15 °C Budapest
Kiadták a figyelmeztetést: családi tragédiákba torkollhat Magyarországon az idei karácsony

Kiadták a figyelmeztetést: családi tragédiákba torkollhat Magyarországon az idei karácsony

2021. december 4. 16:00

Hamarosan itt a karácsony, amikor hazánkban hagyományosan sok a nagycsaládi rendezvény, ahova az ország több pontjáról is érkezhetnek rokonok, barátok. Kemenesi Gábor virológus kutató szerint ez idén a család egészsége, valamint a társadalom egésze szempontjából is problémás lehet. A virológus mindemellett néhány tanácsot is adott, hogy hogyan csökkenthető a megfertőződés esélye a családi összejőveteleken, cikkünkben pedig azt is mutatjuk, hogy miért válhatott egy olyan, tudományosan jól megalapozott védekezési módszer, mint a maszkhordás, vita tárgyává.

Kevesebb, mint három hét maradt karácsonyig, a járvány főbb adatait figyelembe véve pedig valószínűsíthető, hogy viszonylag magas esetszámok mellett fog majd telni a teljes ünnep. Mivel sokaknak ez az időszak a nagycsaládi összejövetelekről is szól, felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi járványhelyzetben ajánlott-e ilyen rendezvényeket tartani.

"Én most a nagycsaládos összejöveteleket alapvetően kerülném” – nyilatkozta a Pénzcentrumnak Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy az ünnepnek van egy fontos érzelmi vetülete, már csak azért is, mert a járvány jó ideje tart, ezért arra az esetre, ha egy család mégis amellett dönt, hogy mégis tartanak családi rendezvényt, a kutató azt javasolja:

minden lehetséges óvintézkedést tegyenek meg, hogy csökkentsék az egészségügyi kockázatokat.

Miért veszélyes most találkozni a teljes családdal?

Ennek oka viszonylag egyszerű. Minél jobban terjed ugyanis a vírus az utcán, annál nagyobb az esélye, hogy az begyűrűzik egy családi rendezvényre is – figyelmeztetett Kemenesi. Az az esetleges körülmény pedig, hogy mindenki be van oltva, sajnos nem jelent garanciát. Az idősekre és a krónikus betegekre ugyanis oltottként is nagyon kell figyelni – közölte a virológus szakember.

Mindemellett persze kiemelten fontos, hogy mindenki oltassa be magát a harmadik oltással együtt, hisz ezzel csökkenthető egy esetleges megfertőződés esetén a súlyos lefolyás vagy a haláleset kockázata. A megbetegedést ugyanis még akkor sem lehet teljes mértékben kizárni, ha minden elővigyázatosságot megtesz egy család a karácsonyi összejövetel előtt.

Mit érdemes tehát tenni, ha lesz családi karácsonyi?

Kemenesi elmondta: a járvány kitörése óta sok tudományos adathoz jutottunk, így ha a járványügyi kockázat ellenére úgy dönt egy család, hogy tart karácsonyi összejövetelt, akkor a következőkre érdemes figyelni:

  • még a rendezvény előtt minden résztvevőt szűrjenek le patikában kapható antigén gyorsteszttel,
  • ajánlott FFP-2-es maszkot hordani, mivel ez befelé is szűr, tehát azt is védi, aki hordja, és
  • zárt térben sűrűn, jól kell szellőztetni, főleg étkezés után, melynek idejére nyilván mindenki levette a maszkját.

Egy átlagembernek a rendezvény előtti szűrés paranoid dolognak tűnhet, pedig Kemenesi szerint egyáltalán nem az. „Itt arról van szó, hogy ami eszközhöz tudok nyúlni, hogy a családtagom biztonságban legyen, ahhoz oda kell nyúlni” – fogalmazott. Az aktív fertőzőket ugyanis egy patikai antigén teszttel jó eséllyel ki lehet szűrni. „Ekkor legalább el tudjuk mondani, hogy mi mindent megtettünk” – közölte.

„Azt, hogy mikor, meg hányadikra, most nehéz megmondani, de a lényeg, hogy a mostani karácsonynál van egy delta hullámunk, amely komoly megbetegedési és halálozási mutatókkal jár együtt, így most nagyon oda kell figyelni” – fogalmazott.

A fenti tanácsokkal kapcsolatban pedig nem ellenérv, hogy evés közben nem lehet maszkban lenni, ahogy szellőztetni sem lehet folyamatosan, hiszen ezek a módszerek már az ésszerűség határain belül is segítenek csökkenteni a megfertőződés kockázatát – közölte Kemenesi. Emellett pedig a megfertőződés szempontjából az sem mindegy, hogy a vírusból mekkora dózisnak és mennyi ideig vagyunk kitéve, a gyakori szellőztetés, valamint az FFP-s maszk használata tehát ebből a szempontból is előnyös lehet.

