500 Forint Bill in a white dustbin.

2022 tuti nem a forint éve lesz: csak kozmetikázza az árfolyamot az MNB közbelépése?

2022. október 28. 15:02

Még majdnem három hónap van az évből, azonban a magyar deviza eddigi mozgását látva azonban majdnem biztosan kijelenthető, hogy 2022 egyik nagy alulteljesítője a forint lesz. A jegybank rendkívüli kamatemelése óta kicsit szépített a forint, de ez csak kozmetikázásra volt elég.

Október első felében hozzá kellett szoknunk, hogy a forint szinte naponta esett új történelmi mélypontra az euróval szemben, a korábban elképzelhetetlennek tartott 430-as szinttel is meg kellett barátkoznunk átmenetileg. Nem nagyon látszott, mi tudna fordítani a tendencián, azonban október közepén az MNB váratanul 500 bázisponttal 18 százalékra emelte az irányadó kamatot az egynapos betéti eszköz meghirdetésével. Ez hozott egy kis megnyugvást a forint piacára, de azóta is nagyok a kilengések 405-415 között - írták a Pénzcentrumnak küldött elemzésükben az Aegon Alapkezelő szakemberei.

Az év eleje óta a forint az euróval szemben így is több mint 11,5 százalékkal értékelődött le. Viszonyítási alapként a lengyel zloty 3,1 százalékot veszített, miközben a cseh korona még erősödni is tudott 1,6 százalékkal.

A dollárral szemben még siralmasabban néz ki a teljesítmény, a forint 27,5 százalékos zuhanása világviszonylatban is az élmezőnyben van, talán csak az argentin peso és a török líra volt képes ennél is gyengébb teljesítményre

- húzták alá.

Mi a baj a forinttal?

Mint az elemzésben kiemelték, az orosz-ukrán háború kitörése óta látszik, hogy időről időre újra nyomás alá kerül a forint, de ennek oka nem mindig ugyanaz. Az állandóságot talán az erős dollár jelenti, ami a feltörekvő piaci devizák szempontjából hagyományosan rossz hír, a forint pedig úgynevezett magas bétájú devizaként kimondottan érzékenyen reagál erre. Emellett korábban azt lehetett mondani, hogy a magas világpiaci földgázár lehet felelős a gyengélkedésért, azonban az utóbbi hetekben a nyersanyag jegyzése nagyjából lefeleződött, a magyar deviza mégsem tudott érdemben erősödni, sőt újabb és újabb mélypontokat állított be egészen addig, amíg nem lépett közbe a jegybank.

Ez pedig Magyarország romló energiamérlegén keresztül folyamatosan növeli a külkereskedelem és a folyó fizetési mérleg hiányát, ami nem jó jel a mostanihoz hasonló válságos időszakban. Ezt is az MNB próbálja orvosolni azzal, hogy a devizatartalékából ad forrást az energia beszerzésére, hogy ne a piacon kelljen váltani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elemzők emlékeztettek, hogy a 13 százalékos alapkamat kiemelkedően magas a régióban, nagyjából a duplája a lengyel vagy a cseh kamatszintnek, azonban a piac érezhetően ennél többre számított, korábban 14 százalék feletti csúcsot vártak a befektetők. Ez tükröződött október első felében az árfolyamban, hiszen 405-ről 430 fölé emelkedett az euró-forint jegyzés.

Mégis mi segíthetne még a forinton? Rövidtávon elsősorban az, ha a kormány meg tudna állapodni az Európai Bizottsággal az uniós források folyósításáról. Ezzel ugyanis egyrészt jelentős mennyiségű deviza áramolhatna be az országba, ami a már említett energiamérleg kiegyenlítését segíthetné, másrészt egy fontos bizonytalansági tényező árazódhatna ki a forintból, hiszen, ha az év végéig nincs megállapodás, akkor jelentős összegtől végleg elesik Magyarország

- vélekedtek a Aegon Alapkezelő szakértői, akik szerint befektetői szempontból a forint gyengülése azt jelenti, hogy szinte biztosan jobban lehet idén keresni a devizás befektetésekkel, akár befektetési alapokkal, hiszen a jelentős árfolyammozgást nehéz kompenzálni a befektetések teljesítményével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?