5 °C Budapest
Ennyien fagytak halálra Magyarországon a télen: sokan a fűtetlen otthonukban hűltek ki

Ennyien fagytak halálra Magyarországon a télen: sokan a fűtetlen otthonukban hűltek ki

2023. február 7. 16:03

Még az enyhe tél ellenére is szeptembertől január közepéig 98 ember fagyott meg Magyarországon. A Magyar Szociális Fórum lapunk megkeresésére közölte: a halálesetek többsége nem az utcán történt, hanem jellemzően idős, beteg emberek fagytak meg a saját otthonukban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is erre hívta fel korábban a figyelmet: a vörös kód alatt kiemelt figyelmet kell fordítani az idős szomszédokra is, nem csak a szabadban éjszakázókra. A rendkívüli hideg miatt kedd este életbe lépő riasztás egyelőre szombatig van érvényben. A következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet.

Szeptembertől január közepéig 98-an hűltek ki végzetesen Magyarországon még a viszonylag enyhe tél dacára is - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Szociális Fórum, amely rendszeresen közli az ezzel kapcsolatos adatokat. Mint hozzátették, noha nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben halt meg.

A fűtetlen helyeken elhunytak túlnyomó többsége idős, beteg ember, a szabad ég alatt megfagyottak között viszont vannak 40-50 évesek is

- emelkték ki. 

Kiadták a vörös kódot!

A következő napokban is számos tragédia történhet, veszélyesre fordul az időjárás: a hideg miatt három régióban léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. A Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet.

Életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni

- hívta fel a figyelmet Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat korábban 3 lépésben foglalta össze, miképp segíthetünk a szabadban éjszakázó embereken:

  • Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül, vagy fekszik.
  • Szólítsuk meg!  Kérdezzük meg, nincs-e segítségre szüksége? Bátran menjünk oda, kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte.
  • Cselekedjünk! Ha az illető nem tud válaszolni, vagy rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a 112-es segélyhívót vagy a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten 06 1 338 41 86, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06 70/505-8080; Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06 42/504-618).

Ők is kiemelték, hogy nem csak a szabadban éjszakázók vannak nagy veszélyben:

A fagypont alatti hőmérséklet miatt nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A fűtetlen és rosszul fűtött otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki odafigyeljen az egyedül élő magányos, idős emberekre. A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk

- hívták fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem