiódusú kölcsön kamatát a bank egyoldalúan egy évtizeden át nem módosíthatja. Amikor ezt a konstrukciót hasonlítjuk össze egy másik hitellel, akkor érdemes szintén 10 évre rögzített kamatú – végig fix kamatozás esetén 10 éves futamidejű – terméket választani. Éppen ezért lehet ideális párja egy összevetés során a 10 éves futamidejű állampapír referenciahozama a kérdéses kölcsönnek.

Nem túl gyakran juthatunk ilyen olcsón lakáshitelhez

A Magyar Állam jellemzően jóval kedvezőbb feltételekkel tud hitelt felvenni, mint egy magánszemély. Ez érthető, hiszen egy magánszemélynek – még ha nagyon jó hitelminősítést is kapott – nagyobb eséllyel lesznek a jövőben fizetési problémái, mint az államnak. Mondhatni az állam jobb adós lesz, mint mi, márpedig egy jó adós általában olcsóbban is kap hitelt.

Ebből már sejthető, hogy mennyire különleges a jelenlegi helyzet. Ezt támasztja alá még az is, hogy ha megnézzük az elmúlt két évben hogyan alakultak a 10 éves futamidejű állampapír hozama és a 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM -értéke.

Jól látható, hogy még a legolcsóbb lakáshitel THM-értéke jellemzően 1 százalékponttal – vagy még annál is nagyobb mértékben – meghaladta az állampapír referencia hozamot. Az idei évtől azonban fokozatosan csökkent a két mutató közötti különbség. (Ez nagyrészt az állampapír hozamok emelkedésének volt köszönhető.) Mostanra pedig megfordult a helyet és a 10 éves futamidejű állampapír hozama meghaladja a 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM-ét. Ilyen helyzet egyedül tavaly a járvány kitörésekor volt egy nagyon rövid, átmeneti ideig.

Meddig maradhat fent ez az állapot?

A korábbi évek tapasztalata alapján a lakáshitelek költségének kellene magasabbnak lennie, mégpedig nagyságrendileg 1 százalékponttal. Eddig igen rövid időn belül visszarendeződött a helyzet, amikor a két mutató értéke ennél közelebb került egymáshoz. Vagyis a jelenlegi extrém szituáció sem állhat fenn sokáig: vagy az állampapír hozamoknak kellene csökkenniük, vagy a hitelkamatoknak emelkedniük.

A Bankmonitor szakértői szerint a jelenlegi inflációs nyomás miatt az állampapírhozamok jelentős csökkenésére kisebb az esély. Éppen ezért az elkövetkező hónapokban a lakáshitel kamatok mérsékelt, 0,5-0,8 százalékpontos emelkedésére lehet számítani. Egy 20 millió forint összegű lakáshitelnél – 20 éves futamidőt feltételezve – emiatt a törlesztőrészlet 8 ezer forinttal emelkedhetne. A teljes visszafizetendő összeg pedig 1,9 millió forinttal növekedhetne meg azok számára, akik a kamatemelést követően igényelnének lakáshitelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55