-2 °C Budapest
Japanese candlestick stock market shares chart Bitcoin cryptocurrency trend

Így zárt a 47. héten a Budapesti Értéktőzsde: növekvő forgalomban esett a BUX

MTI
2021. november 28. 19:07

Növekvő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 50 961,25 ponton zárt pénteken, 511,66 ponttal, 0,99 százalékkal alacsonyabban, mint egy hete.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A részvénypiac forgalma 94,6 milliárd forint volt a múlt heti 72,7 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte: a héten hullámzó teljesítményt nyújtott a BUX a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága miatt. A hét utolsó kereskedési napján jelentős eséssel zárt a hazai tőzsdeindex, miután egy új koronavírus-variáns megjelenése aggasztja a befektetőket; ez tovább mélyítheti a világgazdaságban tapasztalt zűrzavart és elnyújthatja a kilábalási időszakot.

A legfrissebb tőzsdei adatokért böngészd át a Pénzcentrum Árfolyam oldalát!

Az Equilor felidézte, hogy a héten ismét kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A csütörtöki egyhetes betéti tenderen 2,5 százalékról 2,9 százalékra emelte az irányadó kamatot a jegybank, az összes beérkezett ajánlatot elfogadták. A kommentár szerint a jövő heti döntés nagyban függhet a pénzpiaci és árupiaci folyamatoktól, de a csütörtöki emeléssel a kamatszint közel került az overnight hitelkamathoz (3,05 százalék), így a további, jelentős kamatemeléshez a kamatfolyosó kiszélesítésére lehet szükség.

A forint a csütörtöki kamatemelést követően erősödni tudott, de pénteken a romló hangulat miatt továbbra is erős eladói nyomás volt a régiós devizákon.

  • A Richter-papírok ára 2,56 százalékkal emelkedett a héten, a részvény pénteken 8625 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 11,4 milliárd forintot.
  • A Mol 0,57 százalékkal erősödött, 2450 forinton zárt a hét utolsó kereskedési napján, forgalma a héten 10,5 milliárd forint volt.
  • A Magyar Telekom 2,31 százalékos eséssel zárta a hetet, pénteken 422 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 568,8 millió forint volt.
  • Az OTP-részvények egy hét alatt 3,84 százalékot gyengülve 17 135 forintig csökkentek péntekre, 68,7 milliárd forintos heti forgalom mellett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4273,42 ponton fejezte be a hetet, ami 2,41 ponttal, 0,06 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 22. szombat
Vince, Artúr
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?