Woman filling car with leaded fuel in garage

Olaj a tűzre a benzinárstop vége? A mostaninál is keményebb infláció jöhet Magyarországon

2022. december 8. 05:33

Tizenhárom hónap után mindenkinek véget ér a benzinárstop december hatodikával - ezt jelentette be Gulyás Gergely a szokatlan időpontban, kedden késő este tartott kormányinfón. Azt ráadásul maga a kormány is elismerte, hogy a mára fenntarthatatlanná vált benzinárstop kivezetésével az infláció is magasabb lesz, de azt nem árulták el, hogy szerintük mennyivel - megkérdeztünk tehát négy szakértőt arról, hogy mi következik most. Végleg elszabadul vajon az infláció?

Bár komoly meglepetést nem okozott, mégis kissé váratlan volt, hogy a kormány döntése értelmében tegnapelőtt este véget ért a tizenhárom hónapon át tartó benzinárstop. A kutakon újra csak a piaci áron lehet tankolni, nem pedig az elmúlt egy évben jól megszokott 480 forintos literenkénti áron. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kormányinfón tett bejelentése szerint a benzinárstop kivezetésére a brüsszeli szankciók miatt volt szükség; Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója szerint pedig a MOL "elment a falig, eddig bírta".

Gulyás Gergely ráadásul azt is hozzátette egy kérdésre válaszolva, hogy a kormány számolt azzal, hogy a benzinár emelkedése miatt az infláció is tovább fog emelkedni, ez az intézkedés a lakosságnak is érezhető lesz - azoknak is, akik soha nem tankolnak, mert nincs autójuk. Elemzőket kérdeztünk arról, hogy szerintük mekkora mértékben fogjuk megérezni a vágtató inflációt, mekkora mértékű lehet az emelkedés a benzinárstop kivezetése után?

Itt volt az ideje

Üdvözli a döntést, de biztos abban is, hogy az ellátási gondok nem egyik percről a másikra szűnnek meg, bár a nyomás enyhülni fog - ezt Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára mondta a Pénzcentrum kérdésére. A főtitkár figyelmeztetett arra is, hogy bár jó, hogy visszaállt a piaci ár, de nehéz megmondani, mikor stabilizálódik itthon a piac.

Ezt nagyon nehéz megmondani, de az biztos, hogy átmenetileg még nem a normális piaci hatások jelentkeznek majd a hazai benzinkutakon, ennyi idő után biztosan kell majd némi "fellélegzés", és akkor gyűrűzik majd be ide is véglegesen a piaci árképzés. Újra fel kell építeni az importot, biztosítani az ellátás régi zökkenőmentességét - azt szokták meg az autósok, hogy ha valami van is a nemzetközi olajpiacon, azt ők annyira nem érzik, hiszen mindig volt itthon annyi tartalék, hogy az itthoni ellátás zavartalan legyen, de ez a tartalék most nincs meg. Legelőször azt a benzint importáljuk majd, ami a környező országban elérhető

- mondta Grád Ottó. Szerinte az inflációs értékekben nem azonnal fogjuk észleli a benzinár emelkedését, de egészen biztosan be fog épülni az árakba - persze sok múlik itt az euró vagy a dollár árfolyamán és más tényezőkön is.

Több százalékkal megnöveli az áremelkedést

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint igaz ugyan, hogy hivatalosan most lett vége a benzinárstopnak, ám a gazdaságba a piaci ár egy része már korábban bekerült, miután a kormány nyáron már elvette a céges autóktól azt a lehetőséget, hogy hatósági áras benzint tankolhassanak. Úgy számol, hogy az inflációs adatokkal való begyűrűzéssel a piaci benzinár nem várja meg 2023-at.

Mivel a nyár vége óta a céges autók már nem tankolhatnak hatósági áron, így azért a gazdaságba már került be piaci áron eladott benzin, az már egy másik kérdés, hogy pontosan mennyi. Most kikerült azonban két újabb csoport a körből, pontosabban a taxisok és a mezőgazdaságban dolgozók is, így ebben a szegmensben biztos vagyok benne, hogy áremelésre kell számítani, hiszen a benzin hirtelen az ő számukra is negyven százalékkal lett drágább a piaci árhoz képest. Fontos tudni azt is, hogy a KSH "inflációs kosarában" a benzinár 6 százaléknyi súllyal jelentkezik, ha pedig elvégezzük azt a számítást, hogy mennyi 40-szer 0,065%, akkor megkapjuk, hogy 2,5 százalékot fog csak a benzinár lökni az infláción. Ennél rosszabb hír, hogy ebből két százalékot már decemberben érezni fogunk, a maradék felet pedig majd januárban, tehát még át is húzódik a benzinár miatti inflációs nyomás a következő naptári évre

- fogalmazott kérdésünkre a K&H elemzője.

Szintén két százalék körüli áremelkedéssel számol Virovácz Péter, az ING vezető elemzője, aki szerint valós lehet az egy-két hónapos piaci visszarendeződés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt várom az árstop végétől, hogy a kis, független kutak is összeszedik magukat, ráadásul jön az import benzin, de biztosan kell majd egy kis idő, mire megtörténik a teljes visszarendeződés. Az inflációs nyomást, az emelkedés mértékét nagy pontossággal igen nehéz megjósolni, de kétségtelen, hogy be fog gyűrűzni az árakba az, hogy a benzin ára folyamatosan változni fog. Szerintem két százalék körüli lesz az az érték, amivel az inflációt "meglöki" a benzinárstop kivezetése, de inkább arra számítok, hogy a januári adatokból látszik majd ez jobban. Fontos ugyanis tudni, hogy a KSH minden hónap huszadik napjáig gyűjti az adatokat, majd ezt feldolgozva kapjuk meg az inflációs rátát a következő hónap elején: mivel a benzinárstopnak hatodikán lett vége, mindössze két hétig tankolnak decemberben az emberek piaci árú benzint, vagyis a decemberi statisztikában még kevésbé látszik majd, mennyivel drágította meg az életünket az újra piaci áron kapható benzin

- fogalmazott Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

26 százalékos infláció?

Egy másik elemző azonban még az eddigieknél is nagyobb mértékű emelkedést vár a benzinárstop kivezetése utáni időszakban. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint persze nem egyedül a benzinárstop vége lehet az áremelkedések indikátora: sok múlik szerinte a többi körülményen is.

Mindeddig 23 százalékos áremelkedéssel számoltam, de most, hogy a benzinársapka megszűnt, szerintem fel kell készülnünk a 26 százalékos adatra a decemberi hónapra vonatkozóan. Persze nem kizárólag ezen múlik: én például bízom abban, hogy még az idén meglesz a megegyezés az uniós pénzekről, illetve nyilván sok múlik most is az eurónak a forinttal szembeni árfolyamán is. Összességében persze elmondható, hogy bizony érezni fogjuk a mindennapi árakban is a benzinárstop megszüntetését

- fogalmazott Török Zoltán.

Az elemzők tehát 2-3 százalék körülre teszik azt az értéket, amennyivel magasabb lesz az infláció a benzinárstop vége után, de mindannyian elmondták, hogy az árstop nem volt tovább tartható. A kérdés már csak az: vajon mikor következnek az élelmiszerek, például a tojás, a a cukor, a tej vagy a csirkehús, melyeken szintén árstop van rövidebb-hosszabb ideje - és mennyibe fognak vajon kerülni azok a termékek, melyek a benzinhez hasonlóan a mindennapi élet szerves részét jelentik sok millió magyarnak?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem