-3 °C Budapest
Digital board indicating 40 degrees Celsius in a bus shelter near the Main Square of Madrid during a heat wave. 5th July, 2017. Madrid, Spain, Europe.

Ezt már képtelenség eltitkolni: a halálozási adatokból világosan látszik, mekkora a baj

G7
2023. szeptember 26. 08:28

Több mérés szerint a 2023-as évben volt az eddigi legmelegebb nyár a Földön, a hőség pedig már jócskán próbára teszi az emberek tűrőképességét. A halálozási adatokban látszik, mennyi áldozatot követelt a kánikula - az európai hőhullámok elsősorban a mediterrán országokat érintették, a legkeményebben Máltát - írja a G7. A szigetországban ugyanis több, mint másfélszeresére nőtt a júliusi hetekben regisztrált halálesetek száma a 2016 és 2019 közötti átlaghoz képest.

Az Eurostat adatai szerint Olaszországban is jelentős volt a többlethalálozás mértéke, Szicílián harmadával, Szardínián negyedével többen veszítették az életüket idén az elmúlt évtized második felében szokásoshoz képest, továbbá az olasz csizma déli részein ötödével több halálesetet regisztrált a hivatal. Cataniában, a Szicília keleti oldalán fekvő városban és környékén pedig Máltához hasonlóan másfélszereződött a halálozások száma a lap szerint. A görögöket sem kímélte a hőség: a peloponnészoszi régióban 26 százalékkal nőtt a halálesetek száma a vizsgált időszakban, míg az Athént övező attikai régióban negyedével veszítették többen az életüket a néhány évvel ezelőtt szokásos szinthez képest. Az ország egészét nézve pedig közel húsz százalékos volt a nyár közepén a többlethalálozás mértéke, ami a kontinensen fekvő országok között kiemelkedő.

Magyarországon idén júliusban elmaradt a rekordforróság, így a halálozások számában sem volt kilengés. A kánikula azonban itt sem marad következmények nélkül, az eddigi legmelegebb, 2021. évi július során hét százalékkal több haláleset történt, mint amennyit a 2016 és 2019 közötti évek hasonló időszakainak statisztikái alapján várnánk, és az Országos Mentőszolgálat adatai is egyértelműen jelzik a szélsőségesen meleg nyári időjárás kedvezőtlen egészségügyi következményeit - írja a lap.

A tavalyi – Európában szintén hőmérsékleti rekordot döntő – évre vonatkozóan már megbecsülhető a kifejezetten a hőséghez köthető halálozások száma: a kontinens egészén közel 62 ezren veszítették életüket a hőség miatt, ami leginkább Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában volt gyakori halálok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm