15 °C Budapest

10+1 fontos kérdés és válasz a devizahiteles csomagról

Pénzcentrum
2014. július 8. 14:02

Az elmúlt napokban rengeteg olvasói levelet kaptunk devizahiteles témában, első cikkünkben azokra a kérdésekre válaszolunk, amik a legtöbb olvasónkat érdeklik. Kiderül, hogy kiknek jár vissza pénz, kiket zár ki a törvény elévülés miatt, és az is, hogy kik azok a végtörlesztők akik visszatérítésre számíthatnak.

Korábbi cikkünkben felhívást intéztünk olvasóinkhoz, miszerint írják meg kérdéseiket a devizahiteles törvényjavaslattal kapcsolatban. Rengeteg levelet kaptunk, ezért egy összefoglaló cikkben válaszolunk a kérdésekre, ahol elolvashatod a legfontosabb tudnivalókat az új szabályozásról.

Hova forduljak, hogy minél előbb megkapjam a pénzt?

Sokan már most számítanak a plusz bevételre, de ezzel két ok miatt is jobb, ha várnak:

  • Egyrészt a teljes szabályozás várhatóan ősszel születik meg, és ekkor indulhat meg az ügyfelek részére a kártérítés.
  • A másik ok, hogy a még élő szerződések esetén nem készpénzt kapnak az ügyfelek, hanem a tőketartozásuk csökken, vagyis a havi fizetendő lesz kevesebb.

Miért csak az kaphatja vissza a pénzt, akinek lezárt hitele van? Akinek még él a hitele attól ugyanúgy elvették a pénzt!

A még élő szerződéssel rendelkezők is visszakapják a pénzt, csupán más formában. Az ő esetükben ugyanis a tőketartozást csökkentik, amivel egyébként hosszú távon jobban járnak, mintha készpénzben kapták volna meg az összeget. Az ő terheik a törlesztőrészleteket csökkentik, ami a havi kiadások terén segítség a családoknak.

További kérdésekre választ kaphatsz, ha meghallgatod a Morning Show tegnapi adását, amiben tegnap Ráski Péter, a Pénzcentrum.hu szerkesztője válaszolt devizahiteles kérdésekre:

A végtörlesztőknek is jár a pénz?

A végtörlesztést két kategóriára kell bontani:

  • Az állam által felkínált kedvezményes végtörlesztésben résztvevők nem kapnak vissza pénzt.
  • A nem kedvezményes végtörlesztéssel élőknek - akik saját forrásból vagy másik hitel felvételével váltották ki a hitelüket - jár a visszatérítés.

A kisvállalkozóknak is jár a visszatérítés?

Ugyan a javaslatban még nem szerepel, de a kormány utalt arra, hogy későbbiekben a kisvállalkozásoknak is segíthetnek devizahiteleik rendezésében. Ennek a részletei azonban még egyáltalán nem ismertek. Nem biztos, hogy ebben az ügyben megoldás fog születni, mivel a Növekedési Hitelprogram első pillére ezen devizaadósok megsegítésére született meg.

Milyen esetben évül el a követelésem?

Az elévülést a törvény hatályba lépésétől kell számolni, ettől az időponttól visszaszámolva öt év a határ. Aki tehát az elmúlt öt évben zárta le a hitelszerződését, annak a teljes futamidőre jár a visszatérítés. Lényeges, hogy a még élő szerződéseknél szintén az egész futamidőre jár a pénz.

Milyen típusú hitelek után jár vissza pénz?

A pénteken megszavazott törvény szerint nem csak devizahitelek esetében jár vissza pénz, hanem az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenségét is vizsgálják a bíróságok, és ezek esetében is járhat vissza pénz, ha tisztességtelen volt a szerződésmódosítás. Ezek a konstrukciók esetén járhat vissza pénz deviza és forint alap esetén is:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Lakáshitel
  • Autóhitel
  • Autólízing
  • Személyi kölcsön
  • Egyéb hitelek és kölcsönök


Hogyan számoljam ki a visszajáró pénzt?

A visszajáró összeget elég bonyolult algoritmus alapján számolják majd ki a bankok. A folyósítási árfolyamrés kiszámításáról viszont korábban már írtunk, ez valamivel egyszerűbb, igaz csak az egyik jogcím, ami alapján pénz jár vissza. Az összeg kamatos kamatának kiszámítása igen bonyolult, ezért ezt nem számítottuk ki, viszont egy későbbi cikkünkben erről is olvashatsz.

Mi biztosítja, hogy nem vernek át a számításnál a bankok?

Ugyan a bankok végzik a számításokat, azonban minden adatot kötelesek lesznek elküldeni a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ahol ellenőrzik a azok helyességét. Azt még nem lehet tudni, hogy minden egyes számítást ellenőriznek, vagy csupán szúrópróba szerű lesz az ellenőrzés.


Mi a helyzet, ha végrehajtás alatt van a fedezet vagy a hitel behajtókhoz került át?

Ezekről az esetekről a most megszavazott törvény nem rendelkezik, ezért a hitelszerződés lezárásának időpontja a mérvadó, tehát, ha öt éven belül került a végrehajtóhoz a tartozás, akkor lehet számítani az összegre. Fontos, hogy a speciális esetekre a későbbi törvényekben várhatóan kitérnek, szabályozás fog születni róluk.

Az árfolyamgátasakra vonatkozni fog a visszatérítés?

Az árfolyamgát konstrukcióra külön nem tér ki a friss törvény, ezért a mostani állás szerint jár visszatérítés, viszont találkozhattunk olyan kormánykommunikációval, ami alapján arra következtethetünk, hogy egy későbbi törvény szabályozni fogja azt, hogy az árfolyamgáttal élőknek jár-e visszatérítés, és ha jár, akkor az árfolyamgát kezdetéig, vagy az egész tartamra megilleti őket a visszatérítés.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem