1 °C Budapest
Young man suffering from strong headache or migraine sitting with glass of water in the kitchen, millennial guy feeling intoxication and pain touching aching head, morning after hangover concep

Maguk alatt vágják a fát a magyarok: kevesen tudják, de ezek is növelik a stroke kockázatát

2021. október 11. 16:49

Rossz szokásaink hosszútávú következményekkel járhatnak. Ha nem figyelünk oda életmódunkra, úgy könnyen szenvedhetünk stroke-ot és agyvérzést, sőt, ha bekövetkezett a baj ezekkel a szokásokkal a felépülést is lassíthatjuk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem csak a dohányzás, a mértéktelen alkoholizálás vagy a mozgást mellőző életmód vezethet vérrög és stroke kialakulásához. Sokan nem is sejtik, hogy gyakran kevésbé ismert szokásaink, napi rutinunk vezethet szélütéshez.

A stroke, vagyis az agyi érkatasztrófa akkor alakul ki, amikor az agy valamely területén a vérellátás olyan szinten leromlik, hogy ez a környező sejtek pusztulásához vezet, ezzel hosszútávú, maradandó agykárosodást okozva, amely felnőttkori rokkantsággal és egyes szervek funkcióvesztésével is járhat, mint a beszédkészség elvesztése.

A news18 összeszedte a legáltalánosabb dolgokat, amelyek növelik a vérrög, agyvérzés és stroke kialakulását. Listájukon a dohányzás, az alkohol fogyasztás, valamint a passzív életmód szerepel, karöltve a már meglévő egészségügyi problémák elhanyagolásával. Ezek az okok nem lepnek meg senkit, de vajon azt tudod, hogy már a reggelinél növeled annak az esélyét, hogy érrendszeri panaszaid legyenek?

Az vagy, amit megeszel

A reggelire fogyasztott nehéz, cukros ételek, a palacsinta, a péksütemény és a cukros pelyhek nem csak üres kalóriákat jelentenek, de bizony a stroke kockázatát is növelhetik. A best life online idézte azt a 2017-es kutatást, miszerint akik teljeskiörlésű gabonában gazdag reggelit fogyasztanak, láthatóan egészségesebbek az érrendszerük, és csökken a stroke kialakulásának kockázata is.

A diétás üdítőitalok, valamint a túlzott só, és nátrium fogyasztás is hozzájárulhat az érrendszeri megbetegedésekhez. Az Amerikai Szívgyógyászok Egyesülete a napi nátrium adagot 1500 milligrammban határozza meg, azonban a konzerv zöldségek, zacskós levesek, sőt a kenyér is rengeteget tartalmazhat, ezért mindenképp olvassuk a címkéket, mielőtt vásárolunk. A cukros üdítőitalok nem egészségesek, így van ez a diétás verzióval is, ami szinte megduplázza annak az esélyét, hogy stroke-ot kapjunk.

Maradj hidratált!

A dehidratáltság nem csak a testünket, de agyunkat is kimeríti, ráadásul már pár százalékos dehidratáltságnál is csökkennek kognitív képességeink. A Frontiers in Neurology 2019-es tanulmányában 203 stroke-ot szenvedett pácienst vizsgáltak meg.

A felmérések kimutatták, hogy a páciensek zöménél kimutatható volt a dehidratáltság amikor kórházba kerültek, vagy a stroke-ot követő pár napban. Ráadásul azok, akik dehidratáltak voltak, nehezebben is épültek fel.

A dehidratáltság mellett a vitaminok hiánya is növelheti a kockázatot. Különösen a C és D vitamin azok, amelyek jelentősek a stroke megelőzésében. Ha te is túl sok időt töltesz a szobádban, irodádban nappali fénynél, úgy nagy a valószínűsége, hogy a te szervezetedben is kevés a D vitamin. A kutatások arra mutatnak, hogy akik stroke-ot kaptak, náluk kimutatható volt a C vitamin hiány, valamint a D vitamin csökkent szintje is.

Lelki okok

Azonban az egészségtelen életmód mellett lelki okai is lehetnek a szélütés, agyvérzés kialakulásának. A túl sok kezeletlen stressz, és a magány bizonyítottan megterheli egészségünket, így nem meglepő, hogy a stroke kialakulásában is szerepet játszanak.

A helyzet nálunk sem fényes

A Szív világnapja alkalmából lapunk is felhívta figyelmet a stroke kockázataira. Magyarországon mintegy 45-50 ezer ember kap stroke-ot évente, közülük kb. 15 ezren nem élik túl a betegséget. A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12–18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24–53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka pedig depresszióval küzd.

Idehaza ez a harmadik leggyakoribb halálok és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő.

A diagnosztizálásában kiemelten fontos szerepet kap a kísérő betegségek, így a vérnyomás, a vércukor és koleszterinszint felderítése, valamint a szélütés kiterjedtségének felbecsülése. Ez utóbbihoz különböző neurológiai vizsgálatok mellett szükséges lehet koponya CT valamint a nyaki erek ultrahang vizsgálata is.

A stroke-ot gyakran követik fizikai és kognitív változások, azonban stroke után a rehabilitáció alatt a páciensnek az emocionális következményekkel is számolnia kell. Jellemző, hogy a betegek érzelmi, viselkedésbeli változásokat tapasztalhatnak. Feledékennyé, gondtalanná, idegessé vagy zavarttá válhatnak, és nem ritka a depresszió kialakulása sem, amely a stroke-on átesettek egy-kétharmadát érintheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?