28 °C Budapest
Selangor, Malaysia

Íme az ország luxustelepülései: itt élnek a leggazdagabb magyar családok

2021. július 31. 07:03

Míg a legszegényebb Csengeri járásban alig több mint 783 ezer forintnyi jövedelem jut évente egyetlen lakosra, addig az ország leggazdagabb településén élők majdnem évi 1,8 millióból gazdálkodhatnak. Ez kb. 2,5-szeres különbség. Hét elején megjelent cikkünkben már górcső alá vettük az ország legszekadtabb településeit, most bemutatjuk a 10 leggazdagabb hazai járást.

Mint arról "Ezek a legszegényebb települések itthon: hihetetlen, mennyiből tengődnek magyar családok" című cikkünkben a napokban beszámoltunk, jókora a szórás bérek tekintetében Magyarországon. A KSH legfrissebb jelentése szerint hiába jár 440 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés, kereseti tizedek alapján 10-ből 6-7 magyar munkavállaló bére elmarad - többnyire bőven - ettől. Vagyis a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot.

Mindezt alátámasztja az is, hogy a KSH által közölt medián bér jelenleg 332 ezer forintra rúg. A társadalmi csoportok erőteljes jövedelmi polarizációját több kutatásban is aggasztónak tartják. Egyértelműen nyomon követhető ugyanis az a folyamat, hogy miközben a középosztály aránya évek óta csökken, addig a felső és felső-közép, illetve az alsó jövedelmi rétegek súlya növekszik a népességen belül.

A társadalmi rétegek elszakadása természetesen földrajzilag is nyomon követhető: az ország hét régiója közül továbbra is a Közép-Magyarországi régióban a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem, itt éves szinten picit több mint 1 millió 577 ezer forintból gazdálkodhatnak a lakosok, ezzel szemben a Dél-Dunántúlon fejenként még az 1 millió 118 ezret sem éri el, amiből boldogulni kell(ene).

A differencia azonban ennél is markánsabb, ha a régiós bontás helyett államigazgatási járásonként vesszük górcső alá a jövedelmi viszonyokat. Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) friss statisztikáit vizsgálva ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a leggazdagabb magyar településeken élők gyakorlatilag "dőzsölnek". A leggazdagabb településeken hozzávetőlegesen 2,5-szer nagyobb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a legszegényebb járásokban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A komoly jövedelmi egyenlőtlenségeket látva amúgy az sem nagy meglepetés, hogy jóval alacsonyabb a munkanélküliségi ráta a gazdagabb járásokban. Egy adott hely jó életszínvonala ugyanis egyenesen arányos az ott élő munkavállaló lakosság arányával, tehát minél többen dolgoznak, annál magasabb a relatív jólét. A leggazdagabb járásokban ez többnyire 3 százalék alatti munkanélküliséget takar, de akad olyan járás is (a Csornai), ahol az 1 százalékot sem éri el ez a mutató (érdekesség, hogy a 2017-es adatsorban még 3 ilyen járás volt: a Csornai járás mellett a Téti és a Soproni járás). De nézzük, hol a legkritikusabb a helyzet Magyarországon, illetve mennyiből élnek ott a legszegényebb magyar családok.

Itt vannak a leggazdagabb települések Magyarországon

10. Pilisvörösvári járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 589 780 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 3 249 097 Ft/év/fő

9. Gödöllői járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 590 904 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 3 173 171 Ft/év/fő

8. Móri járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 600 162 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 996 832 Ft/év/fő

7. Komáromi járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 623 133 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 976 470 Ft/év/fő

6. Érdi járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 627 270 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 3 247 242 Ft/év/fő

5. Paksi járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 629 828 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 3 168 670 Ft/év/fő

4. Székesfehérvári járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 642 933 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 3 054 538 Ft/év/fő

3. Győri járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 673 407 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 3 229 271 Ft/év/fő

2. Dunakeszi járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 765 641 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 3 491 627 Ft/év/fő

1. Budakeszi járás

 • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 778 023 Ft/év/fő
 • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 3 654 331 Ft/év/fő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?