Kemenesi egy másik, nem csupán a családtagok egészségéről szóló aspektusra is felhívta a figyelmet. Egy nagycsaládi rendezvény ugyanis akár szuperterjesztési eseménnyé is válhat, ahonnan a hazautazó családtagok az ország számos pontjára elvihetik a vírust.

Így a védekezés egyben társadalmi felelősség is.

De miért vált ellentmondásossá például a maszkhordás?

Bár a konkrét helyzeten túlmutat, mégis érdekes kérdés, hogy miért vált egyáltalán ellentmondásossá Magyarországon és a nyugati világ nagy részében a maszkhasználat, mely gyakorlat a jelenlegihez hasonló helyzetekben már sokszor bizonyított.

Az akadémikusok által írt és szerkesztett lap, a The Conversation által hivatkozott kutatások szerint ugyanis ezt a védekezési módszert korábbi krízisek esetén kevésbé kérdőjelezték meg – példaként az 1918-as influenzajárványt, London 1941-es náci bombázását és a brit fővárost a harmincas évektől a hatvanas évekig időről időre beborító szmogot hozták fel.

A kutatók szerint az attitűdváltás mögött felsejlik a médiatér bővülése, valamint az a körülmény is, hogy a koronavírus és a járvány következményei szabad szemmel kevésbé jól láthatók, mint az összehasonlításként hozott krízisek és azok hatásai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ezen utóbbi érvelés a sűrű szmog és a bombázás miatti por és törmelékek esetén megállja a helyét, az influenza esetében viszont sántít, még akkor is, ha a hasmenés és a hányás, melyek az influenza jellemző tünetei, valóban láthatóbb eredményei a megfertőződésnek, mint a COVID-ra jellemző köhögés, a szaglás elvesztése vagy épp a fulladás.

A médiával kapcsolatban megjegyezték: korábban sokkal inkább kontrollált volt, hogy ott kik juthattak megszólalási lehetőséghez, és azok milyen üzeneteket terjeszthettek. A brit kormány – amelynek erre mind volt lehetősége – a fenti esetekben mindig erősen maszkpárti volt, erről például ez az archív propaganda film is tanúskodik. Ebben egyfelől szájbarágós stílusban elmagyarázzák, hogy – épp egy esetleges német bombatámadástól tartva – miért jobb maszkban aludni a metróalagútban, mint anélkül, másfelől pedig még azt is bemutatják, hogy hogyan kell egy darab textilből maszkot készíteni.

A már hivatkozott cikk írói arra is kitértek, hogy korábban a maszkviselésre való buzdítás inkább az arc eltakarására vonatkozott, ma viszont már az esetek nagy részében orvosi maszk hordására próbálják rávenni az embereket, főleg a különböző tájékoztató anyagokhoz készített grafikákon, melyeken jelentős részben valamilyen egészségügyi maszk kerül megjelenítésre.

Az emberek pedig úgy működnek, hogy inkább elfogadnak valamit, ha úgy érzik, hogy van valamilyen választási lehetőségük az adott kérdésben.

Mindemellett a tájékoztató anyagokon nem véletlenül találhatók egészségügyi maszkok, azok használata ugyanis bizonyítottan nagyobb védelmet jelent a koronavírus ellen, mint például egy arc elé helyezett sál.

Egyébként a 40-es években is jelentek meg cikkek a legdivatosabb óvóhelyi maszkokról, ez pedig ma sincs másképp, példa itt és itt.

Hiteltelenítik a tudományt, az álhírek gyorsabban terjednek

A tudományosan igazolt védekezési módszerekkel szemben tanúsított ellenállással kapcsolatban Kemenesi Gábor a Pénzcentrumnak elmondta, hogy lettek olyan hatásai a járványnak, melyekre álmában sem számított volna. "Az emberek egyszerűen hiteltelenítik a tudományt, nem hisznek benne vagy nem merik követni” – közölte.

A virológus szerint a mai kaotikus információs társadalom is hozzájárult a helyzet kialakulásához.

Őrült álhírek százszor messzebbre és gyorsabban jutnak, mint azok cáfolatai, valahogy a tudomány nem tud elég hangos lenni közben, és a benne való bizalom is megtört

– fogalmazott.

Borítókép: krakenimages / Unsplash 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25