2019. június 18. kedd Arnold, Levente

Pénzcentrum fórum

Fixáljunk vagy ne? Súlyos milliókat bukhatsz a lakáshiteleden, ha rosszul döntesz (3)

Tulajdonos: Wart, létrehozva: 2018. december 11., kedd 0:13

Kapcsolódó cikk itt...

dumdumdum, 2018. december 13., csütörtök 8:17

Az mitől lehet, hogy 10 éves fixálásnál a Budapest Bank THM-je és teljes visszafizetendője is alacsonyabb, mint az Unicreditnél, de a törlesztő magasabb?

Válasz erre | Előzmény

vate, 2018. december 11., kedd 9:39

Szerinten, nagyon jó hiánypótló és húsbavágó, hogy megírták ezt a cikket. Viszont egy kis pontosítás erre: „…A kamatemelkedés egyébként a referenciakamatoktól (a költség, amelyet a bank fizet a forrásokért, jellemzően a BUBOR vagy ÁKK), valamint a kamatfelártól (ez a bank nyeresége) függ….”
A kamatfelár legnagyobb része a kockázati költségek (nemfizető hitelek) és a működési költségek fedezete ezek feletti része csak a nyereség...
üdv
vate

Válasz erre | Előzmény

Wart, 2018. december 11., kedd 0:13

Bárcsak ilyen egyszerű lenne ez...

A jövőbeni kamat emelkedéséhez hozzá kell venni a fizetések emelkedését és a forint értékvesztését. Lehet hogy a törlesztő 5 év (ennyi a fixálás) múlva ugrik egy laza 10%-ot, de aki nem hoz össze 5 év alatt 10% fizetés emelkedést, az váltson munkahelyet.
További faktor, hogy amennyiben a fixált és a változó kamatozás közötti törlesztő részlet különbözetet az adós nem "megeszi", hanem töke törlesztési alapot képez belőle (mondjuk a különbözetből lakástakarékot köt) és azt töke törleszt belőle és "billenési" ponton, kiváltó hitelbe menekülhet.
Esetleg befektetési céllal vesz egy ingatlant a jelenleg elérhető 2,14%-os kamatlábbal felveszi a kölcsönt amit albérleti díj helyett fizet és a különbözetet tőke felhalmozza.
Ekkor még nem említettük a futamidő drasztikus megemelésében (akár 420 hónap is van a bankok kínálatában) rejlő lehetőséget, amikor a cikkben említett 20 éves futamidős havi törlesztő 66%-ra esik hirtelen és ezzel lehet "fedezni" az esetleges fixállás költségét.
Maradjunk annyiban, hogy ahány hitel és adóshelyzet (kereseti/albérleti/hitelfedezeti) annyi fajta hitel variáció javasolt.

Válasz erre

NÉPSZERŰ
FRISS