0 °C Budapest
Nagyon gyorsan terjed az új COVID rémálomvariáns: ezekre a tünetekre most különösen oda kell figyelni

Nagyon gyorsan terjed az új COVID rémálomvariáns: ezekre a tünetekre most különösen oda kell figyelni

2023. november 20. 14:41

Egy erősen mutálódott Covid-változat, a Pirola, különböző újfajta tüneteket okoz, például arcirritációt és bőrkiütést. A korábban gyakori tünetek, mint például az ízlelés vagy a szaglás elvesztése, a tartós köhögés és a légszomj egyre ritkábban fordulnak elő.

A Covid legújabb, Pirola vagy BA.2.86 néven emlegetett változata a magas mutációs aránya miatt aggodalomra ad okot a tudósok szerint. Ugyanakkor az új törzs megjelenése egyelőre nem eredményezte az esetek számának jelentős növekedését.

Mint a The Sun is felidézi, a Covid kimutatásának leghatékonyabb módszere továbbra is a laterális áramlási tesztek. Az egészségügyi szakemberek azonban kifejtették, hogy a korábban gyakori tünetek, mint például az ízlelés vagy a szaglás elvesztése, a tartós köhögés és a légszomj egyre ritkábban fordulnak elő. Dr. Johannes Uys, a Broadgate Általános Orvosi Rendelő munkatársa kifejtette, a Pirola-változat olyan arcon is látható tüneteket okozhat, mint a szem irritációja (rózsaszín, piros szem) és bőrkiütések.

Az új törzs a jelek szerint elsősorban a felső légutakat érinti, mint az orr és a hangszalag. Dr. Erick Eiting, a New York-i Mount Sinai Beth Israel Kórház munkatársa is a tipikus tünetek átalakulását észlelte: orrdugulás, néha tüsszögés, általában enyhe torokfájás. A betegség gyakran torokfájással kezdődik, amelyet orrdugulás követ. A Zoe Covid tüneti tanulmánya is megerősítette ezt a mintát az Egyesült Királyságban gyűjtött, önbevalláson alapuló tüneti adatok alapján.

A tanulmány megállapította, hogy az Omikron dominanciája után, 2021 vége felé a torokfájás gyakoribbá vált, míg az ízlelés és a szaglás elvesztése ritkább lett. A tanulmány által azonosított további tünetek közé tartozik az orrfolyás, fejfájás, fáradtság, tüsszögés és torokfájás.

A HuffPost is foglalkozott a betegség friss tüneteivel, Dr. Sarah Hochman, a New York University Langone Health kórházi epidemiológusa és a New York-i Tisch Kórház fertőző betegségek osztályának vezetője szerint a legtöbb COVID-tünet a megfázás tüneteit utánozza.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem tudom, hogy maga a vírus megváltozott-e, és több megfázáshoz hasonló tünetet okoz, mint korábban, vagy csak arról van szó, hogy jelenleg mindannyian rendelkezünk valamilyen fokú immunitással, akár a védőoltások, akár a korábbi COVID-fertőzések miatt

- tette hozzá. Az egészségügyi szakértők a lapnak elmondták, hogy ezek a megfázásszerű tünetek a következők:

  • orrdugulás
  • orrfolyás
  • torokfájás
  • száraz köhögés
  • fejfájás
  • testfájdalmak
  • fáradtság
  • láz

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm