7 °C Budapest

10 milliós hitel: hiába felelsz meg, esélyed sincs megkapni

2019. március 14. 05:55

Nem mindegy, hogy melyik bankot választja az az ügyfél, akinek nagy összegű hitelre van szüksége. Lakásfelújításához, hitelkiváltáshoz például jól jöhet 10 millió forint személyi kölcsön. Sok bank viszont nem teszi lehetővé ennyi hitel egyszeri felvételét. Vannak azonban bankok, amelyek igen, ehhez azonban extrafeltételeket támaszthatnak - például előírhatják a felhasználás körét. Alábbi cikkünkben bemutatjuk bankonként, hogy mennyi a felvehető legtöbb hitelösszeg, a Pénzcentrum kalkulátorában pedig két kattintással megtekinthető, hogy mennyibe kerülnek ezek a hitelek.

A személyi kölcsönt leggyakrabban kis összegben igénylik, egyes esetekben - például lakásvásárláshoz önrészként, autóvásárláshoz, hitelkiváltáshoz - nagyobb összegre is szükségünk lehet. De mennyi összeghez juthatunk szabad felhasználású, jelzálogterheléssel nem járó személyi kölcsön formájában? Gyakran írunk róla, hogy e hiteltípus plafonja 10 millió forint.

A valóságban azonban a legtöbb bank nem hitelez ekkora összeget.

Mi most körbejártunk a banki weboldalakat, hogy megnézzük, melyik bank esetén mennyi a maximálisan igényelhető személyi hitel. Megeshet az is, hogy bizonyos összeg felett a bank már előírja a felhasználás körét. Mindössze 3 olyan bankot találtunk, ahol igényelni tudjuk a maximális hitelösszeget, de volt olyan pénzintézet is, ahol ennek csak a felét tudjuk felvenni. Érdemes megjegyezni, hogy a bankok weboldala meglehetősen áttekinthető, ha hiteligénylésről van szó - nem úgy, mint a folyószámlák esetén. A bankok nevére kattintva érhető el a konstrukció részletesebb leírása.

Ezeknél a bankoknál vehető fel a maximális hitelösszeg

Mint ahogy fent írtuk, 3 olyan bank van, ahol a fedezetmentes, szabad felhasználású személyi kölcsönt fel tudjuk venni. A Budapest Banknál például a felvehető hitelösszeg 200 ezer forinttól 10 millióig terjed, a futamidő pedig 6-tól 84 hónapig terjedhet. A kamatköltségek tekintetében előnyökre számíthatunk, ha a bank ügyfelévé válunk - de ez így van a legtöbb pénzintézet esetén.

Szabad felhasználású, fedezetmentes hitelek összehasonlításához kattints ide!

A CIB Banknál szintén igényelhető 10 millió forint hitelösszeg, amelynek felhasználási körét sem írja elő a bank. A futamidő itt is 12 és 84 hónap között alakulhat, szabad felhasználás esetén a minimális hitelösszeg 300 ezer forint (AKTÍV250, AKTÍV450 és MAGNIFICA kedvezmény esetén a minimális összeg 500 ezer). Ha a hitelünket idegen banki hitel kiváltására használnánk, a maximális összeg 5 millió forint lehet. A minimum összegek hasonlóképp alakulnak, mint szabad felhasználás esetén. A kölcsön kamata a teljes futamidő alatt fix.

Az igénylés alapfeltételei, hogy az igénylő rendelkezzen magyarországi lakcímmel, a betöltött életkornak 20 évnek kell lennie, és a futamidő végén nem töltheti be a 72. évét. Ha ez fennáll, akkor adóstárs bevonása szükséges. A KHR negatív adós besorolása természetesen kizáró ok. A legalább 3 hónapos munkaviszony szintén elvárt, cégtulajdonos esetén a lezárt 12 hónap. A 2018-ban megszerzett minimum jövedelemnek 91 770 forintnak kell lennie). Azt fontos kiemelni, hogy minden bank esetén a teljes felvehető összeg és a kamat is a jövedelem függvénye.

A harmadik bank, akitől kérhetünk 10 millió forintot bármire, az Erste. A legkevesebb igényelhető összeg a 400 ezer forint, a futamidőnek legalább 36 kell lennie, és nem lehet több, mint 96 hónap. A minimum jövedelemnek 80 ezer forintnak kell lennie, de ha meglévő erstés hitelt váltunk ki, akkor 150 ezernek - a minimum összeg ebben az esetben 500 ezer forint. A hitelt minden cselekvőképes természetes személy igényelheti, aki megfelel az Erste hitelbírálatának.

Az Erstének van egy másik terméke is, az Erste Most Extra személyi kölcsön - ehhez legalább 250 ezres jövedelem szükséges, és legalább 1 éves munkaviszony. Ennek a típusnak a minimálisan igényelhető összege másfél millió forint, a plafon itt is 10 millió. Hitelkiváltásra csak akkor használható, ha a kiváltásra fordított összeg legalább másfél millió forint.

Ugyan azt állítottuk, hogy a maximális összeg csak 3 bank esetén igényelhető, a Cetelem is majdnem megfelel ennek a követelménynek - náluk 9 millió 900 ezer forint igényelhető személyi kölcsönként. A Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású személyi kölcsöne 400 ezer forinttól igényelhető. A minimális futamidő 2 év, a maximális 84 hónap.

A többi banknál alacsonyabb a plafon - mutatjuk, mennyi

Az OTP Banknál már elmarad az igényelhető összeg a 10 milliótól, náluk 8 millió forint a plafon. A minimális összeg viszont egészen alacsony, az OTP-től már 100 ezer forintot is igényelhetünk személyi kölcsönként. A minimális futamidő 13 hónap, a maximális 84. Az OTP emellett most 1 százalékos online kamatkedvezményt és nyugdíjpénztári kamatkedvezményt is kínál. A kamatköltségek jövedelmi sávokként és igényelt összegekként változnak.

Nézd meg az OTP és a többi bank személyi hiteleinek kamatait egy helyen!

A feltételek között szerepel a minimum 21 év, az állandó magyar lakcím, és legalább összesen 6 hónapos munkaviszony, a jelenlegi munkahelyén pedig legalább 3 hónapot kellett az igénylőnek eltöltenie. A minimum havi jövedelemnek nettó 75 ezer forintnak kell lennie. A negatív KHR lista - nem kérdés - itt is kizáró ok.

A K&H Banknál igényelhető maximális hitelösszeg 7 millió forint - ha azt szabadon akarjuk elkölteni (de ez is csak akkor, ha a jövedelem eléri a nettó 300 ezer forintot). Ha ennél több személyi hitelre vágyunk, akkor azt a K&H-tól csak lakásfelújításra, vagy lakásvásárlási célból vehetjük fel. Ez azt jelenti, hogy az igényléshez csatolni kell az ingatlan adásvételi szerződését is. Lakásfelújításnál költségvetési adatlappal történik a hitelcél igazolása, számlák benyújtása nélkül.

A K&H kiemeli, hogy ha az igényelt összeg eléri az 1 millió forintot, a havi nettó jövedelem pedig a 300 ezret, akkor jelentős kedvezményekkel vehető fel a hitel. Egyébként az igénylés feltétele normál esetben a minimum 100 ezer forintos jövedelem, az igényelhető kölcsönösszeg pedig 300 ezer és 10 millió közt terjed. Viszont a 7 millió forint is csak akkor igényelhető, ha a jövedelem eléri a 300 ezer forintot. Ha nem, akkor csak 5 millió forint a felvehető legmagasabb összeg.

A Raiffeisennél szintén 7 millió forint a plafon. A törlesztőrészlet legfeljebb 84 hónap lehet. Ezen kívül a Raiffeisennél felvehető még személyi kölcsön ingatlanfedezettel is, ez azonban gyakorlatilag így szabad felhasználású jelzáloghitel, így aztán arra most nem térünk ki. Ha a jövedelmünk eléri a 250 ezer forintot, a kamatkedvezmény 7 százalékpontos, 400 ezer forintos jövedelemtől már 7,5 százalékos. Számlahasználat vállalásánál a kamatkedvezmény 3 százalékos, 4 százalék hitelkiváltás esetén, ha az összeg eléri a legalább 1 millió forintot.

Az UniCredittől legalább 300, legfeljebb 7 millió forint vehető fel személyi kölcsönként. A választható futamidő 12-84 hónap. Az UniCredit esetén is igaz az, ami a többi banknál szintén: különféle esetekre különböző kamatkedvezmények járnak, így például a magasabb jövedelem, a bank ügyfelévé válás, de a kamatkedvezményekhez előírhatják azt is, hogy a hitel mellé az ügyfél rendelkezzen Generali hitelfedezeti biztosítással is.

Tőlük pedig még ennél is kevesebb hitelt lehet felvenni egyszerre

Az MKB Banknál az egyszerre legfeljebb felvehető hitelösszeg 5 millió forint, a legkisebb igényelhető összeg 300 ezer. A futamidő is ennek megfelelően rövid a többi bankhoz képest: 24 hónaptól 60 hónapig terjed. Ráadásul az MKB Banknál a hitel kamatperiódusa 3 év, ami ugyan meglehetősen hosszú, mégsem beszélhetünk rögzített kamatozású személyi hitelről.

Pénzre van szükséged? KATT: hasonlítsd össze a hiteleket kalkulátorunkban!

A Cofidis háromféle személyi hitelt is kínál. A Megújuló hitel az elmondásuk szerint biztonsági tartalék, mert a visszafizetett tőkerész bármikor ingyenesen újra felvehető. Ebből a hiteltípusból legfeljebb 1 millió forintot igényelhet a felvevő. A minimum jövedelem 70 ezer forint. A Megújuló hitel kamatperiódusa 6 hónap. A Fapados kölcsön 500 ezer forinttól érhető el, és legfeljebb 5 milliót vehet fel belőle az igénylő. Ennek kamatperiódusa 1 év.

Fix kamatozású az Adósságrendező hitel, amely 100 ezer forinttól felvehető, a maximális hitelösszeg pedig 4 millió forint. Ez azonban már nem szabad felhasználású hitel, hiszen csak kiváltására használható fel, kamatozása viszont fix a teljes futamidőre. Ehhez 80 ezres fizetés kell. Az összes Cofidis hitelnél igaz, hogy akár negatív KHR-listások is igényelhetik, abban az esetben, ha már kiegyenlítették a tartozásukat.

Ennyit adnak a bankok - minden egy helyen

A fenti ábra egy helyen mutatja a maximális hitelösszegeket bankonként. Ahogy az látható, eltérő összegekkel találkozhatunk bankonként, ha hitelt akarunk felvenni. Ha valaki nagy összegű hitelre vágyik, a kamatköltségek mellett ezeket is mérlegelnie kell. Az sem mindegy ugyanakkor, hogy mennyibe kerül a hitel. A Pénzcentrum kalkulátora részletesen tartalmazza a fenti hitelek költségeit, az is beállítható benne, hogy mennyi hitelre van szükségünk, a jövedelmi helyzet megadása után pedig azonnal láthatóak benne az elérhető hitelek kamatai. A hitel kamatainak megtekintéséért kattints ide.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem