13 °C Budapest
Coronavirus virus outbreak and coronaviruses influenza background as dangerous flu strain cases as a pandemic medical health risk concept with disease cells as a 3D render

Már a szomszédban van a delta: előbb lesz Magyarországon a negyedik hullám, mint hittük

2021. július 22. 11:27

"A világ döntő többsége még a közelébe se került a normális átoltottsági szintnek, az emberek jó része még nem fertőződött át, szóval bőven van még mozgástere a vírusnak, és ez az, ami kibillentheti a szezonalitást" – mutatott rá Kemenesi Gábor, virológus szakember, ezzel indokolva, hogy az új koronavírus miért nem mutat még szezonalitást, és fertőz ugyanúgy évszaktól függetlenül. Mivel az emberiség nagy része még most sem immunizált a vírus ellen, így lehet nyáron is járványhullám.

"Fölösleges arra várni, hogy eltűnik, előbb-utóbb mindenkit megtalál ez a vírus. A legokosabb, amit tehetünk, hogy minél hamarabb vakcina által immunizálódunk a vírusra" – mondta az InfoRádióban a szakértő. Kemenesi Gábor valószínűsíti, hogy visszatér az az idő, amikor maszkot kell hordanunk, amikor távolságot kell tartanunk, mert így lehet megvédeni az oltatlanokat. Sőt, szerinte a vírus szelídülése korántsem következik be a negyedik hullám után.

A delta variáns Indiából indult, az aktív terjedési gócokban, ahol nagyon terjed a vírus, nagyon nagy a statisztikai az esélye annak, hogy létrejön egy, a vírus számára jobb tulajdonságokkal bíró újabb variáns

– magyarázta a virológus. A kérdésre, hogy a delta mikor érhet Magyarországra, azt felelte, hogy jó eséllyel már itt van.

Az, hogy mikor éri el a kimutatásához szükséges kritikus tömeget a vírus jelenléte, mikor okoz a járványügyi adatokban is a látványos emelkedést, ez kérdés, de egyre valószínűbb, hogy ez akár már a nyáron is bekövetkezhet. Látjuk Nyugat-Európában, hogy ívelnek fölfele a görbék, miért maradnánk mi ki ebből, amikor az előtte lévő járványhullámokat is pontosan ugyanígy elszenvedtünk. Most is erre számítunk, és egyre több jel utal arra, hogy ez akár már a nyáron bekövetkezhet

– figyelmeztetett Kemenesi Gábor. A virológus azt javasolja az embereknek, hogy minél hamarabb vegyék fel a védőoltást, mert az oltás adja meg azt a fajta biztonságos immunitást a vírus ellen, lévén megelőzi azt, hogy kórházba kerüljünk vagy súlyos állapotú megbetegedésként szenvedjük el. Emellett azt hangsúlyozta, hogy jó eséllyel visszatér az az idő, amikor maszkot kell hordanunk, amikor távolságot kell tartanunk, mert oda kell figyelnünk azon embertársainkra, akik nem veszik fel a vakcinát és megpróbálják "kibekkelni" ezt az időszakot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felvetésre, hogy influenzajárvánnyá szelídülhet-e a negyedik hullám után ez a mostani világjárvány, Kemenesi Gábor azt mondta: még nagyon sok hatás éri ezt a járványt, ezért nem gondolja, hogy a negyedik hullám után már megszelídülne.

A szelídülést akkor mondhatjuk, ha beállt az új koronavírus a többi sorába, és őszi-tavaszi kettős hullámmal szezonálisan tér vissza, de ez egy hosszú távú kép. Jelenleg valószínűségekről beszélünk, egyre valószínűbb, hogy szezonális lesz, de az is nagyon valószínű, hogy ez még nem most fog bekövetkezni

– mondta a virológus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem