14 °C Budapest
Applicants submit resumes and job interviews. Businessman holding a resume is interviewing for a job in the office.

Ebben is segíteniük kellene a dolgozóikat a cégeknek: kevesen teszik meg, pedig kifizetődik

2022. június 27. 20:33

A depresszió, a szorongás komoly lelki megpróbáltatásokat jelent a munkavállalóknak, ami ellen tenni kell a cégeknek is, különben a szervezet hatékonysága szenvedhet csorbát.  A megoldás a HR osztályon kezdődik, de túlmutat rajta.

A dolgozók számára mostanában több globális esemény is komoly lelki problémákat okozhat a klímaszorongástól a koronavírussal járó egészségügyi és egzisztenciális bizonytalanságon át az orosz-ukrán konfliktusig. Ezek leküzdésében pedig a cégeknek is segíteni kell a munkavállalóknak, ugyanis ha nem foglalkoznak velük, akkor nemcsak az egyéni teljesítmény romolhat, de akár tartós betegség is kialakulhat. A szervezeten belül többnyire a HR osztályra hárul a feladat, hogy ezt kezelje.

Első körben a legfontosabb, hogy a lelki problémákkal küzdő dolgozók lehetőséget kapjanak jelezni problémájukat – akár egy személyes beszélgetés alkalmával –, a cég pedig biztosítsa őket a támogatásáról. Ám vannak esetek, amikor ez nem elég, és külső segítség bevonására van szükség - véli Végh József, a K&H HR igazgatója.

Milyen lelki problémák megoldására kell felkészülni a szervezeti pszichológusoknak?

  • A depresszió az egyik legelterjedtebb mentális betegség, aminek a fő tünetei a kedvetlenség és a közömbösség. A depressziós munkatársak kreativitása és motivációja ezért erősen lecsökken. Most azért különösen érdemes odafigyelni a figyelmeztető jelekre, mert akár a korábban felsorolt globális események, bizonytalanságok is előidézhetik, felerősíthetik a problémát.
  • A túlzott szorongás szintén sokak életét nehezítheti meg. A hosszabb időn át fennálló fokozott aggodalom, nyugtalanság alvászavart okoz, ez pedig a fókuszáltság, majd a teljesítmény és hatékonyság romlását eredményezheti. Ez tovább erősíti a stresszes állapotot, vagyis a kolléga ördögi körbe kerül, ahol a csökkenő teljesítmény súlyosbítja a lelki problémákat és fordítva. Egy szakember azonban a célok újratervezésével, a nehézségek feldolgozásával segít megállítani a negatív spirált.
  • Mások fóbiáktól szenvednek, vagyis olyan dolgoktól félnek, amelyek semennyi vagy csak nagyon kevés veszélyt jelentenek a valóságban. Ez munkahelyi környezetben is okozhat gondokat, ha valaki például liftben vagy egyéb zárt térben nem érzi biztonságban magát vagy kényszeresen túlzásba viszi a higiéniai óvintézkedéseket.

Az aggodalmak hosszú távon velünk maradhatnak

A klímaváltozás nem fog megoldódni egyik pillanatról a másikra, az orosz-ukrán konfliktus pedig Jens Stoltenberg ENSZ főtitkár szerint akár évekig is elhúzódhat. Vagyis a munkavállalók külső események okozta lelki gondjai vélhetően nem fognak eltűnni a közeljövőben. Éppen ezért a cégeknek el kell indulnia abba az irányba, hogy szakemberek segítségével segít a munkatársaknak.

Enélkül hosszú távú nehézségekkel kell szembesülniük: csökkenhet a hatékonyság, a kollégák gyakrabban mehetnek betegszabadságra és növekedhet a munkatársak fluktuációja is. Ha viszont a cégek lépnek, és a dolgozók azt érzik, hogy támogatják őket problémáik megoldásában, ők is elkötelezettebbek és motiváltabbak lesznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem