7 °C Budapest
healthcare and medical concept , Close-up of surgeons hands holding surgical scissors and passing surgical equipment , motion blur background.

Rekordhosszú várólisták a magyar kórházakban: éveket is várhatnak egy műtétre a magyar betegek?

2023. január 4. 10:02

Nőtt a műtétre várakozó betegek létszáma számos életminőséget jelentősen befolyásoló műtét esetében. Még mindig rengetegen várakoznak többek között térd- és csípőműtétre, sérvműtétre, epekő műtétre. A mandula, orrmandula műtétekre több mint kétszeresére nőtt a várakozók létszáma. A kórházi várólisták korábban sem voltak rövidek, viszont vált kezelhetővé a koronavírus világjárvány, csak kevés beavatkozás esetében látható némi javulás. Miközben az egészségügyben számos változás történt, szakértői javaslatok születtek, forrásokat különítettek el a várólisták csökkentésére. A helyzet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján mégsem javul.

Korábban a NEAK honlapján közölték azt az adatot is, hogy egyes műtétekre mennyit kell várhatóan várni, vagyis az átlagos tervezett várakozási időt, melyet a Pénzcentrum elemzéseiben is felhasználtunk a korábbi években. Ekkor egyes beavatkozásokar, amelyekre a várakozók száma most is magas, vagy még magasabb: éveket is kellett várni a tervezett várakozási idő szerint. Ezek az adatok azonban 2022 februárjában lekerültek a honlapról, a maximum és minimum várakozási idővel együttesen. Továbbra is elérhető adat azonban a várakozók száma, és mivel korábban ezt az adatot is nyomon követtük, ezt össze tudjuk vetni a korábbi évek adataival. Ez alapján jelentősen több beteg vár többek között térd- és csípőprotézis műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekő műtétre, mandula, orrmandula műtétre, vagy prosztata műtétre.

A kórházi várólisták növekedése évek óta tart, drasztikus emelkedése azonban a koronavírus járvány magyarországi megjelenésével hozható elsősorban összefüggésbe. Az egészségügyben más rendszerszintű problémák is ahhoz vezethettek, hogy idővel egyre többet kellett várni egyes életminőséget jelentősen befolyásoló műtétekre, viszont a pandémia hatása tagadhatatlan. Rengeteg beavatkozás esetében azóta is tovább duzzad a várakozók létszáma, miközben a koronavírus világjárvány egy kezelhetőbb mederbe terelődött.

A járvány kezdetén a várakozási idő a korlátozások miatt halasztott műtétek miatt nőtt meg, ezzel egyidőben viszont a betegszám is lecsökkent, mivel a betegek is vonakodtak orvoshoz fordulni. Nem vettek részt azokon a szűrővizsgálatokon sem annyian, amely alapján a műtéti előjegyzés megtörténhetett volna. Már akkor borítékolható volt, hogy a járvány enyhülése, a korlátozások feloldása a várólisták felduzzadásához vezethet, melyre egészségügyi szakértők is figyelmeztettek. Ezeket a jóslatokat alá is támasztották a későbbi adatok.

A Pénzcentrum 2020-ban, 2021 év elején és nyarán, illetve szeptemberben és 2022 januárjában is lekérdezte a kórházi várólisták hosszát a NEAK által biztosított felületen. Ezeket az adatokat összevetve akkor azt láthattuk, hogy bár néhány beavatkozás esetében csökkenés mutatkozott, míg más műtétek esetében tovább nőtt a tervezett várakozási idő. Sokszor a csökkenés is azt jelentette, hogy a tervezett 2 év helyett másfelet várhatnak a betegek a műtétekre. Tavaly év elején a csípő- és térprotézis, gerincműtétek, ortopédiai nagyműtétek, sérvműtétek, pajzsmirigy műtétek, stb. esetében azt láthattuk, hogy egy év alatt jelentősen hosszabbodtak a várólisták.

2022 februárja óta már nem elérhetőek az átlagos tervezett várakozási időt mutató adatok, így ezt nem tudjuk összevetni az idei évi listával. Az átlagos várakozási idő a megelőző 6 hónapban lehet a betegek legközelebbi kiindulópontja abban, mennyit kell majd várniuk egyes beavatkozásokra, azonban ebbe nincsenek belekalkulálva azok a tényezők, amelyek a jövőben befolyásolhatják a várakozási időt, mint a korábbi adat esetében.

A NEAK viszont továbbra is közli a várakozók számát. Mivel ezt a korábbi években is monitoroztuk, össze tudjuk vetni a 2023-as év eleji adatokkal. Eszerint a vizsgált beavatkozások közül 12 beavatkozás esetében nőtt és 4 esetben csökkent a várakozók száma. 7 műtéttípusnál a 40 százalékot is meghaladja a növekedés. A legdrasztikusabb a mandula, orrmandula műtétre várók lajstromának növekedése: nagyjából egy év alatt 446 főről 1076-ra nőtt a várakozók létszáma.

Még mindig szürke hályog műtétre várnak a legtöbben, viszont legalább kevesebben mint tavaly: 12 207-en. A tavalyi 17 ezerhez képest ez jelentős csökkenés, 2021-ben viszont még "csak" 9443 beteg volt előjegyezve év elején ilyen műtétre. A csípő- és térdprotézisre várakozók száma viszont tovább nőtt, sérvműtétekre is 46-60 százalékkal többen várnak. Bár nem sokkal, mégis csökkent a gerincstabilitás, -deformitás műtéteire, nyitott szívműtétre és nőgyógyászati műtétekre várók létszáma a 2022-es adatainkhoz viszonyítva.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem könnyű feladat a várólisták lefaragása

A végeláthatatlan várólisták már régóta problémát jelentenek a magyar egészségügyben. A várólisták csökkentésére korábban a Magyar Orvosi Kamara is tett javaslatokat még 2021 nyarán, és 2022. márciusban az EMMI 13,6 milliárdos forráskiegészítést jelentett be a kórházi várólisták csökkentésére - bár ezt bizonyos feltételekhez kötötték. Az elmúlt években történt orvosbéremelés visszafoghatta a szakképzett munkaerő elvándorlását, a szakdolgozói bérek rendezése azonban még várat magára.

Emellett 2023. január 1-től számos módosítás lépett érvénybe az egészségügyben. Azt, hogy ez milyen hatással lesz az ellátásra, betegekre, még nem lehet megjósolni. Egyelőre nem került bevezetésre, hogy a magánellátásban dolgozó orvosoknak kötelező jelleggel havi 20 órában a közellátásban is dolgozniuk kell, amelyet korábban belengettek. A Magyar Orvosi Kamara korábban ki is fejtette véleményét a kormány átalakítási terveiről, egyeztetések is zajlottak, valamint azt ígérték, hogy február 4-én a rendkívüli Országos Küldöttközgyűlésen döntenek az orvostársadalom közös fellépésének formájáról.

Az egészségügyben dolgozók helyzetének változásai pedig mindig kihatással vannak a betegellátásra, így a kórházi várólistákra is. Egészen egyszerűen, minél kevesebb a szakorvos, szakdolgozó az állami egészségügyben, annál hosszabb lehet a várakozási idő egyes elektív beavatkozásokra. Ezek a műtétek hiába nem igényelnek azonnali beavatkozást, minél tovább halogatják, annál negatívabban befolyásolhatja egy hosszú ideig fennálló rossz egészségügyi állapot az életminőséget. A munkaerőhiány pedig csak a probléma egyik oldala, a várólisták hosszán a források hiánya, a finanszírozás jelenlegi szabályainak korlátozottsága sem segít. Pedig amíg a fennálló krízishelyzetek nem enyhülnek az egészségügyben, addig a várólisták csökkenésére sem lehet számítani.

A hálapénz kivezetése és az egészségügy fokozatos digitalizációja - ezáltal az átláthatóbb betegutak, illetve az új átalakítások is elviekben hozzájárulhatnának a kígyozó várólisták felszámolásához, ennek jelei azonban az adatbázisban még nem mutatkoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem