14 °C Budapest
Budapest, 2021. november 11.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 11-én.MTI/Kovács Attila

Gulyás Gergely: változnak a védettségi igazolványok szabályai, februártól harmadik vakcina is kell

2022. január 13. 11:27

Megtartották az idei első kormányülést. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, a járványügyekkel is foglalkozott a kormány. Az omikron miatt változtatnak a szabályokon: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, az átesettség nem jelent védettséget a kormány szerint. Az minősül oltottnak, aki három oltást kapott. Az árstopról is újabb részletek derültek ki.

Megtartották az idei első kormányülést, Orbán Viktor ezután jelentette be az árstopot. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, a járványügyekkel is foglalkozott a kormány: a negyedik hullám leszálló ágban lenne, de az omikron variáns is megjelent. A fertőzések jelentős részét ez adja, a fertőzésszám dinamikusan nő, és a következő hetekben emelkedni fog a megbetegedések száma. 

A miniszter elmondta, az omikron a korábbiakhoz képest kevésbé súlyos tünetekkel jár, azt látni más országokban is, hogy a megbetegedések számából nem következik hasonlóan növekvő kórházi betegszám és halálozás. Abban bízunk, hogy Magyartországgn is a járvány ötödik hulláma ezeket a trendeket fogja követni - mondta.

A megbetegedések száma ugyanakkor rekordot dönthetnek

- jelentette ki Gulyás. A kórházi kapacitások tekintetében jól állunk - részletezte, az ágyak 25 százalékán ápolnak kovidos betegeket. 

Ettől a naptól kezdve az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, vagy a második oltást hat hónapon belül kapta meg - a víruson átesetteknek így nem jár majd igazolvány. A felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni belőle. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak.

Az év végi gazdasági adatok a vártnál jobbak, 6,5-7 százalékos növekedést tudott a gazdaság 2021-ben elérni.

A benzinár plafon bevált, február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. Az árstop kapcsán elmondta, hogy az inflációs terhek elhárítására hozták meg a döntést. A szerb mintához hasonló intézkedésekről döntöttek, hat termék árát kell az október 15-i áron rögzíteni, mert október végén gyűrűzött be a nagyobb infláció.

Megjegyezte, hogy a tej és a hústermékek eddig is az 5 százalékos áfakörbe tartoznak, így áfát nem lehet csökkenteni rajtuk, az árstop volt a megoldás. A miniszter az eddig ismert hat termék (sertéscsomb, csirkemell, étolaj, cukor, liszt, 2,8%-os tej) mellett a csirkefarhátat is megemlítette, mint amelyek az árát befagyasztják. Később a miniszter megersítette: bár Orbán Viktor bejelentésében nem szerepel, a csirkefarhát ára is be lesz fagyasztva.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, az árstopot 3 hónapra hozzák meg, ez meghosszabbítható. Az októberi árszintet nem a KSH adatai alapján számolják, hanem az üzletenkénti árakat nézik meg a rendszerben, és az lesz a szabályozás alapja. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kifejtette, hogy a rendelet szerint nem lehet csökkenteni az árumennyiséget, biztosítani kell az októberi eladási szinteket. Többszintű szankciórendszer lesz, lehet pénzbüntetés, a legrosszabb esetben pedig bezárják a renitens boltot. Azért nem az áfát csökkentik, mert azzal kisebb mértékben csökkentek volna az árak.

Később elmondta, a magyar pékségeknek komoly nehézséget jelentett volna, ha a kenyér árát fagyasztják be, igyekeztek erre is tekintettel lenni, így csak a lisztre vonatkozik az árstop. Kompenzálni nem fogják az üzleteket, mivel szerinte közös teherviselés van, mindenki kiveszi a részét a helyzetből. Gulyás szerint a 20 milliárdot sem éri el az intézkedés hatása, ezt ki kell bírniuk a szereplőknek. Azt is figyelni fogják, hogy a kiskereskedők az árstop hatására emelik-e más, a szabály alá nem eső termékek árát.

Az új védettségi szabályok értelmében február 15-től mindenkinek lejár a védettségi igazolványa, aki átesett a fertőzésen, de nem oltatta be magát. Most többek között az 500 fő feletti nagyrendezvényekre kellhez az igazolvány, a további szigorítások kapcsán elmondta, hogy mindig a helyzetnek megfelelő döntést hozza a kormány.

A negyedik oltásról is kérdezték, Gulyás Gergely ennek kapcsán elmondta, hogy

negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat majd.

A szabályozás a héten jelenik majd meg. Az egészségügyi dolgozóknak egyelőre három oltás lesz kötelező, pár hónap letelte után még nehéz tudományos véleményt kialakítani.

Címlapkép: Kovács Attila, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 10:43
A NER-kedvenc Balásy Gyula tulajdonos a New Land Media Kft.-ben és a Lounge Design Kft.-ben is új op...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem