Oil industry equipment. On backdrop of blue sky and oil well pump jack adult engineer in protective construction helmet checking pipeline with kid boy. They interesting spending time in borehole.

Elképesztő üzletett ütött nyélbe Warren Buffett: ez lehet a befektetőkirály legújabb pénzcsapja?

2024. június 18. 18:14

Warren Buffett vállalata, a Berkshire Hathaway további 2,95 millió Occidental Petroleum részvény megvásárlásával növelte részesedését az amerikai olajtermelő cégben közel 29%-ra, ezzel mintegy 15,37 milliárd dollár értékű részesedést szerezve - írta meg a Reuters.

Warren Buffett vezette Berkshire Hathaway Inc. újabb részvényvásárlást hajtott végre az Occidental Petroleum vállalatnál, amelynek köszönhetően a részesedése az olajtermelő cégben közel 29%-ra emelkedett. A hatósági bejelentések alapján a Berkshire további 2,95 millió Occidental részvényt szerzett meg.

A vásárlást hétfőn jelentette be a vállalat az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet felé benyújtott dokumentumokban. Ezek szerint csütörtöktől kezdve három különböző tranzakció során összesen mintegy 176 millió dollár értékben vásároltak részvényeket.

Ezen tranzakciók eredményeként a Berkshire Hathaway mostanra mintegy 255,3 millió Occidental törzsrészvény tulajdonosává vált, ami a cég hétfői állapota szerint körülbelül 29%-os részesedést és mintegy 15,37 milliárd dollár értéket képvisel. A hónap során végrehajtott összes vásárlás így 5,5 millió részvényre rúg.

2022 augusztusában a Berkshire engedélyt kapott arra, hogy akár az Occidental Petroleum 50%-os tulajdonrészét is megszerezze. Buffett ugyanakkor kijelentette, nem tervezi a houstoni székhelyű vállalat teljes felvásárlását. Elemzők szerint egy esetleges akvizíció bővíthetné a Berkshire energiaipari portfólióját, amely jelenleg több közműszolgáltatót és megújuló energiaprojektet foglal magában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Occidental tavaly egy jelentős ügyletet zárt be, 12 milliárd dollárért felvásárolta a CrownRock nevű palaolajtermelő céget, ezzel erősítve pozícióját az Egyesült Államok legnagyobb olajmezőjén.

Buffett kezében további lehetőségek is maradtak az Occidental-ban való további befektetésre: 83,5 millió részvény megvételére jogosító opciós utalványokkal rendelkezik darabonként 59,62 dollár áron. Ez az ár alacsonyabb az Occidental hétfői záróáránál (60,20 dollár). Az Occidental részvényei idén eddig körülbelül 1%-os növekedést mutattak és kedden enyhe emelkedést könyvelhettek el a tőzsdei kereskedés során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 15. 21:27
Az állami tévé kamuvideót mutatott be Donald Trump merénylőjéről, Thomas Matthew Crooksról. A videót...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 15. 20:27
Eladtam ma mindet 24 dolláron. 06.11-én vettem, 23-dollár volt az eredetileg tervezett kiszállóm, de...
Számvető  |  2024. július 15. 15:18
Kicsit sem mindegy, hogy életed során mennyire dinamikusan tudod növelni a bevételeid. Egy-egy nagyo...
Holdblog  |  2024. július 15. 08:23
Májusban új csúcsra, 9833 milliárd forintra ugrott a háztartásoknál lévő befektetési jegyek állomány...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem