13 °C Budapest
stop smoking concept. cimlapi

A magyarok ötöde nézhet nagyot a biztosítónál: százezrekkel fizethentek többet, mint a többiek

2021. november 15. 14:03

A magyarok 19,3 százaléka mondta azt, hogy naponta dohányzik. Sőt, a lakosság 12,8 százaléka napi egy doboznál is többet füstölt el 2019-ben. Ez amellett, hogy ártalmas - nem beszélve a magasabb COVID-kockázatokról -, még drága is. Egy számítás szerint ha valaki napi egy doboz cigit szív, az évente több mint félmillió forintot füstöl el. Ráadásul, ha életbiztosítást kötnénk, akkor is jóval többet vesznek le rólunk a biztosítók, ha dohányzunk.

2019-ben az EU 15 éves vagy annál idősebb lakosságának 18,4 százaléka számolt be arról, hogy naponta dohányzik. Az uniós lakosság 12,6 százaléka naponta kevesebb mint 20 szál cigarettát szívott, míg 5,9 százalékuk napi 20 vagy annál több szálat - derült ki az Eurostat adataiból.

Az EU tagállamai közül a naponta dohányzók legnagyobb arányban Bulgáriában (28,7%), Görögországban (23,6%), Lettországban (22,1%), Németországban (21,9%) és Horvátországban (21,8%) dohányoztak naponta. Ezzel szemben a naponta dohányzók legkisebb arányát Svédországban (6,4%), Finnországban (9,9%), Luxemburgvab (10,5%), Portugáliában (11,5%) és Dániában (11,7%) mérték.

A napi 20 vagy annál több cigarettát fogyasztó dohányosok aránya a svédországi 1,0 százalék és a bulgáriai 12,9 százalék között mozgott. A 20 cigarettánál kevesebbet szívó dohányosok aránya 5,3 százalék (Svédország) és 15,8 szzalék (Bulgária) között mozgott.

A férfi lakosság körében több volt a dohányos, mint a nők között: a 15 évesnél idősebb férfiak 22,3 százaléka dohányzott naponta, míg a nők 14,8 százaléka.

A naponta dohányzó férfiak aránya a svédországi 5,9 százalék és 37,6 százalék között mozgott. A nők esetében ez az arány Svédországban 6,8 százalék volt, Bulgáriában 20,7. Svédország és Dánia kivételével valamennyi uniós tagállamban magasabb volt a naponta cigarettázók aránya a férfiak körében.

Magyarországon a 15 évnél idősebb lakosság 19,3 százaléka mondta azt, hogy naponta dohányzik. A lakosság 12,8 százaléka szívott napi egy doboznál többet.

Rengeteget költenek cigire a magyarok

Korábban egy cég elemzést készített arról, hogy az egyes országokban mennyi pénzt költenek évente a dohányosok cigire:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sőt, mint kiderült, hazánkban akár még a biztosítók is többet fizettetnek azzal, aki dohányzik: hiszen az életbiztosításoknál is nagyobb kockázatot jelent, ha az ügyfél dohányos. Egy 30 éves biztosított 20 éves tartamú biztosításának díjkülönbsége napi 6 szál cigaretta felett már 30 százalék.

Ez azt jelenti, hogy a 20 év alatt összesen 500 ezer és 1 millió forint közötti felárat fizethet egy dohányos az életbiztosításért.

A piaci gyakorlat szerint a biztosítók úgynevezett kotinin-, vagy szárazvérteszttel állapítják meg, hogy az adott ügyfél jogosult -e az alacsonyabb, nemdohányzó díjra. Ez a szerződéskötés előtt történik, és az ujjbegyből vett vérminta alapján végzik el a vizsgálatot. Negatív teszt esetén a biztosítási szerződés megköthető a nemdohányzó díjjal. Ha a biztosítási tartam során valaki dohányozni kezdett, azt be kell jelentenie a biztosítónak. A biztosítási feltételek szerint a biztosító jogosult a tartam alatt a dohányzási szokást ellenőrizni.

A COVID is jobban megviseli őket

Egy tanulmány szerint ráadásul még azért sem éri meg dohányozni, mert 80 százalékkal nagyobb az esély dohányosként a koronavírussal való megfertőződésre és a kórházba kerülésre is. Tízszer nagyobb eséllyel halhat bele a koronavírus-fertőzésbe az, akinek genetikai hajlama van a dohányzásra.

A tudósok szerint aki napi 1-9 szálat szív el, az 2,14-szer nagyobb eséllyel kerül kórházba a fertőzéssel, mint az, aki egyáltalán nem dohányzik. Az arány, ahogy haladunk felfelé a mennyiséggel, úgy lesz egyre rosszabb: 10-19 szálnál már 5,91-szer nagyobb az esélye a kórházba kerülésnek, aki pedig több mint egy dobozt szív el, hatszor rosszabb esélyekkel indul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm