Pills close-up on a blue background. Variety of tablets close-up. Bright blue background

Veszélyben az európai gyógyszerellátás? Antibiotikum nélkül maradhatunk, ha ez bekövetkezik

2023. május 26. 09:11

Drámai hatásokkal járna az európai gyógyításban, ha Kína és Tajvan közt konfliktus törne ki, ahhoz hasonlóan szétzúzva a kereskedelmi kapcsolatokat, ahogy ez Oroszország esetében történt az Ukrajna megtámadása miatt rá kirótt nyugati szankciókkal - írja a Politoco alapján a VG. Mivel nő a feszültség Kína és Tajvan között, elindult a találgatás: mi történne, ha az Oroszország elleni szakciókhoz hasonlókat vezetnének be Kína ellen és Európa hirtelen leszakadna a kínaiak ellenőrizte nyersanyagokról és egyéb árukról.

Kína az utóbbi húsz évben a világegészségügy egyik legjelentősebb beszállítójává vált, amely létfontosságú gyógyszerekkel látja el Európát is, és egy szakítás katasztrofális hiányt idézne elő ezekben - írja a lap. Más területeken, például a mikrocsipek gyártásában, Európa már erőfeszítéseket tett, hogy jobban a saját lábán álljon, az egészségügyben azonban nem. Belgium már javasolta, hogy a csipekhez hasonlóan járjanak el ezen a téren is, melyet 21 ország támogat is, most az Európai Bizottság döntésére várnak.

A hiány az egyik legnagyobb problémát az antibiotikumok gyártásában okozhatja. Az antibiotikumok gyártását a globalizáció évtizedeiben jórészt Ázsiába szervezték ki, és ezen a téren Kína szerepe  domináns. A függés a kínai antibiotikumoktól nem kizárólag Európára jellemző, hanem általában a Nyugatra. Az Egyesült Államokban gyakorlatilag megszűnt ezeknek a gyógyszereknek a gyártása. Miközben a nyugati politikában egyre nagyobb hangerővel sürgetik a leválást Kínáról, hatalmas a vita ennek a folyamatnak a sebességéről és a mélységéről. Egy hirtelen szakítás - mint Oroszország esetében - súlyos következményekkel járhat.

Azt nem tudni, meddig menne el Európa Tajvan támogatásában egy esetleges katonai konfliktus kirobbanása esetében, de az európai beszállításokban már az is hatalmas fennakadásokat tudna okozni, ha lezárul a Tajvani-szoros, a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi hajózási útvonala.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?