Street prostitute standing by the car, negotiating

Meghökkentő: ennyit költ örömlányokra évente az átlag magyar

2021. november 29. 14:31

Magyarországon 326,5 millió eurót, vagyis - éves átlagos euróárfolyammal átszámítva - 114,6 milliárd forintot költött a lakosság prostitúcióra, mely az összes kiadás 0,5 százalékát képezte. Mivel a lakosságszám múlt évben elején még 9,7 millió felett volt a KSH szerint, ez azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából 11 730 forint (kb. 33 euró) jutott erre a szolgáltatásra fejenként a tavalyi évben.

Európában viszonylag kevés ország van, ahol nyilvántartják, mennyi pénzt áldoz a lakosság évente prostitúcióra, viszont Magyarország köztük van. Az Eurostat friss statisztikái szerint múlt évben a háztartások összes kiadásának (lakhatás, rezsi, élelmiszer, üzemanyag, egészség, oktatást, stb.) fél százalékát képezte a prostitúcióra fordított összeg. Luxemburgban költ csak a lakosság nagyobb arányban erre a szolgáltatásra: a kiadásaik 1 százalékát képezi ez a költség.

A hivatalos statisztikát kevés európai ország árul el arról, hogy mennyit költ a lakosság prostitúcióra, azt viszont már többen feltüntetik, hogy más szolgáltatásokkal együtt (jellemzően masszőr, műkörmos, kozmetikus, stb. foglalkozásokat űzőkkel összevonva) mekkora részét képezi ez a bizonyos szolgáltatás a kiadásoknak. Az alábbi grafikon megmutatja, hogy az összes kiadásukhoz képest mennyit költenek az európaiak prostitúcióra és egyéb szolgáltatásokra, és ahol ismert volt az az adat is, hogy kizárólag mekkora arányt tesz ki ebből a prostitúció, azt is feltüntettük:

Ez alapján az abszolút vezető ország Luxemburg, hiszen - bár Bosznia Hercegovina lakossága csaknem 5 százalékot áldoz a prostitúció és egyéb szolgáltatásokra, nem tudjuk, mekkora részt tesz ki ebből valójában a prostitúció. Luxemburgban azonban a 4,3 százalékból 3,3-at tesznek ki az egyéb szolgáltatások, és kerek 1 százalékot a prostitúció. Magyarországon pedig fél százaléka az összes kiadásnak prostitúcióra, és 0,4 egyéb szolgáltatásra fordítódik.

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a járványt megelőzően nagyobb volt-e a prostitúcióra fordított összeg arányaiban a háztartásokban. Tulajdonképpen számottevő visszaesés a statisztikák szerint viszont nem történt. Bár amíg Magyarországon tavalyelőtt még az összes kiadás 0,8 százalékát áldozta a lakosság erre a szolgáltatásra, a járvány évében már csak 0,5 százalékot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Számszerűsítve 2019-ben 600,1 millió eurót, 2020-ban pedig 326,5 millió eurót költött el prostitúcióra a lakosság. Két éve viszont még a forint is erősebb volt az euróhoz képest, így fejenként nagyjából 19 960 forintra jött ki ez a kiadás, míg 2020-ban 11 730 forintot kapunk. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ezek csak a hivatalos statisztikák, erre a szektorra pedig különösen jellemző a szürke-, vagy feketefoglalkoztatás, így ezek az adatok feltehetően nem a teljes képet mutatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?