3 °C Budapest
A woman squeezing the sample liquid on a test strip while carrying out a Covid-19 rapid self test at home.

Németországban a hatodik hullámra készül: Zacher Gábor is megszólalt, ez vár a magyarokra

2022. június 25. 12:31

A koronavírus-járvány hatodik hullámára készül Németország; javasolják a maszkviselést zárt térben, és a negyedik oltás felvételét a 40 év felettieknek. A magyarországi kilátásokról és tapasztalatokról Zacher Gábor sürgősségi orvos beszélt.

2020 március 4-én igazolták az első koronavírusos beteget Magyarországon, majd hamarosan gyökeresen megváltoztak a mindennapjaink. Bár néhány hónapja úgy tűnik, lecsendesedett a járvány, Németország a hatodik hullámra készül.

Hogy mi lesz ősszel, lesz-e újabb mutáns, hatodik vagy hetedik hullám, ezt nem lehet tudni - fejtette ki Zacher Gábor az Indexnek. Rámutatott arra is, hogy az átoltottságban óriási aránytalanságok vannak a világon; egyes európai országokban 90 százalékos az átoltottság, míg Fekete-Afrikában vagy az egyes közép-keleti országokban csupán 5-6 százalékos. Márpedig emiatt lehet még új variáns, a főorvos szerint nem dőlhetünk hátra.

Zacher Gábor szerint – aki terepen csinálta végig az egészet – a járvány eddigi hullámaiban erőn felül teljesített mindenki az egészségügyben, azok is „vigyázzban álltak”, akikről nem is gondoljuk, hiszen egy kórházi gyógyszerész vagy a szemétszállító nélkül sem működött volna a dolog.

Nem túloztam, amikor elmondtam, hogy 440 órákat dolgoztunk egy hónapban, a teljesítőképességünk, erőink határára kerültünk. Viszont ha még egy lapáttal rá kellett volna tenni, akkor lehet, hogy még rá tudtunk volna tenni, a betegszállítóktól kezdve a vezetőig mindenki odatette magát

– emlékezett vissza a mentős szakorvos, hozzátéve, hogy természetesen most a kórházban dolgozókra gondolt, nem a minisztériumi vezetőkre.

Ami a leginkább megdöbbentett, hogy tulajdonképpen saját magam is belehalhatok ebbe a történetbe. Ez életemben most először jutott eszembe, futott rajtam végig, főleg azon a napon, amikor az egyik kollégámat temettük el

- tette hozzá Zacher Gábor, aki személy szerint nem emlékszik rá, hogy koronavírusos lett volna, talán volt egy-két olyan nap, amikor szagokat nem érzett, de semmi egyéb. Szakmailag viszont rengeteget tanult, de nagyon nem akarja, hogy ezeket a szakmai tapasztalatokat megint hasznosítania kelljen.

A toxikológus szerint az átlagpolgár számára egyébként mindegy, hogy a vírus egy piacról vagy egy laborból indult-e el, nem tudjuk, itt van és kész. Azzal kapcsolatban, hogy megértettük- e már, Kemenesi Gáborral ért egyet, aki szerint még tíz év kell, hogy kiismerjük ezt a gonoszt. Szerinte ugyanígy tíz év kellhet ahhoz is, hogy az úgynevezett hosszú Covidot, vagyis a poszt-Covid tüneteket alaposan megértsük.

A védőoltásról is beszélt Zacher Gábor, mint mondta, az első oltás felvétele rettenetes módon lecsökkent, kiemelte viszont a negyedik oltás fontosságát, ami főleg a rizikócsoportba tartozóknál igazán fontos. Ha most oltakoznak, akkor az már érdemi ellenanyag-választ fog jelenteni, ki fog tartani ősszel. Arra a kérdésre, hogy ha velünk marad a vírus huzamosabb ideig még, vajon a megelőzés vagy a kezelés lesz-e a megoldás, azt mondja: „mindkettő, és mindkettőben az oltás a kulcs”.

Kockázatos fesztiválozni?

Bár már nem kötelező, sokan mégis hordják a maszkot a mai napig. Zacher Gábor szerint ez alapvetően nagyon helyes, főleg tömegközlekedésen vagy zárt térben.

A nyári fesztiválokon viszont nincs túl sok értelme szerinte, de olyan helyeken, ahol „egy bolond százat csinál analógiára”, egy fertőzött százat meg tud fertőzni egy színházban vagy egy moziban például, ott már van.

Ugye a betegeknek a száma nagyon jelentősen lecsökkent, közegészségügyi rizikót pedig a tömeg a szabad ég alatt sokkal kevésbé jelent. Egy olyan tömegrendezvényt, mint például egy szabadtéri, nagy területen dübörgő fesztivál, most nem tartok veszélyes üzemnek

– mondja a főorvos. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06