16 °C Budapest
Hajdúböszörmény, 2021. augusztus 13.A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái az oltás napján a hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idõsek Otthonában 2021. augusztus 13-án.MTI/Vajda János

Kiderült az igazság a kínai vakcináról: óriási bajban a Sinopharmmal oltott idősek

2022. január 27. 09:29

A Sinopharmmal oltott 80 év feletti magyarok 50 százaléka gyakorlatilag védtelen a koronavírussal szemben, ugyanis egy friss tanulmány szerint náluk nem termelődtek antitestek. A 60 évesnél idősebbek esetében ez az arány 25 százalékos.

60 éves kor felett a Sinopharmmal oltott magyarok 25 százalékánál egyáltalán nem termelődött semlegesítő antitest, a 80 év felettieknél pedig ez az arány már az 50 százalékot is elérte - derült ki egy friss tanulmányból, amelyet Ferenci Tamás docens, az Óbudai Egyetem biostatisztikusa és Sarkadi Balázs akadémikus, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont orvos-biokémikusa készített.

A tudósok 450, kínai vakcinával oltott alanynál mérték a vírus tüskefehérjéjének egy kulcsfontosságú részéhez, a receptorkötő doménhez (RBD) kötődő antitestek szintjét – azért ezt, mert ez a vírust ténylegesen semlegesíteni képes antitestek szintjét jelzi – legalább 14 nappal a második adag megkapása után, 2021. április 1. és június 21. között.

Ez összecseng azzal a novemberi tanulmánnyal, amely szerint a Sinopharm-vakcina a Magyarországon használtak közül összességében is a legalacsonyabb fertőzés elleni védelmet produkálta a vizsgált (tavaly január és június közötti) időszakban. Az idősekre ez hatványozottan igaz, a 85 év felettieknél mindössze 43,1 százalékban védett a megfertőződéstől, még a vizsgált, az oltás beadásához közeli időszakban is.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm