2020. augusztus 12. szerda Klára

Pénzcentrum fórum

Kiderült a rezsititok: így spórolj egy szakajtónyi pénzt a fűtésen (3)

Tulajdonos: obsitos, létrehozva: 2019. szeptember 10., kedd 10:54

Kapcsolódó cikk itt...

Peneszoeloe, 2019. szeptember 12., csütörtök 8:19

A docens úrnak teljesen igaza van. Az ablakcsere után valóban sokszor jelentkezik penész. De ez nem azért van, mert az ablak rossz. Sőt "túl jó". A mai ablakok annyira légzáróak, hogy a korábbi természetes légcsere a töredékére csökkent. Ezért van szükség mesterséges szellőztetésre. Erre a célra való a rejtett ablak szellőző.Ez sem belülről, sem kívülről nem látszódik és szabályozottan biztosít megfelelő, a német szabványok szerint meghatározott nedvesedés, azaz penész ellen védő szellőzést. ( Nem összetévesztendő a Magyarországon résszellőzőnek nevezett valamivel. az ezt nem tudja) Sajnos ezt az ablakosok nem értik és attól félnek, ha elkezdenek erről beszélni, nem tudják eladni az ablakot. A penész megelőzésén túl a rejtett ablak szellőzőnek egyéb előnyei is vannak. pl. jut be friss levegő, amire az élethez szükségünk van, kisebb a valószínűsége a szén monoxid mérgezésnek. Ha van friss levegő, jobban alszunk, jobb a koncentráció. A rejtett ablakszellőző kiszárítja a falakat. A száraz falak kevésbé vezetik a hőt és ezzel a fűtésen is lehet némi megtakarítás. Érdemes lenne a témát a körültekintőbben megközelíteni.

Válasz erre | Előzmény

Ketkedo, 2019. szeptember 10., kedd 15:53

A cikkben döbbenten olvasom: "Gyakran hallani, hogy a nyílászárók kicserélése után elkezdtek penészedni a falak, mert 'túl jól szigetelnek a műanyag ablakok'. Na, hát ez úgy ahogy van marhaság: nem az a lényeg, hogy jól szigeteljenek?"
Sajnos (ha már ő így minősítette), ez a vélemény úgy marhaság, ahogy van, a "szakember" ismeretei teljesen rosszak!
A hideg, szigeteletlen falakon addig nem csapódik ki a nedvesség, nem indul el a penészesedés, amíg a hagyományos régi (Tessauer, kapcsolt gerébtokos...) ablakok résein el tud távozni a bent keletkezett pára, amit a használat során mi magunk termelünk.
A gond akkor keletkezik, ha az ablakokat a most gyártott szinte teljesen légzárókra cserélik ki, de a folyamatos és szabályozott mesterséges szellőzést nem oldják meg valamilyen módon (légbevezető és elszívó ventilátor, hővisszanyerős szellőzés...) - és erre sajnos nem nagyon hívják fel a tulajdonosok figyelmét, az ilyen "szakemberek" biztosan nem.
Nem lehet tehát csak az ablakok/ajtók szigeteléséről beszélni csak úgy általánosságban, külön kell választani a hőszigetelő és a légszigetelő képességüket - ez utóbbiról megfeledkezni súlyos hiba! A lakóknak, de magának az épületnek is folyamatosan szüksége van friss levegőre a szükséges és elégséges mértékben!
Csak a leírtak szakszerűsége, hitele miatt említem meg, hogy épületgépész mérnök, tervező-szakértő, nyugalmazott főiskolai docens vagyok.

Válasz erre | Előzmény

obsitos, 2019. szeptember 10., kedd 10:54

Remek javaslat (reklám?) !
Kicseréltetem 1 milla; szigetelés kívülről minimum 1,5 milla; kémény- és gázkazáncsere 2 milla.
Van még (jó esetben) 20 évem, nem térül meg, mert nullás fűtés nincsen, mint köztudott.
Az éves 200 ezer Ft-os fűtéssel meg havi bontott számlával azért nem üt agyon a rezsi.

Válasz erre

NÉPSZERŰ
FRISS