18 °C Budapest
Old bank sign engraved in stone or concrete above the door of financial building concept for finance and business

Mi folyik a bankokban? Úgy eladósodnak a cégek, mintha nem lenne holnap

2021. április 19. 17:57

Töretlen a vállalkozások érdeklődése a járvány elhúzódó gazdasági hatásainak enyhítésére kialakított kamatmentes kölcsönök iránt. A 100 milliárd forintos kerettel meghirdetett, március 8-a óta elérhető Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönből az OTP Bank által üzemeltetett MFB Pontokon befogadott kérelmek összege átlépte a 11,1 milliárd forintot. A hitelkérelmek átlagos összege 7,3 millió forint. Elsősorban a vendéglátás és szálláshely szolgáltatás területén tevékenykedő vállalkozások igénylik a konstrukciót, de jelentős számban érkezik be kérelem kereskedelemmel és gépjárműjavítással foglalkozó vállalkozásoktól.

Emellett egy másik kamatmentes uniós forrás igénylésére is megnyílt múlt héten újra a lehetőség, hiszen ismét elérhető a Magyar Fejlesztési Bank mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítését célzó hitelprogramjának „B” hitelcélja. Ennek keretében a vállalkozások akár 80 millió forintot is igényelhetnek készletek beszerzésére, valamint működési költségeik és követeléseik finanszírozására. Fontos azonban, hogy az uniós források régiós elosztási szabályozása értelmében budapesti és pest megyei megvalósítási helyekre nem igényelhetők források e program keretében, az említetteken kívül azonban országszerte bárhol.

A bank MFB Pontjain e konstrukció iránt is 265 vállalkozás érdeklődött, sőt a bevezetést követő első héten, már több mint 13,3 milliárd forintnyi hitelt igényeltek. A korábban roppant népszerű hitelprogramot ezúttal 34 milliárd forintos nettó kerettel hirdették meg, így a jogosult vállalkozásoknak érdemes minél hamarabb élni a lehetőséggel.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, valamint a KKV Technológia hitelprogram szintén kamatmentes konstrukciói hatékonyan egészíthetik ki a többi gazdaságélénkítő program keretében kínált hitel-lehetőséget. Mindezek révén mentőövet kaphatnak a legnehezebb helyzetbe került vállalkozások, sőt a források a gazdaság újraindításához, így Magyarország növekedésének fokozásához is segítséget adhatnak

– mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Ahogy a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön esetében, úgy a KKV Technológia hitelprogram konstrukcióinál sem kell járulékos banki költségekkel számolni, az igényelt hitel összegén kívül csupán a szerződéskötéshez kapcsolódó közjegyzői díjat kell az ügyfeleknek megfizetniük. Mivel azonban a két program hitelcéljai azonosak, a vállalkozások nem kombinálhatják a két konstrukciót, csak az egyik felvételére van lehetőségük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?