Female dentist examining patient with dental equipment. Dental workers treating patient in medical clinic.

800 ezer magyarnak nem nagyon van más választása: fizetniük kell, ha gyógyulni akarnak

2022. január 12. 11:02

A koronavírus-járvány hatására feltorlódtak a betegek a fogorvosi rendelőkben, a várólisták egyre hosszabbak. Ezen a helyzeten az sem segít, hogy 277 fogorvosi körzetben nincs, aki ellássa a betegeket, azonban ez az összes fogorvosi szolgálatnak mindössze 6,8 százaléka. Főként vidéken kevés a szakember, és egyre több páciens választja inkább a magánrendelőket.

Határozottan nem tett jót a magyar fogazatok állapotának a világjárvány, bár már a pandémia előtt sem volt túl rózsás a helyzet. A korlátozások előbb meggátolták, hogy a lakosság halaszthatónak ítélt ellátáshoz jusson, illetve eljusson egy állapotfelmérésre, és sok együttes hatás pedig azt eredményezte, hogy a szájhigiéniára is kevésbé ügyeltünk. Mostanra nehéz belátható időn belül időpontot kapni a frekventált fogászatokon, ráadásul a betegellátást lassítja, hogy a járvány még velünk van, így hosszabb szünetet kell tartani, még körültekintőbben fertőtleníteni a fertőzésveszély elkerüléséhez.

Úgy tűnik, a járvány azon nem sokat változtatott, hogy mennyi üres fogorvosi körzet van Magyarországon. 2021 elején 287 betöltetlen fogorvosi praxis volt. Ami a tartósan - vagyis hat hónapnál régebb óta - betöltetlen körzetek számát illeti, nemigen javult vagy romlott a helyzet az utóbbi években: 2019 júliusában 243 volt, 2021 év elején pedig 246 tartósan betöltetlen körzet volt. Némi átrendeződés történt abban, az ország mely részén van nagyobb hiány fogorvosból, de kirívó különbség itt sem adódott. A praxisok szolgálati típus szerint lehetnek felnőtt, gyerek, vagy vegyes ellátást igénylő körzetek. A jelenleg üres praxisok közül a legtöbb (220) vegyes körzet, és 30 csak gyermek, 27 csak felnőtt ellátást nyújtó körzet betöltetlen.

Már a korábbi években is jellemző folyamat volt, hogy évről évre egyre több páciens vesz igénybe magánszolgáltatást, ha a fogairól van szó. A fogászat, a nőgyógyászat mellett az egyik olyan területe a magánegészségügynek, amit a legtöbben igénybe vesznek. Ez a trend a járvány alatt csak erősödött: mostanra a 35 év alattiak jelentős része csak a magánegészségügyi ellátást veszi igénybe azok közül, akik egészségpénztári tagsággal rendelkeznek.

Ennek - bár nem az egyetlen, de - az egyik oka az lehet, hogy nincs a közelben vagy nem megfelelő az állami fogorvosi szolgáltatás. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint 2022 januárjában 277 fogorvosi körzet betöltetlen Magyarországon, ezek közül is 247 már fél évnél hosszabb ideje, ez 89 százalék. A nyilvántartás szerint éppen ugyanennyi, vagyis 247 praxis már 2020 márciusa, tehát a koronavírus magyarországi megjelenése óta betöltetlen. 11 praxis pedig azóta meg is szűnt.

A legtöbb üres körzet Bács-Kiskun és Nógrád megyében, illetve Budapesten található. A legkevesebb betöltetlen fogorvosi praxis továbbra is Baranyában, Hajdú-Biharban, Tolnában és Vas megyében van.

Önmagában az üres körzetek száma viszont nem mutatja meg, hogy hol van a legnagyobb hiány fogorvosokból az országban, mivel egy-egy praxishoz nem ugyanakkora ellátandó lakos tartozik. A Békés megyei Hunyán az üresen álló fogorvosi praxishoz 613 páciens tartozik, ez a legkisebb betöltetlen körzet. A legnagyobb Budapest 17. kerületében található, ahol 8524 fő az ellátandó lakosok száma. Ha tehát azt nézzük, hogy hol tartozik a legtöbb lakos a betöltetlen körzetekhez, akkor Budapest, Pest és Nógrád vezetik a listát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Teljes képet azonban a megyei állapotokról akkor kapunk, ha a teljes lakosság arányában is megvizsgáljuk, hogy hányan tartoznak megüresedett fogászati körzethez. Ebben az esetben azt látjuk, hogy Nógrádban a legsúlyosabb a helyzet: a lakosság csaknem 43%-a betöltetlen fogorvosi praxishoz tartozik. Így hiába Pest megyében és fővárosban van a legtöbb olyan lakos, akinek az ellátása betöltetlen körzethez tartozna, a lakosságarányos lista alapján Zala, Békés és Somogy megyékben súlyosabb a fogorvoshiány.

Az tény, hogy a járvány rontott a lakosság hajlandóságán, hogy megjelenjen a rendszeres szűrővizsgálatokon, és hosszú a várakozási idő is, nehéz időpontot kapni. A szakemberek szerint viszont nem érdemes halogatni, a járvány végét várni azzal, hogy elmenjünk orvoshoz, hiszen több mint másfél éve már, hogy a járvánnyal együtt kell élni, és még nem látjuk a végét. Viszont az egészségünkre a járvány alatt is ügyelnünk kell: ha halogatjuk, hogy orvoshoz-fogorvoshoz menjünk, akkor lehet, hogy egy időben könnyen orvosolható problémából 2 évvel később már jóval nagyobb baj lesz.

Akár egy szuvas fogból, egy vérző fogínyből is lehet fogvesztés, ha nem kezelik. Ezért a szakemberek mindenkit arra biztatnak, kérjenek időpontot, menjenek el a rendszeres szűrésre, hogy később ne legyen nagyobb a baj.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm